Gazete Vatan Logo

3.3 TL’lik dolar artık menzilde!

Dolar için yakın geçmişte 2.70 TL’lik fiyat psikolojik üst sınır olarak kabul ediliyordu. Ancak şimdi gözler ve kulaklar alıştı. Seçim kararı ile birlikte 3.3 TL’lik seviye artık radarda. Erdoğan’ın ekonomi danışmanı bile ‘3 TL’lik dolar rekabetçi olur’ görüşünde.

3.3 TL’lik dolar artık menzilde!

CHP ile AK Parti arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun erken seçime işaret etmesiyle önceki gün tarihi zirvelerini test eden dolar/TL dün de güne siyasi belirsizliğin devam edebileceği beklentisiyle yeni zirvesini test ederek başladı. Önceki güne 2.77 civarında başlayan gün boyu gün boyu artan erken seçim ihtimallerine ilişkin beklentilerle yukarı bir seyir izlemiş ve 2.82 TL’yi yakalamıştı. Dün de 2.84’e çıkan dolar haftayı bu seviyelere yakın bir yerden 2.8260 TL’den kapattı. Euro ise 2.16’nın üzerini test etti.

Bono faizi yükseldi

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün yaklaşık 25 baz puanlık yükseliş yaşandı. 10 yıllık gösterge 12 Mart 2025 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.74, valörde son işlemde yüzde 9.84 seviyesindeydi. Dün 10 yıllık gösterge tahvilde işlem bazında 9.90 seviyesi test edildi. İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 10.04 valörde son işlem yüzde 10.13 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

2.89 direnç seviyesi

Analistler, koalisyon görüşmeleri sonrasında dövizdeki ilk tepkilerin sert olduğunu ve tarihi zirvelerin görüldüğünü ifade ederek, erken seçim ihtimalinin güçlenmesinin döviz piyasasında oynaklığı artırdığını belirtiyor. Teknik olarak dolar/TL’de yukarı yönlü hareketin devam etmesi halinde 2.86-2.89 seviyelerinin direnç olarak takip edileceği kaydeden analistler, olası geri çekilmelerde 2.8120 - 2.8220 seviyesinin destek olarak izleneceğini tahmin ediyor. Seçim anketlerinde düğümün çözülmeyeceğinin görülmesi halinde belirsizliğin artabileceği, bunun üzerine bir de Eylül’de FED’in faiz artırımı yapması halinde doların artık çok rahatlıkla 3 TL’yi görebileceği de konuşuluyor. Dolarda 3.3 TL’yi tahmin edenlerin sayısında da önemli bir artış gözleniyor.

‘4 ay içinde 3.3 TL olur’

TD Securities’in raporunda 4 ila 10 ay içerisinde dolar/TL’nin 3.30-35 bandına yerleşebileceği ifade edildi. TD Securities’in Gelişen Piyasa Stratejisti Cristian Maggio, dolar/TL’nin kısa vadede 3.4 ila 10 ay içinde ise 3.30-3.35 seviyelerine çıkabileceği tahmininde bulundu. Gelişen piyasalara ilişkin bir rapor yayınlayan Maggio, erken seçim ihtimalinin yüzde 50’nin üstüne çıktığını düşündüklerini kaydetti. TL’deki düşüşün temel sebebi olarak 7 Haziran’dan bu yana artan siyasi belirsizlik ve yaşanan terör olayları gösterildi.

Haberin Devamı

Nomura’da gelişen Avrupa, orta Doğu ve Afrika kredi strateji müdürü Tim Ash, bugün e-posta değerlendirmesinde, “Türk Lirası’nın dolar karşısında 3 seviyesini erken seçim öncesi test etmesinin neredeyse kesin olduğunu düşünüyorum” dedi.

Ash, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Cemil Ertem’in dolar/TL’de 3 seviyesinin “rekabetçi” olduğu yolundaki yorumunun “gerçekten zarar verici” olduğunu belirtti. Ash, “Bu durum, ayrıca Erdoğan ile üç dönem boyunca AK Parti’nin ekomomi politikası duruşunu belirleyen Babacan gibi ekonomi yöneticileri arasındaki mesafeyi de yansıtıyor” yorumunda bulundu.

Haberin Devamı

Danışman: 2.8 normal 3 seviyesi rekabetçi

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Baş Danışmanı Cemil Ertem, dolar/TL’de 3’ün “rekabetçi seviye” olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Baş Danışmanı Cemil Ertem, Cuma sabahı Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki fiyatının 2.8 seviyesinin altında “değerli”, 2.8 seviyesinde “normal” ve 3 seviyesinde ise “rekabetçi” olarak görülebileceğini kaydetti.

Ertem, mesajına Merkez Bankası’nın web sitesinde aldığı Türkiye, gelişen ülkeler ve gelişmiş ülkeler için reelefektif döviz kurlarını gösteren bir de grafik ekledi.

Goldman Sachs: Notun inme riski var

Yeni bir hükümetin kurulması için AK Parti ile CHP arasında sürdürülen koalisyon müzakerelerinin sonuçsuz kalmasını değerlendiren Goldman Sachs, Ekim veya Kasım ayında erken seçim riskinin oldukça yükseldiğini belirtti.

Bunun belirsizliğin devam edeceğine ve Türkiye’nin risk priminin daha da genişlemesini muhtemel olduğuna işaret eden Goldman Sachs, Türkiye’nin kredi notunun gelecek 6 ayda düşürülmesi riskinin büyümekte olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Yaptığı değerlendirmede anketlerin yapılacak bir erken seçimin mevcut durumdan farklı bir tablo ortaya çıkarmayacağına işaret ettiğini belirten Goldman Sachs, ancak erken seçim sonrasında siyasi partilerin koalisyon hükümeti oluşturmaları için daha güçlü teşviklerin ortaya çıkaracağını ve daha yaşanabilir bir koalisyon oluşmasını sağlayacağını öngördüklerini de ifade etti.