Gazete Vatan Logo
Magazin 28 Şubat'ın sinema filmi

28 Şubat'ın sinema filmi

AK Parti’nin kapatılma istemiyle karşı karşıya kaldığı şu günlerde Girdap adlı film gösterime digri. Film tartışma kopartacak nitelikte.

Türkiye gündemi AK Parti'ye 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu' iddiasıyla kapatma davası açılmasına kilitlenirken, "Görünen bilinmesi istenendir" sloganıyla dün vizyona giren 'Girdap' adlı film, dili ve yaşanan süreç gözönüne alındığında tartışma yaratacak cinsten.



Ozan Bilen, Ali Sürmeli, Selçuk Yöntem, Teoman Kumbaracıbaşı, Fuat Saka, Eda Özerkan, Emre Canbolat, İbrahim İris'in rol aldıkları filmin konusu, broşürlerinde şöyle anlatılıyor: "İstanbul Üniversitesi'ni kazanan Umut, Antalya'dan gelip okul kaydını yaptırdıktan sonra; kantindeki ilanlar yoluyla kiralık bir ev ve iki ev arkadaşı bulur. İki arkadaşıyla birlikte paylaştığı öğrenci evinde yaşadığı bazı mistik, doğa üstü olaylar; Umut'un bilgilenme kaynaklarını çeşitlendirdiği gibi, bu donanım farklılığı onun arkadaş çevresini ve yaşam tarzını da değiştirir. Karşılaştığı metafizik olaylarla başa çıkmanın bir yolu olarak; ibadetlerle ve ritüellerle örülü dini hayat tarzını seçen Umut için başlangıçta her şey iyi gitmektedir.

SİYASALLAŞMA VE KİN
Fakat, bilgilenme kaynaklarının onu götürdüğü yer 'Siyasal Ümmetçi' bir çevre olunca; Umut'un da dini yaşantısı, yalnızca ibadetlerle sınırlı kalmayıp 'siyasallaşır' ve o artık bir 'fundamentalist' olur. Bu başkalaşım kahramanımızı; başlangıçtaki arkadaş çevresinden, kız arkadaşından ve son olarak da (seçimi sebebiyle çatıştığı) ailesinden koparır, uzaklaştırır. Başlangıçta ve camiye gittiği günlerde sevgi ve hayat dolu olan Umut; siyasallaştıktan sonra, kin ve nefretin donattığı saldırgan bir kişiliğe bürünmüştür. Bu ruh ve düşünce halinin Umut'u götürdüğü son; 'intihar eylemcisi' olmaktır."

AMACIMIZ UYARMAK
"Amacımız gençleri uyarmaktı" diyen filmin yönetmen ve senaristi Talip Karamahmutoğlu "Girdap'ta ulusalcılık var, sağ var, sol var, hepsi var. Dindar bir insanın ne kadar iyi ya da ne kadar kötü olduğunu anlatmıyoruz. Filmde insanların inançlarının kullanılarak nasıl yönlendirilebileceğini göstermeye çalıştık. Filmde yer alan ev herhangi bir ev değil. Türkiye'de bulunan bir evi de anlatmıyoruz. Kimseye gönderme yapmıyoruz. Mesaj kaygısı da taşımıyoruz" diyor.

Girdap'ın kötü bir İslam imajı vermesinin kesinlikle mümkün olmadığının altını çizen Karamahmutoğlu, görünenle bilinenin arkasındaki gerçeği aktardıklarını bildiriyor.

VE SANAL DUNYA...
Film henüz vizyona girmesine rağmen sanal dünyada yorumlar akmaya başladı. 'at avrat braveheart' rumuzuyla yazan ekşi sözlük yazarı, "28 Şubat'ın sinema versiyonu diyebileceğim filmde anlatılanlar -belki de izlemeden inanmayacaksınızşöyle" diyor ve ekliyor: "Umut, farklı dinlere saygılı Atatürkçü bir gençtir. Odasının duvarlarına Atatürk posteri asan, ulusalcı hocasıyla iyi anlaşan aydınlık bir cumhuriyet çocuğudur. Daha sonra dış güçlerin güdümündeki müslüman görünümlü grup, Umut'u avlar.(...) Umut ağlatan bir cumhuriyet çocuğuyken, kısa süre içinde ailesini meraklandıran, telefonları selamın aleykum diye açıp, Allah'a emanet ol diyerek kapatan radikal İslamcıya dönüşür. "

BUGÜN

Haberin Devamı