Gazete Vatan Logo

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü!

Hakkari-Çukurca Karayolu üzerinde bulunan Geçimli, Üzümlü ve Karataş Jandarma karakolları ile Darsinki Tepesi’nde bulunan askeri üs bölgesine PKK tarafından saldırı düzenlendi. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanırken, 6 asker ile 2 köy korucusu şehit oldu. 14 PKK’lı terörist ise ölü olarak ele geçirildi

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü!

Güvenlik güçlerin 14 gündür Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde PKK’lılarla çatışırken önceki gece Hakkari - Çukurca Karayolu üzerinde bulunan merkeze bağlı dört karakol ile askeri üs bölgesine PKK’lı teröristler tarafnıdan eş zamanlı saldırı düzenlendi.

Kalabalık bir terörist grubu Hakkari-Çukurca Karayolu’nun 40’ıncı kilometresinde bulunan Geçimli Jandarma Karakolu’na önceki gün saat 23.00 sıralarında saldırı düzenledi. Bir grup PKK’lı, kamyonetle jandarma karakoluna doğru gitmeye çalışırken askerler ve köy korucuları tarafından fark edildi. Bunun üzerine çatışma çıktı. Çukurca İlçesi Karataş ve Üzümlü Karakolları ile Darsinki Tepesi’nde bulunan askeri üs bölgesine de aynı dakikalarda uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü


İntihar eylemi

Geçimli Karakolu’ndaki çatışma sürerken ‘canlı bomba’ eylemi düzenlemek isteyen bir kadın karakol nizamiyesine yaklaşarak üzerindeki patlayıcıları infilak ettirdi. Kadın terörist parçalanarak ölürken, nizamiyede bulunan bazı askerler yaralandı. Teröristlerin uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla gerçekleştirdiği saldırıda nizamiyeye sızma girişimine askerler tarafından izin verilmedi.

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü
Kobralar bombaladı

Saldırı ile birlikte bölgede yoğun bir operasyon başlatılırken, top ateşlerine tutulan bölgeyi, kobra tipi helikopterlerde sürekli ateş altına aldı. Karataş Bölgesi’nde bulunan jandarma karakolunun yakınlarında da yangın çıktı. Yangına çevrede bulunan kuru otların neden olduğu, bölgede bulunan ağaçlar nedeniyle alevlerin büyüdüğü belirtildi. Silah sesleri ve top atışları ilçe merkezinde de duyuldu.




8 şehit 21 yaralı

Geç saatlere kadar süren çatışma sonunda 6 asker ile 2 köy korucusu şehit oldu. Çatışmada 15 asker ile evleri karakolun yakınında bulunan ve akraba oldukları belirtilen Şehzenan, Necdet, Şerife, Kıymez ve Mizgin Ölmez ve Abdurahman Dayan da yaralandı. Yaralı asker ve siviller ambulanslarla Hakkari Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. PKK’lı diğer grupların Çukurca İlçesi Karataş Karakolu ve Darsinki Tepesi’nde bulunan askeri üs bölgesine uzaktan taciz ateşi açarak düzenlediği saldırıda ölen veya yaralanan olmadığı ifade edildi.

Hakkari Valiliği kaçan PKK’lıları etkisiz hale getirmek için karadan ve havadan operasyonların sürdüğünü açıkladı.

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü


İstihbarat raporlarına yansımıştı

PKK’lı teröristlerin Geçimli ve Üzümlü Karakolarına ilişkin yaptığı keşif çalışmaları, Emniyetin istihbarat raporlarına da yansımıştı. Mayıs ayında iki ayrı PKK’lı grubun Geçimli ve Üzümlü Karakolarına ilişkin keşif yaptığı yer alan istihbarat raporlarında, teröristlerin üzerlerinde bulunan silahlara kadar ayrıntılı bilgilere yer verilmişti.

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü


2012’yi final yılı belirlediler

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, karakollara saldırı ve Şemdinli’deki çatışmalar hakkında bilgi verirken şunları söyledi: ”2012 yılını kendilerine göre bir final yılı olarak belirlediklerini istihbarati bilgiler itibarıyla biliyoruz. Bunun için zaman zaman ölümü göze alan fedai tarzı eylemlere başvurduklarını, hem Şemdinli bölgesinde hem de Hakkari Geçimli bölgesindeki örgüt saldırıları bunu göstermektedir.”

