Gazete Vatan Logo

3 milyar dolarlık kimya ihracatı tehlikede

AB’ye ihraç edilecek kimyasal ürünlere Helsinki’deki ajansa kayıt zorunluluğu getiren REACH tüzüğü, 1 Aralık’ta yürürlüğe giriyor.

Kayıt yaptırmayan AB’ye ihracat yapamayacak. AB’ye 3 milyar dolardan fazla ihracat yapan Türk kimyacıların çoğu hâlâ tehlikeden haberdar değil

TÜRK kimya sektörünün Avrupa Birliği’ne (AB) yaptığı 3 milyar doların üzerindeki ihracat 1 Aralık 2008’den itibaren ciddi bir riskle karşı karşıya kalacak.

AB’de kimyasallara ilişkin mevcut birçok mevzuatı tek bir çatı altında toplayan Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals (REACH) tüzüğünün yürürlüğe gireceği bu tarihten itibaren AB üyesi ülkelere, yılda bir ton veya fazlası kimyasal madde ihraç eden, ihraç ettiği her bir madde başına ithalatçısı veya AB’deki tek temsilcisi kanalıyla bir kayıt dosyasını Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (AKA) vermeyen kimya şirketleri AB’ye ihracat yapamayacak.

Uygulama sadece Türkiye’yi değil AB üyesi olmayan tüm ülkeleri kapsıyor.

Kayıt için önbaşvuruların 1 Haziran’da başlayacağını söyleyen İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, “AB, kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatımızın en büyük pazarlarından biri. 2007’de sektörümüzün AB ülkelerine yaptığı ihracat 3 milyar 730 milyon dolara ulaştı.Toplam kimya sektörü ihracatından bu ülkelerin aldığı pay yüzde 36.6. Gerekli önlemler alınmazsa özelde sektörümüz, genelde Türkiye ekonomisi etkilenecek. İlk etapta yaklaşık 1 milyar dolarlık ihracat yapan 750 firma bu tüzükten etkilenecek” diye konuştu.

Yaklaşık 1.5 yıldır firmaları uyarmaya çalıştıklarını belirten Akyüz, şu ana kadar hiçbir firmanın başvuruda bulunmamasından yakındı.

Gizli formüller bile verilecek

REACH yürürlüğe girdikten sonra, firmalar hali hazırda AB pazarında satışı olmayan yeni bir kimyasal maddeyi ihraç edecekse, öncelikle kayıt işleminin yapılması ve maddeye ilişkin kayıt dosyasının AKA’ya sunulması gerekiyor. Bu aşamada ürünlere ait tüm gizli bilgilerin inceleme yapılacak laboratuvarlara verilmesi ciddi risk yaratıyor. Birçok ABD’li ve Çinli kimya devi, formüllerini vermemek için AB’ye ihracattan vazgeçmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı