Gazete Vatan Logo

3 milyar $’lık yatırım müjdesi!

Dev gruplar 2014’e hızlı girecek...

Sabancı Holding enerjiye 2 milyar dolar, Doğuş Holding turizm ve hizmet sektörüne 600 milyon dolar, Borusan Holding 400 milyon dolar yatırım yapacak.

Türkiye’nin en büyük holdingleri, 2014 yılında yeni yatırım hamlesine hazırlanıyor. Sabancı Holding 2 milyar dolar, Doğuş Holding 600 milyon dolar ve Borusan Holding 400 milyon dolar yatırım yapacağını açıkladı. Yatırım müjdesi İstanbul’da düzenlenen Vodafone CEO Club toplantısında geldi.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, bu yıl yaklaşık 2 milyar dolar yatırım yapan grubun 2014’te de 2 milyar dolarlık planı bulunduğunu söyledi.

Sabancı enerjide büyüyor

Kurtul, “Enerjide mevcut yatırımlarımız var. 2014 sonunda 2.900 megawatt’a geleceğiz. Mevcut yatırımlarımızın zamanında bitmesi önemli. Diğer önceliğimiz ise kur riski” dedi. Sabancı Holding’in konsolide bazda açık pozisyonunun 400-500 milyon euro olduğunu ifade eden Kurtul, şunları kaydetti: Özkaynaklarımız 8 milyar dolar. Majör açık pozisyon değil ama, ‘daha çok TL fonlayabilir miyiz, TL kaynakları kullanabilir miyiz?’ çalışması yapıyoruz.”

Sabancı Holding olarak 2013’ün kendileri için iyi bir yıl olduğunu belirterek, şunları söyledi: “2013’te Carrefour’da yönetim kontrolünü aldık. Fazla büyüme potansiyeli göremediğimiz için DiaSA’dan çıktık. En önemli atılımı enerjide yaptık.”

Kârlılıkta halen istedikleri seviyede olmadıklarını söyleyen Kurtul, holdingin Avivasa ve Enerjisa’da halka arz çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti ancak takvim vermedi.

Doğuş sağlığa göz kırptı

Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, önümüzdeki yıl yatırımlara devam edeceklerini bildirerek, “2013 yatırım tutarımız 800 milyon dolardı. 2014’te 600 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Yatırımlarımız esas olarak turizm ve hizmetler alanında olacak. Marinacılık alanında yurtiçi-yurtdışı yatırımlar gündemde. Golf ve tenis akademisi kuracağız. Sağlık alanında yatırımlar olabilir” diye konuştu.

Çelik, enerji, lojistik ve otomotiv distribütörlüğü sektörlerinde faaliyet gösteren Borusan Holding’in CEO’su Agah Uğur da 2013 yılını dolar bazında yüzde 7 ciro büyümesi ile 4.4 milyar dolar, yüzde 20 FAVÖK büyümesi ve 330 milyon dolar yatırım harcamasıyla tamamlayacaklarını söyledi. Uğur, “Yatırım harcamalarımızın 2014 yılında 400 milyon doların altında olmayacağını düşünüyorum” dedi.

Seçim ekonomisi uygulanmaz

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Doğan Holding CEO’su Yahya Üzdiyen 2014’teki yerel seçim sürecinde seçim ekonomisi uygulanmadan ekonomik ve siyasi istikrarın korunacağı görüşünde.

‘2013’e damga vuran Gezi 10 yıl sonra da hatırlanacak’

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, “2014 yılını 2013’ten daha zor bir yıl olarak görüyorum. Avrupa’da hareket var ama Türk işadamları tedirgin bir Avrupa ile karşılaşacak” diye konuştu.

Uğur, 2013’ün ekonomik açıdan 5 yıl sonra bile hatırlanmayacağını belirterek, şöyle devam etti: “Bu yılı muhtemelen ekonomi dışındaki konularda hatırlayacağız. Yani Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımasının ötesinde Türkiye’deki 10 yıl sonraki önemli anlardan birisi olarak hatırlanacağına eminim. Borusan olarak geçen sene bizim için iyi bir yıl değildi. Büyüyemediğimiz, alışık olmadığımız bir yıldı. Onu atlattığımızı görüyorum."

Haberin Devamı