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü


Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Ama güvenlik güçlerimiz, istihbarat ve tecrübe gerçeklerini dikkate alarak hem malzeme araç gereç ve silah yönünden hem de personel yönünden bu bölgede gerekli takviyeleri yapmışlardır. Yaptıkları için de bölücü terör örgütü önemli zayiat vererek bu saldırıların sonucuna katlanmak durumunda kalmışlardır. Bölgede yaşayan halkımızın, başta Şemdinli bölgesindeki kardeşlerimizin bölücü terör örgütünün bu hain saldırıları ve o bölgede verdikleri rahatsızlıklar karşısında son derece sağduyulu bir tavır ortaya koydukları konusunda kendilerine bu sabırlı davranışlarından, bu çatışma ortamında sağduyulu davranışlarından dolayı müteşekkiriz.”

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü

Cesetleri köylüler topladı

Geçimli Jandarma Karakolu’na yapılan saldırının ardından başta Geçimli ve çevre köylerde oturanlar saldırı düzenlenen karakola geldi. Köylüler karakol çevresinde çatışmanın olduğu dağlık bölgelerde PKK’lı cesetlerini toplayarak mühimmatlarıyla birlikte karakolun içine taşıdı. Şu ana kadar köylüler tarafından çatışma yaşanan bölgede 14 PKK’lının cesedi Geçimli Karakolu’na götürüldüğü belirtildi. Köylüler arazide ölen PKK’lıları aramayı sürdürüyor. Bu arada Çukurca 20’nci Sınır Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Salih Karataş, Geçimli Karakolu’na gelerek incelemelerde bulundu.

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü
Teröristler gazetecileri kalkan yaptı!

Kanlı saldırının tanıklarından biri çatışma haberlerini izlemek için Şemdinli’ye giden gazetecilerdi. Bölgede bulunan Türkiye Gazetesi Muhabirleri Osman Sağırlı ve Adem Demir araçlarıyla geçiş sırasında saldırı hazırlığındaki PKK’lılarca rehin alınıp, canlı kalkan yapıldılar. Ölüm riskiyle iki saat rehin bekleyen muhabirler yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Tarihi bir ana tanıklık edeceksiniz”

“Gece 23:30 gibi Hakkari’ye 55 km. kala Kurudere mevkinde teröristler tarafından alıkonulduk. Aracımızı yola bariyer yaparak bizleri de sel sularının Zap’a aktığı menfezde bekleten teröristler, iki saat boyunca ölüm kalım savaşı yaşattı. Teröristler bizi durdurduktan sonra ilk önce kimlik kontrolü yaptılar. Burada bizi niye tuttuklarını kısaca anlattıktan sonra “Endişelenmeyin tarihi bir ana tanıklık edeceksiniz. İşimiz bittikten sonra sizleri serbest bırakacağız” dediler. Çatışma sırasında helikopterler bizim sivil aracı gördüklerinden dolayı ateş etmediler. Bize ‘Endişelenmeyin, Türk ordusu sivil araçlara ateş etmez’ diyorlardı.”

3 koldan saldırdılar 8 ocağa ateş düştü
“Silah sesleri gelmeye başlayınca endişeli halimiz katlandı. Bulunduğumuz mevkide çatışma dakikalar sürdü. Korkunç bir şeydi. Bu arada menfezin içinde şahadet getirmeye başladık. Artık teröristlerin bizleri canlı kalkan yaptığını, çıkan çatışmada havadan atılacak bombalarla menfezin içinde ölüp gideceğimiz kesindi. Ne yapacağımız şaşırmış vaziyetteydik. Aşağı gitsek Zap Nehri, yukarı çıksak teröristler vardı. Patlamalar adeta kulaklarımızı sağır etmişti. O arada helikopterler yukarıdan bomba atmaya başladı. Silahlı eylem 01.35 gibi sona ererken birden dört olan terörist sayısı 6’ya çıktı. Bizi menfezden çıkartıp araca bindirmeye çalıştılar. Onların gelmesine itiraz ettiğimizde ise zorla araca bindirerek yola koyulmamızı istediler.”

