Gazete Vatan Logo

3 milyon hileli oyu itiraf ettiler

İran’da “hile” iddialarını inceleyen Anayasa Koruyucular Konseyi'nden tuhaf açıklama

İran’da “sandıkta hile yapıldı” iddialarını inceleyen Anayasa Koruyucular Konseyi, “Bazı usulsüzlükler var, ama sonuç değişmez” açıklaması yaptı.

Dini lider Hamaney’in talimatıyla Musavi’nin seçim usulsüzlükleri iddiasını inceleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi, dünkü açıklamasında seçimde bazı usulsüzlükler olduğunu kabul etti. Konsey, 50 seçim bölgesinde bazı “düzensizlikler” belirlendiğini, ancak bunun Mahmud Ahmedinecad’ın zaferini etkilemeyeceğini kaydetti. Konsey sözcüsü Abbas Ali Kadhodai, bu seçim bölgelerinde, “kayıtlı seçmen sayısından daha fazla kullanılan oy olduğunu”, ancak bunun sonuçları etkileyecek düzeyde olmadığını belirtti. New York Times gazetesi ise, söz konusu kentlerde hileli oy sayısının 3 milyon olduğunu yazdı.

Gözler Rafsancani’de

Musavi yanlıları ise tüm seçim bölgelerinde şaibe olduğunda diretiyor. Musavi ile Ahmedinecad arasındaki fark 11 milyon olarak açıklanmıştı. Gözler, önceki gün kızı gözaltına alınan eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin üzerinde. Ülkede büyük ağırlığı olması ve dini lidere danışmanlık eden 12 kişilik danışma konseyinin başında bulunması nedeniyle Rafsancani’nin tavrı çok önemseniyor. Rafsancani’nin isyana destek verdiği söyleniyor. Rafsancani’nin Kum kentindeki dini liderleri Musavi’ye destek için iknaya çalıştığı belirtiliyor.

“Musavi’yi yargı önüne çıkarırız”

İran’da Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ali Şahruki, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına itiraz eden Mir Hüseyin Musavi’nin, “sokak protestoları çağrısında bulunarak ulusal güvenliğe karşı hareket ettiği için yasal olarak yargılanması yönünde zeminin hazır olduğunu” söyledi. Şahruki, yarı resmi Fars haber ajansına verdiği demeçte, “Musavi’nin yasa dışı protesto çağrıları ve kışkırtıcı açıklamalar yapması İran’daki gerginliğin kaynağı olmuştur. Bu tür suç eylemlerin kesin olarak önü kesilmelidir. Musavi’nin yasal olarak peşine düşmek için zemin hazır” dedi. Musavi cumartesi günü “Gerekirse şehit bile olurum” çıkışı yapmıştı.

Haberin Devamı