Gazete Vatan Logo

3. köprü rantı bakın nelere kadir!

Çekmeköy ile Şile arasında yer alan Yenidoğan’da tam 118 ayrı konut projesi, Büyükşehir Belediyesi imar planı çıkarmadığı için durdu. Gözlerden uzak Yenidoğan’da tüm inşaatlar Belediye’nin hazırladığı planlarla yürürken, üçüncü boğaz köprüsü projesi bir anda beldeyi değerli yaptı. Büyükşehir “1 ay sabredin yeni planları hazırlayacağım” dedi, aradan 6 ay geçti planlar ortaya çıkmadı

Yenidoğan’da Dumankaya’dan Yazıcı İnşaat’a kadar 118 müteahhitin toplam 6 bin konutu içeren projelerinde inşaat ve satışlar durdu. Nedeni ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Yenidoğan’ın genel imar planlarını yeniden düzenleyeceğiz” diyerek 5.5 aydır firmaları bekletmesi ve bu konuda bir adım atmaması. Firmalara göre bu bekleyişin nedeni ise rant kaygısı. Çünkü ilçede yer alan ve 3. köprünün geçiş noktasında bulunan Paşaköy mevkiinde değeri 1 milyar doları bulan toplam 3.5 milyon metrekarelik arazi ve tarlalar var. Mağdur firmalardan Yazıcı İnşaat’ın sahibi Recai Yazıcı, “Çekmeköy’le Şile arasında yer alan ve Anadolu yakasında kalan son büyük arazileri barındıran semtte proje üretmeye başlayan 118 firmadan yüzde 30-40’ı inşaatlar durunca battı. Biz de 7 milyon YTL’lik yatırımımızdan şimdiden 2 milyon YTL zarar ettik, sattığımız dairelerin yarısının parasını iade ettik. Toplam zararsa çok büyük” dedi.

Plan neden çıkmıyor?

Normal şartlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir beldenin nerede ne yapılacağını gösteren 1/5000’lik imar planlarını 2 yıl içinde o beldenin belediyesine göndermek zorunda. O zaman belde belediyesi de daha detaylı planlar olan 1/1000’lik planları hazırlayıp buna göre ruhsatları verebiliyor. Eğer Büyükşehir Belediyesi bu planları 2 yıl içinde vermezse, belde belediyesi planları kendi imkanlarıyla hazırlatıp ruhsatları verme yetkisine hukuken sahip bulunuyor. Yenidoğan Beldesi de firmalara ruhsatları bu yolla vermiş ve ruhsatı alan firmalar projelere başlamış. Fakat Kasım ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi firmalara “1 ay içinde imar planlarını biz yeniden düzenleyene kadar inşaatları durdurun” diyince olay yeni bir boyut kazanmış. Büyükşehir Belediyesi en son Nisan ayında planların meclisten geçeceğini söylemiş ancak firmalar Yenidoğan Belediyesi’nden planlara hiç başlanılmadığını 2 hafta önce öğrenmiş.


118 firma toplanıp Başbakan’a gidecek

PLANLARIN Büyükşehir Belediyesi’nce bir an önce yapılmasını bekleyen 118 firma adına konuşan Yazıcı İnşaat’ın sahibi Recai Yazıcı, “Daha önceden ruhsat alıp inşaatını yapanlar, yeni planlara göre tespit edilecek emsal kat sayılarına göre inşaatlarını uyumlu hale getirirler. Bu olursa, 118 müteahhitin en az yarısı işine devam edebilir. Uyumlu hale gelemeyecek inşaatlar da yeni imar planlarının onayına bırakılır” dedi. Yazıcı, bu yapılmazsa, 118 müteahhit ile yapacakları en son müracaatın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı makamı olacağını kaydetti.

100 bin YTL’lik daireler peynir ekmek gibi satıldı

YazIcI İnşaat tarafından inşa edilen bin konutluk Life Towers projesinin ilk etabındaki 500 konutun yarısı, satışa sunulduğu Ağustos’tan Ekim’e kadar 3 ayda satılmıştı. Yenidoğan beldesinde site ölçekli en ucuz proje olan Life Towers’ta 70 metrekare 1+1’ler 100, 120 metrekare 2+1’ler 150, 140 metrekare 3+1’ler 200 bin YTL’den satılıyordu. 15 katlı 7 blokta inşa edilecek projenin satışlarına Ağustos’ta başlayan Recai Yazıcı, “Tüketiciler, seçim sonrası ucuz projelere akın ediyordu. 5 kişilik bir satış ekibimiz vardı. Birden gelen talebe hazırlıklı değildik, hatta ben bile firma sahibi olduğum halde satış ofisine girip satış yapmıştım” dedi.

Yenidoğan Belediye Başkanı
ve yardımcısı görevden alındı


YazIcI İnşaat, İstanbul milletvekillerine inşaatların durdurulması sürecini ve çözüm önerilerini de anlatan bir yazı gönderdi. Yazıda, Yenidoğan Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısı’nın görevden alındığı da vurgulanarak şöyle denildi: “Yenidoğan Belediye Başkanı ve Başkan Yardımcısı, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alındı, yerlerine yenileri tayin edildi, müfettişlerce belediyenin usulsüzlükleri raporlandı.”

İmar sorunu 40’ın üzerinde firmayı batırdı

Bölgede 40’ın üzerinde firmanın battığını söyleyen Recaİ Yazıcı, “Tahminimiz planla ilgili aşamalar Mart 2009 mahalli seçimlerinden sonra yapılacak. Böyle olursa inşaata en az iki yıl ara verilmiş olacak. O zaman maddi ve manevi yıkımımız tamir edilemez” dedi.

Haberin Devamı