Gazete Vatan Logo

28 Şubat’ta ‘kazık’ dalgası

Geçen 12 Nisan’da başlatılan 28 Şubat soruşturmasında dördüncü dalga dün geldi...

28 Şubat’ta ‘kazık’ dalgası

Özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında gerçekleştirilen 4’üncü dalga, yine askerleri vurdu. 9 ilde 15 adreste gerçekleştirilen operasyonda 11’i emekli, 6’sı muvazzaf toplam 17 asker ile 1 emekli işçi hakkında gözaltı kararı çıkartıldı. Dördüncü dalga operasyonu da daha öncekiler gibi sabah saat 08.00’de başlarken, operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında 28 Şubat sürecinde dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’i ‘kazığa oturtmakla’ tehdit ettiği öne sürülen emekli Korgeneral Çetin Saner de var. İşte il il dördüncü dalga...

Askeri lojmanda arama

ANKARA: Ankara’daki operasyon kapsamında özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin, askeri yetkililerle Ankara Adliyesi’nden Fevzi Çakmak Sitesi Askeri Lojmanları’na gitti. Çeşitli adreslerdeki aramaların ardından emekli Korgeneral Mustafa Bıyık, emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel, emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, emekli Tümgeneral Muhittin Temel Özkasnak ve Korgeneral Tevfik Özkılıç gözaltına alındı.
28 Şubat’ta ‘kazık’ dalgasıİZMİR: İzmir Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de verilen talimat üzerine harekete geçti. İzmir’in Karaburun İlçesi’nde oturan emekli Korgeneral Çetin Saner’in evine giden polis ekipleri, arama çalışmalarının ardından Saner’i gözaltına alarak Ankara’ya gönderdi. 28 Şubat’ta Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı yapan Saner’in, dönemin İçişleri Bakanı Meral Akşener’i kazığa oturtmakla tehdit ettiği ortaya çıkmıştı. Aynı soruşturma kapsamında İzmir’de Merkez Komutanlığı’na teslim olan, Denizli’deki 11’inci Motorlu Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap’ın da aynı uçakla Ankara’ya götürüldüğü kaydedildi.

Baro başkanı geldi

İSTANBUL: Emekli Tümgeneral Çetin Dizdar, Kadıköy’deki evindeki aramanın ardından gözaltına alındı. Dizdar’ın evine sabah saatlerinde gelen polis ekiplerinin araması saat 12.30 sıralarında sona erdi. Gözaltına alınan Dizdar, polis eşliğinde evinden ayrıldı. Emekli Albay Ahmet Mithat Kiziroğlu’nun Ümraniye Çamlık Mahallesi’ndeki evine sabah saatlerinde polis operasyon düzenledi. Kiziroğlu’nun eşi Ceza Hukuku Profesörü Serap Keskin Kiziroğlu’nun İstanbul Barosu’nu arayarak, avukat talebinde bulunduğu öğrenildi. Bunun üzerine aramalar sırasında eve gelen İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal çıkışta, evde bir baro üyesi bulunduğu için Kiziroğlu’nun evine geldiğini belirterek Avukat Hakları Merkezi’ne avukat talebinde bulunulduğunu söyledi.

UŞAK: Uşak’ta emekli Astsubay Asım Atak gözaltına alındı. Emekli Korgeneral Çetin Saner ise İzmir Karaburun’daki yazlığında yapılan aramanın ardından gözaltına alınarak Ankara’ya gönderildi.

DENİZLİ: Denizli 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı’nda arama yapıldı. Denizli 11’inci Motorlu Piyade Tugayı Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap’ın ise İzmir’deki Merkez Komutanlığı’na teslim olduğu belirtildi. Metin Keşap’ın albay olduğu dönemde, 28 Şubat 1997 tarihli Milli Güvenlik Kurulu kararlarının uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesi amacıyla kurulan Batı Çalışma Grubu’nda görev yaptığı öğrenildi. Keşap’ın da emekli Korgeneral Saner ile birlikte aynı uçakla Ankara’ya gönderildiği öğrenildi.

Muvazzaflar da alındı

KARS: Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki 9’ncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı’nda arama yapıldı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı, bu sabah bir ekiple Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ne geldi. Merkez Komutanlığı’ndan aldığı askeri personelle birlikte, hakkında gözaltı kararı verilen Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Faruk Alpaydın’ın makamı ve lojmanında 28 Şubat soruşturması kapsamında arama başlattı. 9’ncu Motorlu Piyade Tugay Komutanlığı çevresine kimse yaklaştırılmadı.

