Gazete Vatan Logo

3-4 firma belirleyip onları ‘Dev’ yapalım

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin objektif kriterlerle 3-4 firmasını belirleyip seçtiği firmalarla kendi alanları içinde ülkenin devlerini yaratması gerektiğini söyledi.

3-4 firma belirleyip onları ‘Dev’ yapalım

Global dev markalarıyla bir ekonomik mucizeye imza atan Güney Kore modeli Türkiye’nin de gündemine girdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, teşvik ve destek mekanizmalarını proje bazlı olarak çalışacaklarını ve stratejik, kritik yatırımları çeşitli yöntemlerle destekleyeceklerini bildirdi. Haberleşme, elektronik, bilişim konularında duyulan ihtiyaca değinen Zeybekci, “Türkiye’nin 3-4 firmasını belirlemesi lazım. Bunu seçerken de objektif kriterler yapmalı. Seçtiği firmalarla kendi alanlarında Türkiye’nin devlerini yaratmamız lazım” dedi. Güneş ve rüzgar enerjisi yatırımları için de birkaç firmanın gerekli ekipmanları üretecek düzeye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, “Gurur duyduğumuz bazı şeyler de yapılıyor. Savunma sanayisiyle ilgili Türkiye bunu özel sektör eliyle yapmalı. Uzun menzilli füze üretecekse bunu özel sektör eliyle yapmalı” ifadesini kullandı.

Faizde hata yapıldı

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Bakanlıkta bir araya gelen Nihat Zeybekci, faizlerin yatırımcının ‘artık yatırım yaparım’ dediği rakama doğru düşmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Zeybekci, “Hangi oran Türkiye’de faizlerin düşmesi gereken rakamdır? Net söylüyorum yatırımcının ‘Evet ben bu para ile yatırım yaparım’ dediği rakam doğru rakamdır. Şu anda ondan uzağız... Tüketimin de ‘Bu faizlerle evet artık tam alma zamanıdır’ dediği yer doğru yerdir” dedi. 2014 Ocak ayında yapılması gerekenin çok üzerinde bir faiz artışı ile “hata” yapıldığını savunan Zeybekçi, şimdi cesur bir şekilde faiz indirimi yapma zamanı geldiğini ifade etti.

Güney Kore modeli

Kayda değer doğal kaynağı olmadığı halde ihracat odaklı büyüme modeliyle bir ekonomik mucizeye imza atan Güney Kore, yarattığı Samsung, Hyundai, LG, Daewoo, Kia gibi dünya çapındaki global markaları ile tanınıyor. Büyük oynayan yükselen yıldızın, dünyadaki marka algısı oldukça yüksek. Bu ‘Asya Kaplanı’ omurgasını Ar-Ge’nin oluşturduğu büyük şirket yatırımlarıyla dünya devlerini dize getirmeyi başardı.

Rusya’dan özür dilemeyiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya ile ilişkilerin son durumuna yönelik bir soruyu yanıtlarken de “Türkiye olarak yapmamız gereken düşmanların sayısını azaltmak, dostlarımızın sayısını çoğaltmak” dedi. Sorunun bitmesinin her 2 ülkenin de menfaatine olduğuna dikkat çeken Nihat Zeybekci, “Özür dileyecek miyiz?” şeklindeki soruya da, “Hayır. Öyle bir şey zaten aklımızdan dahi geçmez. Türkiye’nin özür dileyecek hiçbir pozisyonu da yoktur şu anda. Orada gerek uçağın düşürülmesi, sonrasındaki şeyler üzücü tabii” yanıtını verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın Rus mevkidaşlarına Rus Milli Günü dolayısıyla gönderdikleri tebriklere ilişkin soru üzerine Bakan Zeybekci, “Ben optimistim. İyiye işaret olduğunu düşünüyorum” şeklinde değerlendirme yaptı.

Haberin Devamı

Şehir hastanelerine yerli cihaz girecek

Şehir hastaneleri yatırımları sırasında Türkiye’nin sağlık teknolojilerinde yeni bir fırsat yakaladığını belirten Zeybekci, şöyle konuştu: “Arkadaşlarımızla çalışıyoruz, ultrason, tomografi, MR cihazları gibi zorunlu olanlar hariç yerli olmayan hiçbir ürünün bu hastanelere girmesini istemiyoruz. O ihaleleri alan, yapıları yapan firmalar da ona göre tedbirlerini alsınlar” dedi. Zeybekci sağlık turizmi alanındaki faaliyetlerin ihracat sayılmasına ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Türkiye’ye gelen yabancıların sağlık turizmi satın almaları işleminin yani Türkiye’deki hastanelerin yabancı hastalara vermiş olduğu hizmetlerin faturayı kestiği kısmı ihracat sayılması ve KDV iadesi kapsamına alınmasıyla ilgili teknik anlamda çalışmamız gereken bir alan olarak görüyoruz” dedi. Etiyopya’da bir Türk firmasının 500 bin dönüm arazi üzerinde pamuk üretimi için çalışmalara başladığını ilk testlerin başarıyla tamamlandığını belirten Zeybekci, “Afrika’da istediğimiz yaklaşım bu” dedi.

Haberin Devamı

Çekte hapis tatilden önce biter

Karşılıksız çeklerle ilgili bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını da kaydeden Nihat Zeybekci, “Zorda kalıp çekini ödeyememek ayrı bir şey ama dolandırıcılık, hırsızlık aracı olarak kullanılıyorsa hapis cezası gerektiren bir suç olur. Yaz tatiline girmeden önce bu çalışma tamamlanır. Meclise gelir ve biter diye tahmin ediyorum” dedi.

Haberin Devamı