Gazete Vatan Logo

Savaşın en kara günleri! 3 bin 800 sivil öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’deki saldırılarda 3 bin 800’ü sivil olmak üzere 9 bin 300’den fazla insanın hayatını kaybettiğini açıkladı

Savaşın en kara günleri! 3 bin 800 sivil öldü

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Rusya’nın Suriye’deki saldırılarında yaklaşık 3 bin 800’ü sivil olmak üzere, 9 bin 300’den fazla kişinin öldüğünü bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre, saldırılarda DAEŞ üyesi 2 bin 700’den fazla militan öldürüldü. Gözlemevi, farklı gruplardan yaklaşık 2 bin 800 muhalifin de öldürüldüğünü kaydetti. Londra merkezli örgüte göre Rus saldırıları sonucu Suriye’de 20 bin sivil de yaralandı.

‘5 buçuk yılın en büyük saldırıları’

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdülrahman, Rus saldırıları sonucu ölenlerin sayısının daha da fazla olabileceğini söyledi. Abdülrahman, Suriye’de hava saldırılarına katılan bazı uçakların esasında hangi ülkeye ait olduğunun belli olmadığına dikkat çekti.Rusya, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a destek vermek için 30 Eylül 2015’te Suriye’de hava saldırılarına başlamıştı. Kremlin, Washington’un uyarılarına rağmen Suriye’deki hava saldırılarını sürdüreceğini vurgulamıştı. Esad yanlısı güçler ve Rus hava kuvvetleri, muhaliflerin elindeki Halep kentinin doğusunu geri almak için geçen haftadan bu yana bombardımanı sürdürüyor.

Haberin Devamı

Suriye’de 5,5 yılık iç savaşında görülen en büyük saldırılardan biri olan bu bombardıman, Rusya ve ABD’nin öncülüğünde gerçekleşen çatışmasızlık anlaşmasının çökmesinin ardından gerçekleşmişti. Bu anlaşma, 300 bin insanın hayatını kaybettiği iç savaşını bitirme yolunda atılmış diplomatik adımlardan biriydi.

Enkazdan mucize çıktı

Suriye’nin kuzeybatısında muhalif grupların kontrolündeki İdlib’e düzenlenen şiddetli hava saldırılarında dün sabaha karşı, sivillerin ikamet ettiği 5 katlı bir bina vuruldu. Sivil savunma ekipleri, 7 kişinin cansız bedenini bulduğu sırada yıkıntıların içindeki 1 aylık bebeği farketti. Enkazdan sağ çıkartılan bebek, ambulansla sahra hastanesine yetiştirildi. İsminin Hamide Matuk olduğu tespit edilen bebeği enkazan çıkaran Ebu Hilfe, gözyaşlarına boğulduğu anları şöyle anlattı: ”Onu görünce kızım aklıma geldi ve kızım gibi görüp kucağıma aldım. Anlatılamayan bir şeydi. Ağladım...”

Haberin Devamı

‘Saldırılar barbarca’

ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, Rusya’nın Halep’teki saldırılarını ‘barbarca’ şeklinde niteleyerek kınamıştı. İki lider yaptıkları telefon görüşmesinde, Rusya ve Suriye yönetiminin ülkede şiddetin sona erdirilmesinde ‘özel bir sorumluluk’ taşıdıkları konusunda mutabık kalmıştı.

En fazla iki günlük ateşkes

Moskova yönetiminin, Halep’e yönelik en fazla 48 saatlik bir ateşkese onay verebileceğini açıkladığı ortaya çıktı. Öte yandan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin, önceki ismi El Nusra olan Şam’ın Fethi Cephesi ve diğer radikal grupları, ılımlı muhaliflerden ayırmak için verdiği sözü yerine getirmediğini belirterek “Nusra’ya hiçbir yerde dokunmadılar” dedi.