ERZİNCAN: Erzincan’da gözaltına alınan Üçüncü Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Berkay Turgut da Ankara’ya götürüldü. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı dün beraberinde bir ekiple Erzincan’a geldi. Merkez Komutanlığı’ndan aldığı askeri personelle birlikte 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Berkay Turgut’un kaldığı lojmana geldi. Burada yapılan aramanın ardından gözaltına alınan Tümgeneral Turgut, sivil plakalı bir araçla Erzincan Havalimanı’na götürüldü. Arkadan tuğgeneral forsu bulunan bir otomobilin izlediği Tümgeneral Turgut, yanında eşi olduğu halde VIP’e alındı. VIP tarafından servis minibüsüyle uçağa götürülen Tümgeneral Turgut’un bindiği THY uçağı saat 15.35’te Ankara’ya hareket etti.

3’üncü Ordu Kurmay Başkanı gözaltında!

Dünkü operasyonların en dikkat çeken isimlerinden biri Tümgeneral Berkay Turgut oldu. 3’üncü Ordu Kurmay Başkanı olan Turgut’un adı, ‘disco’da dövülerek öldürülen Uğur Kantar olayıyla da gündeme gelmişti. Turgut, Kantar’ın vatani görevini yerine getirdiği Kıbrıs’taki 28. Tümen Komutanlığı görevini yürütüyordu. Turgut’un adı birlik içindeki zeytinleri askerlere toplattığı ve sonra zeytinyağı imal ederek bunu çıkar amaçlı kullandığı iddialarına da karışmıştı.

Akşener ifade verdi, ertesi gün gözaltına alındı

28 Şubat dönemindeki Refahyol Hükümetindeki en önemli isimlerinden biri olan Meral Akşener’e, dönemin baş aktörlerinden bir general tarafından “Gelirsek o kadını yağlı kazığa oturturuz” mesajı iletilmişti. Akşener’in de buna yanıtı, “Söyleyin ona, ben Balkanlıyım. Kazık deyince aklıma Balkanlı olan Kazıklı Voyvoda geldi. Kazıklı Voyvoda’yı da iyi tanırız. Ama unutulmasın ki, Kazıklı Voyvoda da bir homoseksüeldi” olmuştu. Uzun zaman bu generalin Çevik Bir olduğu konuşulmuş, mesajın da Akşener’e müsteşarı Teoman Ünüsan aracılığıyla iletildiği belirtilmişti. Ancak Akşener, yıllar sonra VATAN gazetesine verdiği bir röportajında mesajı gönderen paşanın Çevik Bir olmadığını açıklamış ancak isim vermekten kaçınmıştı. Akşener kendisini tehdit eden paşanın adını önce bir TV programında, ardından da önceki gün ifade verdiği özel yetkili savcıya açıkladı. Akşener, yıllar önce de o mesajı veren kişinin Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı Korgeneral Çetin Saner olduğunu öne sürdü.

11 emekli, 6 muvazzaf

Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından haklarında gözaltı kararı alınanlar ve bulundukları iller şöyle: Emekli Korgeneral Mustafa Bıyık (Ankara), emekli Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel (Ankara), emekli Korgeneral Hakkı Kılınç (Ankara), emekli Tümgeneral Muhittin Temel Özkasnak (Ankara), Korgeneral Tevfik Özkılıç (Ankara), Tuğgeneral Celalettin Bacanlı (İstanbul), Tuğgeneral Mehmet Ali Yıldırım (İstanbul), emekli Tümgeneral Çetin Dizdar (İstanbul), emekli Kurmay Albay Erkan Yaykır (İstanbul), emekli Albay Ardan Kıratlı (İstanbul), emekli Albay Mehmet Mithat Kiziroğlu (İstanbul), emekli Korgeneral Çetin Saner (İzmir), emekli Başçavuş Asım Atak (Uşak), emekli Başçavuş Abdullah Hoşgür (Kocaeli), emekli İşçi Tanju Veli Aydın (Balıkesir), Tümgeneral Mehmet Faruk Alpaydın (Kars), Tuğgeneral Metin Keşap (Denizli), Tümgeneral Berkay Turgut (Erzincan).

Komşuları bayrak astı

Ankara’daki evinde 6 saat arama yapıldıktan sonra gözaltına alınan emekli Korgeneral Hakkı Kılınç, Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi’ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Kılınç, daha sonra Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Kılınç, hastaneye girerken kameralara el salladı. Kılınç’ın Anıttepe’deki evinde aramalar yapıldığı sırada komşuları ve bazı mahalle sakinleri balkonlarına ve camlarına Türk bayrakları astı. Kılınç, evinden çıkarıldığı sırada ise çevrede toplanan vatandaşlar alkışlarla kendisine destek verdi.

Haberin Devamı