Gazete Vatan Logo

3.5 milyon Arap turist bekleniyor

Arap turistler son yıllarda Türkiye’ye akın ediyor. Bu yıl 3.5 milyon Arap turistin Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Bir ailenin ortalama harcaması 3 bin doları bulurken, Batılı turistler 700 dolara iniyor

3.5 milyon Arap turist bekleniyor

Arap Türk İşadamları Derneği (ARTİAD) Başkanı Cemalettin Kerim, Türkiye’ye 2017 yılında 3.5 milyon Arap turistin gelmesini beklediklerini belirterek, “Batılı bir aile geldiğinde ortalama 700 dolar harcarken Arap bir aile 3 bin dolar harcıyor” dedi. Kerim, son 3 yılda Türkiye’ye 7 milyon Arap turistin geldiğini ve Arap ülkelerinin artık Türkiye’yi çok yakından tanıdığını ifade etti.

Binlerce ev aldılar

Arap ülkelerinin gerek dizilerden gerek üst makam ziyaretlerinden, ayrıca hac, umre, Kudüs ziyaretleri ve iş dünyasının ilişkilerinden dolayı Türkiye’yi yakından takip ettiklerini kaydeden Kerim, “Bir de Türk Hükümeti’nin aldığı güzel bir karar var; yurt dışı ticaret ateşelerini, konsolosluklarını çoğalttı. Mesela 10 yılda bu rakam yüzde 100 arttı ve Türkiye’yi seçmeleri için gerekli teşvikler yapıldı” diye konuştu.

Kerim, alım heyetlerinin de sürekli Türkiye’ye getirildiğini ve fuarlar yapıldığını belirterek, “Güzel çalışmalar var. Türk Hava Yolları’nın sponsorlukları ile sürekli reklamlarının dönmesi, sefer sayısının yüksek olması çok önemli etken oluşturuyor. Eskiden böyle bir çalışma ve imkan yoktu. Şu anda her yere direkt uçuşlar mevcut. Bu durum ilişkileri de destekliyor. Arap dünyası Türkiye’yi destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Kerim, KDV muafiyeti ve yatırım yapanlara vatandaşlık hakkının verilmesi gibi teşviklerin ardından Arapların Türkiye’de binlerce ev satın aldığını, ilişkilerin çok derinlere indiğini ve artık akraba olduklarını dile getirdi.

Yatırımlar artıyor

ARAP ülkelerinin dünya genelinde doğrudan yatırımlarının 2015 yılında
1.4 trilyon dolar olduğunu ve bu rakamın 2017’de 1.7 trilyon dolara ulaşması beklediklerini kaydeden Cemalettin Kerim, Arapların Türkiye’de yatırıma gayrimenkulden başladıklarını ancak şu anda yatırımcılarını yeni alanlara yönlendirdiklerini vurguladı. 2007-2016 yıllarında sermayenin yüzde 38’inin Arap ülkelerinden geldiğini belirtti.