Gazete Vatan Logo

3. köprüde son tabliye yerleştirildi

İstanbul'un üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün son tabliyesi yerleştirildi.

3. köprüde son tabliye yerleştirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı.

Köprünün girişinde tören öncesinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açılış törenini takip edecek olan basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı.

ERDOĞAN'IN AÇILIŞTA YAPTIĞI KONUŞMA
Özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde böyle bir İstanbul için yıldız diyebileceğim projenin son tabliyesi koymanın onurunu yaşıyoruz. Hayırlısı olsun. 29 Mayıs 2013'de temeli attığımız gün birileri 'olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olaylarında, 'bu iki tane beton yığınıyla kalır' deniyordu. Bunlar buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Biz Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birleştireceğiz. Bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. Sağ tarafımız Karadeniz. Boğaz'dayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde büyük düşünenler böyle projeleri gerçekleştirirler. Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle bir proje yok. Tabii asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz. İnşallah Ağustos ayı olarak Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Artık Ağustos ayında bütün viyadükleriyle herşeyiyle tamamlanıp hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray projesinde başarı, şu ana kadar 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Avrasya Tüneli de tamamlanıyor. Onun bitişi de bu yıl sonu olacak. Böylece artık bizim Avrupa Asya arasında gidiş-gelişlerimizde bir rahatlama meydana gelecek. Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indiren proje dev projedir. Oradaki köprü aynı şekilde hızla devam ediyor. Onun da bu ay sonu birleştiğini bakanımız söylüyor. Bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Bütün nakliye olaylarındaki maliyetlerin düşüşü, bir diğer yandan kaza risklerini ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. Bütün bunlarla biz her şey insan için demiştik. Önce insan demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz. Bugün son tabliyenin hem kaynağını atacağız. Süratle Ağustos ayının hazırlıklarının içerisine hep beraber girmiş olacağız. Ben emeği geçen gerek Başbakanımız, Bakanlarımız, mimar, mühendis, işçi, yüklenici firmaların bu işi sıkı tutuşundaki gayretine özellikle şahsım milletim adına çok çok teşekkür ediyorum, Allah kendilerinden razı olsun diyorum. Çekeceğimiz besmele ile bu kaynak hayırrlısı olsun diliyorum.
BİNALİ YILDIRIM: KÖPRÜMÜZ GÜN SAYIYOR
Sayın Cumhurbaşkanım dünyanın gıpta ile izlediği büyük projeleri birer birer gerçekleştiriyoruz. İşte Yavuz Sultan Selim de bu projelerden bir tanesi. 3 yıldan kısa sürede dünyada tamamlanan başka bir köprü yok. Bir güzel yanı da birinci ve ikinci köprüyü yabancılar yaptı, Türk müteahhitleri taşerondu. Bu köprüde ana yükleniciler Türk, taşeronlar yabancı. O zaman Japonlar, İngilizler, Koreliler yapardı biz onlara hizmet ederdik, şimdi Türk yükleniciler yapıyor onlar da alt yüklenici olarak hizmet veriyor. Bu da Türkiye'nin yol aldığı mesafeyi gösteriyor. Köprümüz gün sayıyor, İnşallah Ağustos ayının sonunda açılışını yapacağız, hayırlı uğurlu olsun.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU:
Bugün bir gurur tablosuyla karşı karşıyayız. Bu projelere öncülük eden sayın Cumhurbaşkanımıza milletimiz adına teşekkürü borç biliyorum. İstanbul için tarihi bir gün. Aziz İstanbul bu köprüyle birlikte üzerindeki önemli yüklerden birisini atmış olacak. Böylece İstanbul yeryüzünün üstünde üç köprüyle, yerin altında Avrasya, Marmaray ve ayrıca Melen'i dahil edersek altı kez iki kıtayı birleştirmiş olacak. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Bu yatırımlara ara vermeden iskikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Dünya çapında gerçekleştirdiği projelerle, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle dünya gündemine pozitif bir şekilde bir kez daha damgasını vuruyor. Birileri tahrip ederken biz inşa ediyoruz. İnşallah yepyeni projelerle Cumhuriyetimizin 100. yılına gururla, vakarla gireceğiz. Asya ile Avrupa'yı birleştiren dünya ölçeğinde bir ilk niteliği taşıyan köprüden bahsediyoruz. Bizim milletimizde Asya ile Avrupa arasında yay gibi gerilen büyük devletleri kurmuş tarihe mührünü vurmuş bir millet. Milletimiz bugün kendi mühendisi, işçileriyle bir kez daha iki kıtaya mührünü vuruyor. Allah bu mührü daim eylesin. Bu köprüden geçen her yolcunun inşallah menzile sağlık ve huzurla ulaşmasını temenni ediyoruz.

Haberin Devamı

2015 yılının Mayıs ayında kılavuz telin çekilmesiyle başlayan çalışmalarda son bir ayda 10 tabliye döşenerek 238 metrelik yol kat edilmiş ve bir rekora imza atılmıştı. Köprünün çevreyollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki Temmuz veya Ağustos ayında açılması planlanıyor.
İSTANBUL’UN FETİH YILDÖNÜMÜNDE TEMELİ ATILMIŞTI
Sarıyer’de İstabul’un fetih yıldönümünde 29 Mayıs 2013 tarihinde O zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra İstanbul Boğazı’nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak.
İSTANBUL BOĞAZININ 3. İNCİ KOLYESİ
Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı. 2015 yılının Mayıs ayında iki kule arasına ana kablonun döşenmesinde kullanılacak olan "Cat Walk" yani kedi yolunun döşenmesinde kullanılacak kılavuz tellerin çekilmesiyle İstanbul Boğazı ilk defa 3. kez birbirine bağlanmıştı. 2015 yılının Eylül ayında ise ışıklandırılan köprüde 122’şer ince çelik kablonun örülmesiyle yapılan ana taşıyıcı kablolar ise kısa sürede tamamlanmıştı. Yanlızca köprüde değil, Çevre yollarında süren viyadük ve yol yapım çalışmalarında ise ilk yol asfaltlamaları 2015 yılının haziran ayında başlanmıştı.
TABLİYE MONTAJ REKORU KIRILDI
Öte yandan köprüde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldığı belirtildi. Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa’da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.
OTOYOLLARDA DA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nde inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadüklerin önemli bir yer tuttuğu belirtildi. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmının viyadükler üzerinden geçiriliyor. Şu ana kadar projede yer alan 64 viyadükten 48’inde çalışmaların tamamlandığı ve ulaşıma hazır hale getirildiği belirtiliyor. Bu viyadüklerin bazılarının yüksekliğinin 85 metreye ulaştığı öğrenildi.
REKORTMEN KÖPRÜ
Binlerce işçi ve mühendisin 24 saat aralıksız çalıştığı 3’üncü boğaz köprüsü 59 metrelik genişliği ile bittiğinde dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak. 8 şerit karayolu 2 şerit demiryolu olarak toplam 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre olacak. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprü kulelerinin boyu açısında da köprü yeni bir rekora imza atıyor. Avrupa yakasında Garipçe’deki kulenin yüksekliği 322, Anadolu yakasında Poyrazköy kesimindeki kulenin yüksekliği ise 318 metre. Projenin tamamlanmasıyla Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve yeni yapılacak 3. Havalimanı da birbirine bağlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu ve 3. boğaz köprüsü, "Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştiriliyor.

Haberin Devamı