Gazete Vatan Logo

28 Şubat'ta ilk tahliye!

Darbe askeri suç değil

28 Şubat davasında avukatların usule ilişkin tüm itirazları reddedildi, mahkeme “Yargılamaya devam” dedi. Duruşmada rahatsızlanan Teoman Koman tahliye edildi.

28 Şubat dönemine ilişkin, 103 sanık hakkında “hükümeti cebren devirmeye iştirak” suçundan açılan davanın görülmesine dün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmaya dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, Sincan’da tankları yürüten komutan olarak bilinen emekli Orgeneral Erdal Ceylanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Teoman Koman, YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu sanıklar katılırken, dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı rahatsızlığı nedeniyle dün de duruşmaya katılmadı.

Önceki gün yapılan duruşmada iddianameyi okuyacak TRT spikerlerinin mahkeme heyetiyle aynı kürsüde oturmasına avukatların tepki göstermesi üzerine spikerler katiplerin kürsüsüne alındı. İki spiker, bin 309 sayfalık iddianameyi dün okumaya başladı. İddianamenin tamamını okunmasının uzun süreceği için sanıkların savunmalarına bu hafta başlanması beklenmiyor.

Koman’a tahliye

Spikerlerin iddianameyi okuduğu sırada Teoman Koman rahatsızlandı. Mahkeme Başkanı Tayyar Köksal, sanığın tedavisi için salon dışına çıkarılmasını istedi. Koman’ın tedavisi sürerken, avukatı Celal Çelik, tahliye talep etti. Savcı Kemal Çetin ise tahliye için hastane raporu alınmasını telep etti. Mahkeme, Koman’ın sağlık durumunu dikkate alarak tahliyesine karar verdi.

Davaya devam...

Karadayı’nın avukatı Erol Aras, daha önce İstanbul 4 Nolu DGM tarafından verilen kararı hatırlatarak, “Dosya İstanbul’a gittikten bir gün sonra karar alınmış. Bir günde bu belgeler nasıl incelendi?” dedi. Çevik Bir’in avukatı Atila Bingöl, “İddianamede Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları suçlanıyor. Davanın, görevsizlik kararıyla Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesi gerekiyor” derken, avukat Mustafa Bir, davada yeni delil olmadığını ileri sürerek, davanın usulen reddinin gerektiğini savundu. Avukat İlyas Aktaran, 28 Şubat sürecinde Refah Partisi’nin mağdur olmadığını söyleyerek, partinin “laiklik karşıtı eylemler” dolayısıyla suçlu bulunduğunu kaydetti.

Mahkeme, dosyanın görevsizlik kararıyla askeri yargıya veya Yüce Divan’a gönderilmesi talebini reddetti. Kararda, Anayasa’nın 145/1. maddesindeki “Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçların her halde adliye mahkemelerinde görüleceği” hükmü hatırlatıldı. Kararda, “Sanıkların üzerlerine atılı suçun sanıkların görevleriyle ilgili olmadığı” belirtildi.

Mahkeme, soruşturmanın devamına ilişkin İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı gerekçe göstererek yargılamanın durdurulması talebine de reddetti. Kararda, İstanbul’daki mahkemenin yeni deliller ortaya çıktığı gerekçesiyle soruşturmanın devamı yönünde verdiği kararın hukuki olduğu savunuldu.

NOTLAR...

- Çetin Doğan duruşmaya, diğer sanıkların ve önceki gün görülen ilk duruşmanın aksine takım elbiselerle değil, spor
giysileriyle geldi.

- Duruşmayı çok sayıda hakim adayı izledi. İzleyici sayısının ise azaldığı görüldü.

- Duruşmayı, CHP Milletvekilleri Kamer Genç ve Mahmut Tanal ile MHP’li Özcan Yeniçeri de izledi.

- Ses sistemindeki aksaklıklar giderilmediği için mahkeme başkanının söyledikleri net duyulmadı. Avukatlar kürsünün yakınında bulunan mikrofonun yanına giderek konuşmak zorunda kaldı.

- Duruşma salonunda Kaçakçılık ve Organize Şube polislerinin olması dikkat çekti.

Haberin Devamı