Gazete Vatan Logo

3. köprünün müjdesi Cumhurbaşkanı’ndan

Köprünün ve otoyollarının bittiğini açıklayan Bakan Arslan, 26 Ağustos’tan bayram sonuna kadar köprünün ücretsiz olup olmayacağına dair soru üzerine “Cumhurbaşkanımızdan öğreneceğiz” dedi

3. köprünün müjdesi Cumhurbaşkanı’ndan

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos’ta açılışı gerçekleşecek olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde incelemelerde bulundu. Açılışa hazır hale getirilen köprüde incelemelerin ardından Bakan Arslan, köprünün Avrupa Yakası’ndaki ayağı olan Garipçe’de basın toplantısı düzenledi.

Rekor kırıldı

Bakan Ahmet Arslan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte ana aks olarak bitirilen 95 kilometrelik bağlantı otoyolları ve 235 kilometreye tamamlanan bağlantı yollarının 26 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın katılımıyla düzenlenecek bir törenle açılacağını belirtti. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün rekor bir sürede bitirildiğini ifade eden Arslan, şunları söyledi:

“36 ayda bitirilmesi öngörülüyorken 27 ayda bitirdiğimiz bir projedir. Sadece İstanbul’un 3. gerdanlığını değil bununla birlikte açtığımız 235 kilometre 4 şerit gelişli 4 şerit gidişli otoyolu düşündüğünüz zaman devasa bir proje rekor sürede bitirilmiştir. Projenin maliyeti 8 buçuk milyar TL’dir. Bu büyüklükteki bir projenin 27 ayda bitirilmesi sadece Türkiye açısından değil dünya açısından rekor bir süredir. Cuma günü inşallah ülkemizin gurur projesini birlikte insanımızın hizmetine vermiş olacağız. Proje, 4 şerit geliş ve 4 şerit gidişin yanı sıra içinde bulundurduğu 1 şerit geliş ve bir şerit gidiş raylı sistemle birlikte 59 metrelik köprü genişliğiyle dünyada bir ilktir, 322 metrelik kule yükseklikleriyle dünyada bir ilktir. 1408 metrelik ayak açıklığı da dünyada sıralamaya girebilecek, rekor denilecek bir rakamdır.”

Haberin Devamı

26 gün ücretsiz olur

Kurban Bayramı’nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün ücretsiz olup olmayacağı sorusu üzerine ise Arslan, “Osmangazi köprüsü bayram tatilinin başlangıcıyla birlikte açıldığı için sayın Cumhurbaşkanımızın öyle bir talimatları oldu. Eğer 26’sından bayrama kadar ücretsiz olsun dersek 26 gün ücretsiz yapmamız lazım ki bu sürdürülebilir bir durum değildir. Ancak biz biliyoruz ki sayın Cumhurbaşkanımız her zaman vatandaştan yana, milletten yana sürprizler yapmayı sever. O gün bir talimatları olursa arkadaşlarla birlikte değerlendiririz. Talimatları çerçevesinde hareket ederiz. Biz de sizin gibi 26 Ağustos’ta sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkacak ifadeyle öğrenmiş olacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Ağır vasıtalar için zorunlu

Bir gazetecinin, “3. köprünün açılmasıyla birlikte ağır vasıtaların geçişleri mecbur olacak mı? Yoksa 2. köprüden geçmeye devam edecekler mi? şeklindeki sorusuna Ahmet Arslan şöyle yanıt verdi: “Hep kurguladık ve söyledik; İstanbul gibi tarihi bir kentin üzerindeki yükü hafifletmemiz lazım. Bunun olmazsa olmazı ağır vasıtaların tamamen 3. köprüyü kullanma zorunluluğu getirilmesidir. 7/24 bütün ağır vasıtalar bu köprüyü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) hiçbir kısıtlama olmadan kullanacaklardır.”

9 lira 90 kuruş

köprüden geçiş ücretleriyle ilgili daha önce bakanlık tarafından açıklanan fiyatlarda bir değişiklik olup olmadığıyla ilgili bir soru üzerine Ahmet Arslan, “Sözleşmeye göre otomobillerin geçişi 3 dolar, artı KDV’dir. Yıllara sarih olarak dolardaki eskolasyon da dikkate alınmaktadır. İhale sürecinden bu yana gelindiğinde köprünün geçiş ücreti 1 Ocak’taki dolar kuru esas alınır. O günkü kur üzerinden hesaplanır, TL’ye çevrilir ve bir yıl boyunca geçerli olur. Dolayısıyla 26 Ağustos’tan itibaren uygulayacağımız ücretlerde 1 Ocak 2016’daki dolar kuru esas alınarak hesaplanmıştır. O da 9 lira 90 kuruştur. 4 akslı kamyonlar için bugün itibariyle 21 Lira 29 Kuruşa tekabül etmektedir” dedi

Haberin Devamı