Gazete Vatan Logo

3. Köprü’ye rekor finansman kredisi!

7 bankadan toplam 2.3 milyar dolar kredi aldı

IC İçtaş ve Astaldi konsorsiyumu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu için 7 bankadan toplam 2.3 milyar dolar kredi aldı.

IC İçtaş ve Astaldi Konsorsiyumu ICA tarafından yapımına başlanan İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim’i de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi için 7 bankanın katılımı ile 9 yıl vadeli 2.3 milyar dolar tutarında kredi sözleşmesi imzalandı. Kredi sözleşmesinin imzaları 29 Ağustos tarihinde atıldı.

Finansman, Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası’nın katılımı ile karşılanacak.

Finansman, Cumhuriyet tarihinde sıfırdan hayata geçirilen bir projeye tek seferde sağlanan en yüksek tutarlı kredi oldu. Yap, işlet, devret modeli ile gerçekleştirilecek projenin işletmesi, yatırım süresi dahil olmak üzere, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile konsorsiyum şirketi ICA tarafından üstlenilecek. Projenin yatırım bedeli 4.5 milyar lira.

2015’te açılacak

Yapımına, 2013’te başlanan ve 2015’te tamamlanması hedeflenen 3. Boğaz Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Odayeri-Paşaköy kesiminde yer alacak.

Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilecek raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve 3. Havalimanı’nı da birbirine bağlanacak.

Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden sonra İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü, ilklerin köprüsü olarak adlandırılıyor. Yavuz Sultan Selim adı verilen köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü, gerek estetik gerekse teknik özellikleriyle dünyanın sayılı köprüleri arasında yer alacak.

3. Boğaz Köprüsü, 59 metrelik genişliği, 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan, ‘dünyanın en uzun’ ve ‘en geniş’ asma köprüsü olacak.

Haberin Devamı