Gazete Vatan Logo

3 bakan istifa edecek!

12 Haziran'da yapılacak genel seçimler için gözler TBMM'de alınacak seçim kararına çevrildi

Ak Parti 12 Haziran’da seçim için Meclis kararı alınmasına ilişkin önergesini dün TBMM Başkanlığı’na sundu. ÖSS ve SBS sınavları seçim tarihine gerekçe oldu. Genel Kurul’un 3 Mart’ta seçim kararı alması bekleniyor

ANKARA - Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz Kasım ayı başında Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası’nda sürpriz bir şekilde açıkladığı 12 Haziran 2011 tarihinde milletvekili genel seçimlerinin yapılması için AK Parti, dün TBMM Başkanlığı’na başvurdu. AK Parti’nin 5 Başkanvekili ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek’in imzasını taşıyan, 24. dönem Milletvekili Genel Seçimlerinin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılması için TBMM’nin karar almasına ilişkin önerge, dün TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’e sunuldu. AK Parti, seçim tarihini 12 Haziran olarak önermesine gerekçe olarak, bu tarihten 1 hafta önce yapılacak SBS ve bir hafta sonra başlayacak ÖSS sınavlarını gösterdi. AK Parti önergesinin bu hafta TBMM Anayasa Komisyonu’nda ele alınması, 3 Mart Perşembe günü de Meclis Genel Kurulu’nda karara bağlanması bekleniyor.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli, Mustafa Elitaş, Ayşenur Bahçekapılı ve Suat Kılıç, 24. Dönem milletvekili seçimlerinin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılması için Meclis’in karar almasına ilişkin önergelerini, TBMM Başkanı Mehmet ali Şahin’e bizzat sundular. Şahin, grup başkanvekillerinden teklifi aldıktan sonra yaptığı kısa değerlendirmede, “Demokrasinin en bariz vasfı seçimdir. İktidarlar seçimle gelir seçimle giderler. Artık 24. dönem parlamentosunun oluşumuya ilgili seçim sürecine de böylece girmiş oluyoruz. Ülkemiz milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Siyasi partiler arasında seçim tarihi konusunda mutabakat bulunduğunu ifade eden Şahin, seçim sürecine ilişkin grup başkanvekillerinden bilgi aldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları söyledi: “Bugün AK Parti Grup Başkanvekilleri olarak, milletimizin seçimlere daha çok katılımını sağlamak, herkesin demokratik oy kullanma hakkını sağlam için sağlıklı bir zaman ve zeminde seçimlerin gerçekleşmesini temin etmek maksadıyla iklim koşulları ve Haziran ayında yapılacak SBS ve ÖSS de dikkate alınmak suretiyle milletvekili seçimlerinin yenilenerek, 24. Dönem milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran 2011 Pazar günü yapılması hususunda TBMM’nin karar almasını öngören önergemizi TBMM Başkanlığına sunduk. Buna göre Anayasa Komisyonu, talebimizi alıp görüşüp rapora dönüştürdüğü, TBMM Genel Kurulu da karara bağladığı takdirde 24. Dönem milletvekili seçimleri 12 Haziran Pazar günü yapılacaktır. Seçimlerin, demokrasimiz için milletimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.”

Bozdağ, teklifin görüşülmesine ilişkin soruyu yanıtlarken de “Anayasa Komisyonu eğer bu hafta bunu ele alır rapora dönüştürebilirse, gelecek hafta Perşembe günü TBMM Genel Kurulunda seçim kararının görüşülmesini planlıyoruz” dedi.

ÜÇ BAKANA YOL GÖRÜNDÜ

Seçim kararının alınmasının ardından 5 gün içinde de Anayasa’nın 114. maddesi uyarınca, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım görevlerinden çekilecekler. Bu üç bakanlığa yine Anayasa uyarınca TBMM içinden veya dışından 3 bağımsız isim Başbakan’ca atanacak. Seçim kararı alan 23. dönem parlamentosu, 24. dönem parlamentosu işbaşı yapana kadar görevine devam edecek.

GÜL’ÜN ONAYI ARANMAYACAK

Seçim tarihine ilişkin düzenleme yasa teklifi değil, Meclis kararı olacağı için Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmayacak. Yürürlükteki mevzuat uyarınca bu karar aleyhine Anayasa Mahkemesi’ne başvuru da yapılamayacak. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylama sonucu 12 Haziran’da seçim kararının alınmasının ardından bu karar, yayımlanmak üzere doğrudan Resmi Gazete’ye gönderilecek.

Beşir Atalay polislere iki hafta önce veda etti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Malezya İçişleri Bakanı Hishammuddin Hüseyin ve beraberindeki heyetle Gölbaşı’ndaki Polis Akademisi’nde incelemelerde bulundu. Türkiye’de haziranda bir genel seçim yapılacağını hatırlatan Atalay, polislere şöyle veda etti: “Biliyorsunuz İçişleri bakanları seçimlerden üç ay önce görevlerinden ayrılırlar. Ben de iki hafta sonra Bakanlık’tan ayrılacağım. Bu ortamı bulmuşken Akademiye de veda edeyim. Bulunduğum dönem içerisinde polis eğitimine özel bir önem verdim. Polis eğitimi benim için çok önemliydi. Polisin eğitimi iki noktada; insan hakları ve hukukun içinde olma ile yeni teknolojiye uyum. Bu ikisi çok önemli. Bu yönde eğitim alıyorsunuz. Türk Polis Teşkilatının toplumumuzda imajı şu anda çok yükseldi. Ondan çok memnunum. Son büyük çabalarla çıkardığımız, askerlikle ilgili ’Muafiyet Yasası’, polis teşkilatımız için çok önemli, polis teşkilatımızın tarihi için çok önemli. Bundan sonraki psikolojiniz için çok önemli. Bu hayırlı olsun inşallah...”

Seçim önergesi yarın komisyonda

AK Parti’nin milletvekili genel seçimlerinin 12 Haziran’da yapılması için Meclis kararı alınmasına ilişkin önerge, TBMM Başkanlığı tarafından jet hazıyla TBMM Anayasa Komisyonu’na sevk edildi. Komisyon da aynı hızla önerge için gündem belirledi. Buna göre TBMM Anayasa Komisyonu, yarın saat 16.00’da toplanarak, öneriyi ele alacak. AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ’ın işaret ettiği takvim uyarınca da 3 Mart’ta yapılacak oylamada milletvekilleri seçimlerin yenilenmesi için ellerini kaldıracak. Anayasa uyarınca İçişleri Bakan Atalay, Adalet Bakanı Ergin ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım için de 3 Mart tarihinden itibaren geri sayım başlayacak. Bu üç bakan Anayasal hüküm gereği en geç 7 Mart’ta “kabine üyeliği” sıfatına veda edecek.

Haberin Devamı