Gazete Vatan Logo

28 Şubat mağdurları görevlerine dönüyor!

Cumhurbaşkanı Gül, pekçok düzenlemeyi içeren torba yasayı onayladı

Yasaya göre 28 Şubat sürecinde memuriyetten çıkarılanların yeniden göreve alınmasında atama sayısı sınırlaması uygulanmayacak.

Cumhurbaşkanı Gül, “Torba Kanun” olarak adlandırılan ve çok sayıda kanunda düzenleme öngören “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”u onayladı. Kanun özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

- Sürücü belgeleri süreli olarak verilecek. Yenilenen sürücü belgelerinden harç alınmayacak. Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanan sürücüye 343 TL trafik idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi geri alınacak. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süre ile aday sürücü olarak kabul edilecek. Ehliyet yenilemede 15 lira alınacak.

- Vekil Kuran kursu öğreticisi olarak görev yapanlar ile 4 Mayıs 2005 ile 30 Haziran 2013 arasında en az 3 ay süreyle bu görevde bulunanlar kadroya geçirilecek.

- Spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek bahis veya şans oyunlarını oynatanlar ya da oynanmasına yer veya imkan sağlayanlar, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

- İzin verilen vakıf, kurum ve kuruluşlar dışında “diyanet” kelimesi isim olarak kullanılamayacak.

- 28 Şubat sürecinde disiplin cezası nedeniyle memuriyetten çıkarılanların yeniden göreve alınmasında atama sayısı sınırlaması uygulanmayacak. Yararlanmak isteyenlerin 3 ay içinde başvuru yapması gerekecek. 28 Şubat 1997-23 Mart 1999 arasında aldıkları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren ancak haklarında verilen disiplin cezaları ortadan kaldırılanların sigorta primleri kurumlarınca ödenecek.

- 1990’dan itibaren dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilen yeni vakıfların hayatta bulunan kurucularının birlikte başvurusu üzerine, vakfın adı ve amacı aynı olmak kaydıyla bin lira kuruluş mal varlığı tahsis edilerek yeni bir vakıf kurulabilecek

- ÖSYM’nin sınavlarında bireysel veya toplu olarak kopya çeken kişilere 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

- ÖSYM tarafından yapılan sınavların soru ve cevapları, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında istenemeyecek.

TMMOB’nin yetkisi kalktı

YASAYLA Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği’nin (TMMOB) plan ve projelerde vize ve onay yetkisi kaldırıldı. Düzenlemenin TMMOB’nin Gezi protestolarına destek verdiği için yapıldığı iddia edilmiş ve büyük tepki çekmişti. Düzenlemede şu ifadeler kullanıldı: Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulamayacak.”

100 bin sözleşmeliye kadro

YASAYLA 657 sayılı Kanun’un 4. maddesinin B fıkrası, il özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca çalışmakta olan personel, memur kadrosuna atanacak. Ayrıca Birçok bakanlık ve kamu kuruluşunda sözleşmeli çalışan personel de kadroya alınacak. Bu kadrolar toplam 100 bin kişi tutuyor.


Haberin Devamı