Gazete Vatan Logo

3 ayda 1500 rapor!

Maliye Bakanlığı'nın darbe girişiminden sonra süren soruşturmalar nedeniyle yoğunluğu git gide artış gösterdi. MASAK ve VDK'da yoğun mesaide...

3 ayda 1500 rapor!

Maliye Bakanlığı'nda inceleme birimleri her yıl yaptıkları görevlerinin neredeyse 20 katı işlem hacmine ulaştı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ terör örgütü şirketlerini araştırmaya başlayan Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve Vergi Denetim Kurulu (VDK) iş trafiğinde büyük yükseliş yaşıyor. Personelin gece yarılarına kadar yaptığı hummalı çalışmalar nedeniyle Maliye Bakanlığı tarihinde ilk defa özel olarak akşam yemeği vermeye başladı.

MASAK her yıl ortalama 200-450 adet arası rapor yazıyor. Darbe girişimi sonrasında ilk 3 ayda bin 500 adet rapor savcılıklara verildi. 2015 yılında 16 bin kişi hakkında inceleme sayısı ise geçen yıl 100 bini aştı. MASAK bununla birlikte 83 bin kişi hakkında savcılık raporları hazırladı.

HER GÜN 200 SORUŞTURMA

MASAK'ta inceleme birimlerine gelen ihbarlar günlük 200 adede ulaştı. Bu ihbarlara yönelik soruşturma açılması konusunda personel görevlendirililiyor. Buna karşın kurumda yetişmiş personel sıkıntısı yaşanıyor. Yoğun çalışma temposundan başını kaldıramayan Kurul, bir yandan da kurum içindeki paralel yapı ile mücadele verdi. 37 MASAK uzmanı FETÖ'den ihracat edildi.

Bir diğer inceleme birimi Vergi Denetim Kurulu da (VDK) FETÖ yoğunluğu yaşadı. 2015 yılında suç gelirlerinin aklanması konusundaki çalışmalarının sayısı 55 oldu. Aynı yıl 18 dernek ve 28 vakıf hakkında inceleme yaptı. VDK özel öğretim kurumları olarak bilinen dershaneler ilgili incelemelerde ise 350 mükellefi denetledi. 2015 yılında 117.3 milyon lira matrah farkı 8.1 milyon lira vergi farkı tespit edildi. 17.8 milyon lira ceza kesildi. 2016 yılında da ciddi bir faaliyet içerisine giren VDK'nın 700'ün üzerinde FETÖ'cü vergi müfettişinin işine son verildi.

Savcılığa son fotoğrafı veriyor MASAK, malvarlığı, tapu, HTS, SPK, SGK kayıtlarını ve bunların geçmiş işlem incelemelerini yapıyor. Örgütle bağlantısını ortaya çıkartıyor ve savcıya 'son fotoğrafı' veriyor. Savcılar bir inceleme yapacaksa, MASAK'tan bir personel istiyor. MASAK konuya uygun eleman için ilgili bakanlığa yazı yazıyor. O kişi MASAK tarafından savcılığa gönderiliyor ve MASAK adına savcı ile koordineli çalılıyor.

Haberin Devamı