Gazete Vatan Logo

3.500 kilo altın olacaktı!

Babek Zencani’nin kiraladığı Gana’dan kalkan uçakta 292 kilo altının kayıp olduğu düşünülürken Gümrük Bakanı Canikli, “Aslında 3.500 kilo altın gelecekti uçak eksik yükle uçtu” açıklamasını yaptı.

Gana’dan 1 Ocak 2013 tarihinde saat 06.40’da havalanan ve halen İran’da tutuklu bulunan Zarrab’ın ortağı Babek Zencani tarafından kiralanan ULS Havayollarına ait TC-ABK KZU755 sefer sayılı kargo uçağındaki eksik altının ardındaki sır perdesi kalkmazken ilginç bir detay daha çıktı.

Duru Döviz’e ait çıktı

Atatürk Havalimanına inen ve indikten 3 gün sonra yapılan beyanda uçakta 1.500 kg altın olduğu belirtilmişti. Altınların kime ait olduğuna dair bir konşimento ya da fatura ise gümrük memurlarına uzun süre bildirilmemiş daha sonra altınların Duru Döviz’e ait olduğu beyan edilmiş ancak yapılan sayımda 1.500 kilo olması gereken altın da 292 kilo eksik çıkmıştı. CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran’ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Nurettin Canikli’nin, “Bugüne kadar 292 altının uçaktan çıkarılarak ülkemize sokulduğuna dair bulgu bulunamamıştır. 1500 kg miktarı sadece gümrüğe beyan edilen doğruluğu tartışmalı belgelerde kayıtlıdır. Aslında Gana’dan 3500 kg altın gelecekti uçak eksik yükle uçtu.” dedi.

Haberin Devamı

Külçe altın vergiye tabi değil

Külçe altın ithalatının herhangi bir vergiye tabi olmadığını 24 ayar dışındaki altını isteyen herkesin serbestçe getirebileceğini de belirten Canikli, “Getirilen altın da 22 ayar olarak gösterilmiştir. Külçe altın ithalinde yasak, kısıtlama veya herhangi bir kurumdan alınacak izin belgesi uygulaması mevcut bulunmamaktadır” cevabını verdi.

Dubai’ye gitti

Esrarengiz uçak 17 Ocak 2013’te Türkiye’den ayrılmış ve Dubai’ye gitmişti. Gana’dan gelip Dubai’ye gidecek uçağın Türkiye’de yakıt ikmali yapması ise coğrafi uzaklıklar dikkate alındığında anlamsız bulunmuştu.