Gazete Vatan Logo

3 ay sigortasız kalma şartı 10 güne iniyor

İstihdam teşviklerinden yararlanmak kolaylaşıyor. Bakan Müezzinoğlu, 3 ay olan işsiz kalma şartının 10 güne indirileceğini açıkladı. 2017’de iş kuranlar da teşvik kapsamına alınacak

3 ay sigortasız kalma  şartı 10 güne iniyor

İstihdam seferberliği ile işsizliği azaltmayı hedefleyen hükümet, bu kapsamda teşviklerden yararlanmayı kolaylaştıracak bir genelge hazırladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, işverenlerin veya çalışmak isteyen kesimin, istihdam teşviklerinin uygulanmaya başlandığı 5 aylık sürede genelgeden kaynaklanan bazı engelleyici unsurların var olduğunu kendilerine ilettiklerini bildirdi. Bakan Müezzinoğlu, şöyle devam etti:

İş kuran yararlanacak

“Bunlardan bir tanesi 2016 yılı itibarıyla sigortalı çalışanı olmayan, yani 31 Aralık 2016, herhangi bir sigortalı çalışanı yok, 2017’de yeni iş kurmuş. 2017’de yeni iş kurmuş olan, artı bir istihdam şeklindeki teşviklerden bugüne kadar yararlanamadı. Artık bu anlamda 2017’de yeni iş yeri kurmuş olanlar bu teşviklerden yararlanabilecek. Diğer taraftan üç ay sigortasız olma şartı vardı ki istismarlar olabilir diye 10 gün sigortasız olma şeklinde düzenlemeler getirdik. Şu anda ‘Bu yıl artı istihdam yapmak istiyorum’ diyen işverenlerimizin 10 gün sigortasızlık dışında önünde herhangi bir engelinin kalmadığını ifade edebilirim.”

Haberin Devamı

Öte yandan, Bağ-Kur’lular tarım sigortaları şehir içi taşımacılık çalışanları ve ev hizmetlerinde çalışanlar için 3 ay işsiz kalma şartı aranmayacak, mevsim bitimi, kampanya bitimi ve vize süresinin dolması nedeniyle işsiz kalanlar için daha önce 6 ay olarak uygulanan işsizlik şartı süresi 3 aya indirilecek.

Müezzinoğlu, bu düzenlemelerle işverenlerin önündeki genelgeden kaynaklanan engellerin neredeyse tamamının ortadan kalktığını aktararak, söz konusu uygulamanın 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacağını bildirdi.

İşsizlik yüzde 10.5’e düşecek

Mehmet Müezzinoğlu, 7 Şubat’ta başlayan istihdam seferberliği kapsamında 1 milyonu aşkın istihdam sağlandığını söyledi. Müezzinoğlu, yüzde 13’lere çıkan işsizlik oranının yüzde 11.7’lere gerilediğine işaret ederek, “Bu ayın 14-15’inde yayınlanacak verilerle, bu rakamın 11’in de altında, 10.5 civarlarında olmasını bekliyoruz. Yıl sonu hedefimiz tek haneye inmeyi başarmak” diye konuştu.

Haberin Devamı