Gazete Vatan Logo

3 gazeteciye 7'şer yıl hapis!

Mısır'ın eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri müdahaleyle devrildiği darbenin ardından yalan haberler yaparak Müslüman Kardeşler'e yardım etmekle suçlanan üç El Cezire muhabiriyle ilgili kararını açıkladı.

3 gazeteciye 7'şer yıl hapis!

Mısır'da mahkeme, eski cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri müdahaleyle devrildiği darbenin ardından yalan haberler yaparak Müslüman Kardeşler'e yardım etmekle suçlanan üç El Cezire muhabiriyle ilgili kararını açıkladı. Tüm dünyayı ayağa kaldıran davada, üç gazeteciye de yedişer yıl hapis cezası verildi.
Mahkeme, 29 Aralık'ta Kahire'deki bir otele düzenlenen polis baskınında gözaltına alınan El Cezire'nin Avustralyalı muhabiri Paul Greste ile Mısır asıllı Kanada vatandaşı Kahire Büro Şefi Muhammed Adil Fehmi ve Mısırlı prodüktör Baher Muhammed'e verilen cezaları açıkladı.
Associated Press'in haberine göre, mahkeme üç gazeteci için yedişer yıl hapis cezası verdi.

"BEN DE GAZETECİYDİM"

On beş yıla kadar hapsi istenen üç muhabirin yanı sıra 16 Mısırlı'nın da yargılandığı davada kararın açıklanmasından önce Mısır'ın yeni lideri Abdülfettah el Sisi'ye telefon açan Avustralya Başbakanı Tony Abbott, "Kendisine eski bir gazeteci olarak, Peter Greste'nin Müslüman Kardeşler'i desteklemediğine, sadece habercilik yaptığına dair güvence verdim. Çünkü Avustralyalı gazetecilerin yaptığı budur" dedi.

Haberin Devamı

Görüşmenin genel olarak olumlu geçtiğini ifade eden Abbott, "Peter Greste'nin ciddi bir ceza almaması halinde, bunun Mısır'daki yeni hükümet için iyi bir PR (halkla ilişkiler) hamlesi olacağını anladığını düşünüyorum" diye konuştu.