“Darp edip kaçtılar”

Kurudere mevkiinden yaklaşık 2 kilometre araçla yol aldıktan sonra inip bir yerde kısa süre gizlendiler. Bu arada telsiz görüşmeleri sürüyordu. Andok, Harun, Kamuran, Dicle, Kava, Brusk gibi kod isimler kullanarak kendi aralarında anlaşmaya çalışırlarken arkadaşlarının da kayıp verdiğini söylüyorlardı. Tekrar bizi araca bindirip götürmek istediler. Fakat isteklerini kabul etmeyince bizi darp edip şarjörlerini değiştirdiler. O arada telsizden gelen bir bilgi neticesinde hemen yanı başımızda bazı evler arasından kaçıp gittiler.”



"15 GÜN SONRA TERHİS OLACAKTI"

Hakkari'nin Geçimli köyündeki karakola teröristlerce düzenlenen saldırıda Jandarma Er Metin Çevik şehit oldu. Geçimli köyündeki askeri karakola teröristlerce düzenlenen saldırıda, şehit olan er Metin Çevik'in, Başören köyü Çömetenler Mahallesi'nde yaşayan ailesine acı haberi askeri yetkililer verdi.

Anne Çevik ise, taziye ziyaretine gelenlere, en son oğluyla telefonda görüştüklerinde kendisine oruç tuttuğunu ve hiç bırakmadığını söylediğini ifade etti. Baba Recep Çevik, 2 kız, 1 erkek çocuğu olduğunu belirterek, “Oğlum yaklaşık 15 gün sonra terhis olacaktı. Türk halkının başı sağ olsun, acımız büyük” dedi.


BABA YÜREĞİ DAYANAMADI

Şehit düşen askerlerden Uzman Çavuş Ahmet Kurak’ın, Malatya’daki baba ocağına ateş düştü. Şehit Fevzi Mahallesi’nde oturan Kurak Ailesi’nin evine gelen asker, baba Mustafa Kurak’a acı haberi verdi. Haberi alınca fenalaşan Mustafa Kurak’a, hazır bekletilen ambulansta müdahale edildi. Haberi alan yakınları da Kurak Ailesi’nin evine akın etti. İtfaiye ekibi de şehit ailesinin evinin bulunduğu sokağı bayraklarla donattı.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da eve gelerek acılı aileye başsağlığı dileklerini iletti. Kurak Ailesi’nin 5 çocuğundan ikinci çocuğu olan Ahmet Kurak’ın yaklaşık 1.5 yıldır Hakkari’de görev yapıyordu.

SON TELEFON SALDIRIDAN BİRKAÇ SAAT ÖNCE

Saldırıda şehit olan Uzman Jandarma Kamil Çelikkaya'nın (42) Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesine bağlı Köseli beldesindeki baba evinde hüzün var.Geçimli köyündeki askeri karakola teröristlerce düzenlenen saldırıda, şehit olan Çelikkaya'nın ailesine acı haberi askeri yetkililer verdi. Çelikkaya'nın Köseli beldesinde oturan ailesi, oğullarının şahadet haberiyle büyük üzüntü yaşadı. Şehidin baba evine ve evin bulunduğu sokağa Türk bayrakları asıldı.

Köseli Belediyesi tarafından şehidin baba evi önünde taziye çadırı kuruldu. Kırşehir Garnizon Komutanı Jandarma Albay Türker Yılmaz ve komşuları şehidin annesi Fadime ve babası Ahmet Çelikkaya'ya taziye ziyaretinde bulundu.Gözyaşlarına hakim olamayan anne Fadime Çelikkaya, komşuları ve sağlık görevlileri tarafından teskin edilmeye çalışıldı.

Baba Ahmet Çelikkaya, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlu ile dün akşam telefonda konuştuğunu ifade ederek, 'Oğlum, 'Baba biz iftarı açalı bayağı oldu. Şimdi çay içmeye gidiyoruz' dedi, iyi olduğunu söyledi. 'Bugün nöbetim var' demişti, annesiyle de konuştu. Onlar bizden kötü olsun, kendi ateşlerinde yansınlar' dedi. Çelikkaya, oğlunun 1 yıldır Hakkari'de görev yaptığını, 17 gün önce yıllık izne geldiğini kaydetti. Şehit Uzman Çavuş Çelikkaya'nın evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.

Haberin Devamı