Gazete Vatan Logo

3.5 milyon kurban kesilecek

Kurban Bayramı için kurbanlıklar yola çıktı. Hayvan sahiplerinin satışlarla ilgili umutlu olduğu bu bayramda, kesilecek büyük ve küçükbaş sayısının 3.5 milyon olacağı belirtiliyor

3.5 milyon kurban kesilecek

Türkiye'nin farklı illerinden yola çıkan kurbanlık hayvanlar, gece saat 00.00 itibari ile İstanbul'a giriş yapmaya başladı. İstanbul Valiliği Kurban Hizmetleri Komisyonu'nun aldığı karar doğrultusunda bugünden itibaren İstanbul'a gelmeye başlayan kurbanlık hayvanlar, gişelerde bulunan Hayvan Sevk Kontrol Noktası'nda kontrol edildikten sonra girişlerine izin verildi. Sivas'tan yola çıktığını belirten Tayfun Gültekin, "11 saattir yoldayız. 24 tane hayvan getirdim. Bu sene umutluyuz. İnşallah iyi olur, emeklerimiz boşa çıkmaz" dedi.

BU YIL YÜZDE 9 ZAM VAR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, hayvan fiyatlarının büyükbaşta 2 bin 850 lira ile 15 bin 200 lira, küçükbaşta ise 450 lira ile bin 700 lira arasında değişeceğini söyledi. Şemsi Bayraktar, bu yıl kurban döneminde canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 14 ila 22 lira, küçükbaşta kilogram başına 11 lira ila 20 lira arasında olacağını tahmin ettiklerini dile getirdi. Ülke ortalamasında fiyatların geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 8.9, küçükbaşta ise yüzde 9.1 arttığını vurgulayan Bayraktar, bu yıl en az 850 bin büyükbaş, 2.7 milyon küçükbaş olmak üzere 3 milyon 550 bin civarında hayvan kesileceğini tahmin ettiklerini ifade etti. Bayraktar, bu yıl kurbanlıklar için halkın ödeyeceği tutarın ise 7 milyar 535 milyon lirayı bulacağını hesapladıklarını kaydetti. Bayraktar, vatandaşların kurbanlık hayvan bulmada sıkıntı yaşamayacaklarını belirtti.

KÜÇÜKBAŞ TERCİH EDİN

Haberin Devamı

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, kurban kesecek vatandaşlara hayvan varlığının devamı ve arz fazlalığı nedeniyle kurbanlık olarak küçükbaş hayvanları tercih etmelerini önerdi. Tezel, kesim ve satış yerlerine de dikkat etmeleri konusunda uyardı.