Gazete Vatan Logo

3 gündür haber alınamıyor!

Blackberry üç gündür yaşanan bağlantı sorunu milyonlarca insanın hayatını felç etti

Blackberry telefonlarında üç gündür yaşanan bağlantı sorunu başta işadamları ve finans sektörü çalışanları olmak üzere milyonlarca insanın hayatını felç etti. Telefonlarından e-maillerini ve dünyadaki gelişmeleri internetten takip eden Türkiye’de 650 bin dünyada ise 70 milyon Blackberry kullanıcısının 3 gündür “hayatla” bağlantısı kesildi.

Blackberry’nin üreticisi Research in Motion’ın (RIM) merkezi altyapısında meydana gelen teknik arıza nedeniyle yaşanan e-mail ve internete bağlanamama sorunu, üçüncü gününde de dünyaya yayılmaya devam ediyor. Önceki gün hizmetlerinin normale döndüğü yolunda bir açıklama yapan RIM, daha sonra Avrupa, Ortadoğu, Afrika ile Hindistan’ın yanı sıra sorunun Arjantin, Brezilya ve Şili’ye de yayıldığını duyurdu. Sorunlar Kuzey Amerika’ya da sıçradı.

RIM’den yapılan açıklamada, “Mesaj ve internet bağlantısıyla ilgili sorunlar, RIM’ın kendi altyapısındaki bir bağlantı sorunundan kaynaklandı. Sonuç olarak data konusunda önemli bir yığılma yaşandı ve şu anda yığılmanın giderilmesi ve hizmetlerin normale döndürülmesi için çalışıyoruz” denildi.

GSM operatörleri e-mail gönderip alamayan, internete bağlayamayan abonelere sorunun kendilerinden kaynaklanmadığı yönünde açıklamalar yaptı. RIM, Blackberry’lerde üç gündür devam eden sorunun tam olarak nedenini hala açıklamadı. RIM’den haftabaşı yapıyan açıklamada, “Sorunu çözmek için çalışıyoruz.

Araştırmalarımız devam ediyor ve bu süreç içerisinde sorun yaşayan müşterilerimizden özür diliyoruz” denildi.

Şirketten Salı günü de benzer bir açıklama yapılmıştı. Tüm dünyada çok sayıda Blackberry kullanıcısı yaşadıkları sorun nedeniyle RIM’i ağır şekilde eleştiriyor ve sorunun bir an önce çözülmesini istiyor.

Şikayetlerini twitter üzerinden de dile getiren kullanıcılara RIM, yine twitter aracılığıyla kullanıcılarına sorunu çözmek için hızlı bir şekilde çalıştıkları mesajını gönderiyor.

Asya kıtasından şu ana kadar Blackberry ile ilgili bir sorun yaşamadığı bildirildi. 2 yıl önce Kuzey Amerika’da yaşanan sorunun üzerine Blackberry’lerde en büyük çöküşün yaşandığına dikkat çekiliyor.

3 gündür yaşanan sorunun ardından kullanıcıların, işle ilgili e-maillerini takip edebilmek için başka marka telefonlara geçiş yaptığı belirtiliyor. Yılbaşından bu yana yüzde 50 değer kaybeden RIM hisseleri dün de Toronto Borsası’nda yüzde 1.75 değer yitirdi.

Türkiye’de de operatörler, Blackberry hizmet kesintisini abonelerine “Blackberry servis sağlayıcı kaynaklı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’daki tüm operatörleri etkileyen sorun nedeniyle kesinti yaşanıyor. Sorunun giderilmesine ilişkin görüşmeler devam ediyor” şeklindeki mesajlarla duyurdu. İngiltere’de Vodafone UK kullanıcılarına hizmetin henüz tam düzelmediğini yazdı. Rakibi T-Mobile UK ise Avrupayı kapsayan kesinti için Blackberry ağını suçladı. Kesintiler Ortadoğu ve Afrika’da da devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri’nde hizmet veren Etisalat, RIM’in cihazlarının neden olduğu sorun için abonelerinden özür diledi. Kenya’da da operatörler özür dilerken, ABD’de bir sorun yaşanmadı. Latin Amerika ve Hindistan’da da kesilmeler görüldü.

Haberin Devamı