Gazete Vatan Logo

3 oto devi milyarlarca $ tazminatla karşı karşıya

ABD’li üç dev otomotiv üreticisi çıkış yolu arıyor. 3 devin batması halinde 3.5 milyon kişinin işsiz kalacak

Geçtiğimiz günlerde Kongre’den umduğunu bulamayan ABD’li üç dev otomotiv üreticisi çıkış yolu arıyor. 3 devin batması halinde 3.5 milyon kişinin işsiz kalabileceği konuşulurken milyarlarca dolarlık işsizlik parası da ABD hükümetini kara kara düşündürüyor

ABD’li üç büyük otomotiv üreticisi, bundan sonra yollarına nasıl devam edecekleri yönündeki kaderlerinin belirlendiği günler yaşıyor. ABD Kongresi geçtiğimiz Perşembe günü General Motors ve Chrysler için finansal yardımı, Ford için ise zor günlerde kullanılmak üzere hazır bir krediyi içeren kurtarma planını kabul etmedi. Şimdi finans sektöründen sonra reel piyasalar için de kıyamet senaryoları yazılmaya başlandı. ABD’de günlük yaşamı henüz etkileme boyutuna ulaşmayan krizin, reel piyasalar ile sokağa taşması kaçınılmaz görünüyor. Otomotivin üç büyük üreticisi için hazırlanan senaryoları da işte bu gerçekten yola çıkılarak, senaryolaştırılıyor. Çünkü, üç devin de batması halinde ortaya çıkacak 3.5 milyon işsiz, 13 bin otomobil satış ve servis noktasının kapanması, ABD hükümetinin üstlenmek zorunda kalacağı 400 milyar doları aşkın sosyal sözleşme, 25.3 milyar dolarlık işsizlik parası, 10 binlerce emeklinin haklarının devlet tarafından üstlenilmesi gibi bir karamsar tablo ortaya çıkıyor.

GM’in iflasıyla ABD’deki işsiz sayısının 2.5 milyona çıkacağı, eğer üç devin tümü batarsa bu rakamın 3.5 milyona ulaşabileceği vurgulanıyor. Ayrıca tüm bunların yanında üç devin üretimlerini yarıya indirmesi halinde ABD Hazinesi, gelecek üç yılda 108 milyar dolar daha az vergi tahsilatı elde edecek.

Telefon trafiği başladı, GM CEO’su Wagoner Hazine Bakanı’yla görüştü

OTOMOTİV devlerinin kurtarılmasına yönelik yeni senaryolar hazırlanmaya devam ederken, yardım çağrısının başını çeken GM’in kurtarılması konusunda yeni bir gelişme yaşandı. CEO Rick Wagoner, Hazine Bakanı Henry Paulson ve Beyaz Saray Genel Sekreteri Joshua Bolten ile yaptığı telefon görüşmesinde GM’in kurtarılması için 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden bir dilim ayrılması olduğu dile getiriliyor. GM yönetiminin nakit sorununu çözmek için hafta sonunu çalışarak geçirdiği belirtiliyor.

Ayrıca Chrysler’den Stephen Feinberg’in de ABD Hazinesi yetkilileri ile görüştüğü söyleniyor.


“Projelerimiz etkilenmez”

GM Türkiye Genel Müdürü Özcan Keklik ise “Gerekirse biz de Türkiye’de kemerimizi daha fazla sıkarız. Müşterilerimizin enddişelenmesine gerek yok. Projeler sürüyor. Opel İnsignia Ocak’ta, Chevrolet Cruze 2009’da gelecek” dedi.

Haberin Devamı