Gazete Vatan Logo

3. Selim’e elektrik sobalı parti!

3. Selim odasında yapılan kutlamada soba tehlike yarattı

3. Selim’e elektrik sobalı parti!

Topkapı Sarayı Müzesi’nde ”Sarayda Zaman, Mekan ve İnsan” başlığıyla düzenlenen kültürel etkinlikler kapsamında, tahttan indirilen 3. Selim’in depo olarak kullanılan odası tefriş edildi, müzisyenler çağrıldı ve doğum günü kutlaması yapıldı.

3. selim odasında yapılan kutlamada elektrikli sobanın yarattığı tehlike gözler önündeydi. Tanburi,
sobanın devrilmemesi için eliyle önlem alıyordu.



Topkapı Sarayı Müzesi’nden yapılan açıklamaya göre, etkinlik, Harem’de 3. Selim Odası’nda gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Müze Müdürü Haluk Dursun, ziyarete kapalı ve depo olarak kullanılan 3. Selim Odası’nın, sarayın Harem Bölümü Uzmanı Dr. Canan Cimilli’nin de katkılarıyla döneme ait eserlerden gümüş mangal, 17. yüzyıldan kalma müzik aletleri ve üzerinde 3. Selim’in tuğrasının yer aldığı taht ile geçici tefriş edildiğini anlattı.

Dursun, saraydaki etkinliklerin bir amacının da Harem’in bilinmeyen veya yanlış bilinen özelliklerini gerçek haliyle yansıtmak ve anlatmak olduğunu vurguladı. Padişah 3. Selim’in saray ve Harem’deki hayatından kesitler aktaran Dursun, bestekar padişahların ve enderun bestecilerinin hayatları ve sanatsal özellikleri ana temalı etkinliklerin bundan sonra da devam edeceğini bildirdi. Etkinlikte Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Şefi Fatih Salgar da bestekar padişahın, sanatsal yönü hakkında değerlendirmede bulundu. Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Müdürü Mehmet Güntekin’in yönetiminde, tanburi Birol Yayla ve neyzen Aziz Şenol Filiz, tanburi ve neyzen Selim Han’ın hatırasına tanbur ve ney taksimleri yaptı, Sultan 3. Selim’in ”Suz-i Dilara” peşrevini çaldı. Koro üyelerinden ses sanatçısı Münip Utandı da 3. Selim’in bazı bestelerini icra etti. Programda ayrıca 3. Selim Odası’nda dönemin önemli şairlerinden ve Mevlevi padişahın yakınlarından Şeyh Galip’in ”Sen Ahmed ü Mahmud u Muhammed’sin Efendim” aldı naatı neyzen ve hanende Ahmet Şahin tarafından okundu. Konuklar, 3. Selim’in 29 Mayıs 1807’de tahttan indirildikten sonra göz hapsinde tutulduğu, ”kafes” adı verilen küçük odasını da ziyaret etti. Padişahın bir kısım dini bestelerini yaptığı odada, Lihye-i Saadet (Sakal-ı Şerif) dolabı ve gümüş muhafazası görüldü, padişahın şehit edildiği odada ruhuna Kur’an-ı Kerim okundu.

Saraydaki programa, Harem’den sonra Enderun Meşkhanesi’nde devam edildi. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanlarından Mimar Dilruba Karakapıcı, 3. Selim’in tertip ettiği Şevkefza makamında, ara nağmesini Niyazi Sayın’ın yaptığı bir peşrev çaldı. Program sonunda konuşan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, bu tür etkinliklere sınırlı sayıda katılımcı alınabildiğini, sarayda sık sık kültür ve sanat toplantılarının yapılmasının faydalı olacağını belirtti.

III. Selim kimdir?

Kabakçı Mustafa indirdi amcaoğlu IV. Mustafa boğdurdu

28. Osmanlı padişahı olan III. Selim’in (1789-1807) saltanatı 18 yıl sürdü. Osmanlı Devleti’nde köklü bir yapısal değişikliğe gerek olduğuna inana III. Selim, orduda çoktandır yapmak istediği yenilikleri yapma fırsatı buldu. 1793 yılında Nizam-ı Cedid ordusunu kurdu. Ancak 1807’de Nizam-ı Cedid ordusunun kaldırılmasını isteyen yeniçeriler Kabakçı Mustafa’nın önderliğinde ayaklandılar. III. Selim, Nizam-ı Cedid’i dağıtmak ve 1807’de tahttan çekilmek zorunda kaldı. Amcasının oğlu IV. Mustafa tahta geçti. 1808’de III. Selim’i tekrar tahta çıkarmak amacıyla Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa saraya yaklaşırken III. Selim, Padişah IV. Mustafa’nın emriyle boğduruldu. III. Selim’in cenazesi Laleli Camii’nin avlusunda babası III. Mustafa Türbesi’ne defnedildi.

Haberin Devamı