Gazete Vatan Logo

3 banko, 4 sürpriz

Fed’in faiz artışına kesin gözüyle bakılırken, piyasa Başkan Janet Yellen’in vereceği mesajlara odaklandı. Daha önce açıklandığı gibi 3 kez mi yoksa 4 kez mi artış yapılacak merak konusu.

3 banko, 4 sürpriz

Piyasalarda gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına çevrilirken, ekonomistler faiz artırımına yüzde 100 olasılık veriyor. 25 baz puanlık artışın piyasalar tarafından satın alındığı görüşünde olan ekonomistler, Fed’in faiz kararına değil beklentilerine odaklandı.

Kararda gözler 2017’de daha önce açıklandığı gibi 3 kez mi, yoksa 4 kez mi faiz artışı yapılacağı konusunda verilecek mesajlarda olacak. En son politika faizini yüzde 0.25-0.50 aralığından yüzde 0.50-0.75 aralığına Aralık 2016’da yükselten Fed, 2017’ye yönelik faiz artışı beklentisini 2’den 3’e çıkarmıştı.

Moody’s Analytics Direktörü Ryan Sweet, Fed yetkililerinin enflasyondaki ilerleme, istihdamdaki güçlü artış, finansal şartlardaki gevşeklik ve yüksek tüketici güvenini ‘ekonominin faiz artırma kıvamına geldiği’ şeklinde yorumladığını söyledi. Sweet, “Fed, piyasaların faiz artışına yönelik beklentilerini kısa sürede yükseltmeyi başardı. FOMC toplantısından çıkacak sonuç neredeyse kesin. 25 puanlık artış kararının oy birliğiyle alınmasını bekliyorum” dedi.

Haberin Devamı

Fed’in daha fazla ‘şahin’leşmeden faiz artıracağını belirten Sweet, şunları kaydetti: “Fed’in bu yıl için belirlediği 3 faiz artışı beklentisini değiştireceğini düşünmüyorum. 2018 ve 2019 yıllarına yönelik faiz beklentilerinin de sabit tutulmasını bekliyorum. Fed yetkilileri, FOMC karar metnini planlarının hâlâ kademeli faiz artırmak olduğunu vurgulamak için kullanacak.”

Fed yöneticileri şahinleşti

Fed Başkanı Janet Yellen, faiz artışı sinyalini 14 Şubat’ta verdi. Yellen, faiz artışlarına devam etmek için gereğinden uzun süre beklemenin akıllıca olmayacağını söyledi. Yellen, istihdam ve enflasyonun beklentiler doğrultusunda gelişmesi halinde, politika faizinde ek ayarlamalar yapılabileceği mesajını verdi.

Yellen’i Fed’in Dallas, New York, San Francisco ve Philadelphia yöneticileri izlerken, son olarak ‘güvercin’ mesajlarıyla tanınan Fed Üyesi Lael Brainard’dan faiz artışına destek geldi.

Trump faiz artışına nasıl tepki verecek?

Haberin Devamı

CapItal Economics’in ABD Başekonomisti Paul Ashworth, asıl sorunun Donald Trump’ın Başkan seçilmesinin ardından Fed’in ikinci kez faiz artırmasına sessiz kalıp kalmayacağı olduğuna dikkati çekti. Ashworth, şunları kaydetti: “Trump, hızlanan parasal sıkılaştırmanın ekonomiye yönelik güvenin ve hisse senetlerinin başkan seçilmesini takiben artmasından kaynaklandığını teyit ederse, faiz artışını kendisi için avantaja dönüştürebilir. Bunun yerine Fed’in politikasını eleştirirse, Başkan Yellen’ın yerine kimi seçeceği spekülasyonlarının yeniden gündeme gelmesine neden olur.”