Gazete Vatan Logo

3 günde yeniden liderliğe oturduk

Türkiye, yasağın kalkmasının ardından Rusya’da yeniden en popüler tatil merkezi oldu. Tur alanların yüzde 35’i Türkiye’yi tercih etti.

3 günde yeniden liderliğe oturduk

TUR satışı yasağının kaldırılmasından sonra Türkiye, Rusya’da üç gün içerisinde en popüler destinasyon oldu. Uçak bileti arama motorları verilerine göre Moskova-Antalya uçuşları için talepte yüzde 30 artış fark edildi. Tur operatörlerini bekleyen en büyük sorun ise daha önce müşterilerinin rezervasyonlarını yaptıkları diğer destinasyonları, Türkiye ile değiştirme isteği olarak gösteriliyor.

Türkiye’ye tur satışlarına yönelik yasağın kaldırılmasının duyurulmasından sonra ertesi gün Türkiye tur paketleri satışa çıktı. Adından Rus arama motoru Yandex’in seyahat arama hizmeti veren Yandeks.Puteshestviya verilerine göre kısa bir süre sonra Türkiye en popüler destinasyon oldu.

Yüzde 35’i geçti

Tur firması temsilcisi İgor Blinov, yasağın kalktığı günün ertesi günü Türkiye turları bütün satışların yüzde 6.7’sini oluştururken, Cumartesi günü yüzde 38.8 ve Pazar günü yüzde 35.6 olarak gerçekleştiğini söyledi. Tutu.ru verilerine göre Türkiye turlarını yeniden satışa çıkaranlar, Anex Tour, Tez Tour, Biblio Globus ve Pegas Touristik oldu. Pegas Touristik Genel Müdürü Anna Podgornaya, şirketin haftada iki uçağın tamamını ve günlük bazda Türk Hava Yolları’ndan blok koltuk satın alınacağını belirtti. Podgornaya, turlara ilgi olduğunun da altını çizdi.

Haberin Devamı

Charter bekleniyor

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), turların şu anda tarifeli uçaklar ile gerçekleştirilmesinden dolayı fiyatların yüksek olduğunu ancak charter seferlerinin başlaması ile fiyatların düşeceğini ve asıl talebin o zaman artacağını ve Ruslar’ın charter seferlerini beklediğini bildirdi.

400 milyon $ ihracat hedefi

TÜRKİYE ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi, ana pazarları Rusya olan tekstil ve hazır giyim sektöründe, ticaretin hızlanacağı beklentisini beraberinde getirdi. Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, normalleşme adımlarının sebze meyve ve turizmin yanı sıra tekstil ve hazır giyim ticaretine de katkılar sağlayacağını belirterek, “Hazır giyimde kısa vadede yüzde 15-20 dilimlik artış olur” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de “Yeni dönem ile ekonomi alanındaki iyileşmelere bağlı olarak hızlı bir şekilde eski konumumuza yükselmeyi amaçlıyoruz. 2017’den başlamak üzere 400-500 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi. Bu yılın ilk 5 ayında 45 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Türkiye destinasyon olarak Rusya’da yasaklanmadan önce en fazla Rus turistin gittiği destinasyon konumundaydı. Federal Turizm Ajansı verilerine göre Rusya’dan yabancı ülkelere tatile giden turistlerin yüzde 10’u yani 3.46 milyon turist 2015’te Türkiye’ye gitti.