Gazete Vatan Logo

28 Aralık’tan itibaren başlıyor!

Protokol dün düzenlene törenle imzalandı

ANKARA - Erbaş ve erlerin sivil havayolları ile taşınmasına yönelik protokol, dün düzenlenen törenle imzalandı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “THY ile yapılan sözleşmeyle mevcut havaalanları kullanılarak erbaş ve erlerin tespit edilen 142 güzergah üzerinden uygun fiyatlarla özel havacılık firmalarına ait uçaklardan da istifade ile taşınması sağlanacaktır. Protokol kapsamında tahmini olarak 250 bin erbaş ve erin taşınması planlanmaktadır” dedi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndaki törene, Bakan Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katılırken, protokolü, Tedarik Daire Başkanı Tuğgeneral İsmail Gümüştekin ile THY Genel Müdürü Temel Kotil imzaladı.

İmzaların ardından konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, erbaş ve erlerin yoğun dönemlerde kabul toplama merkezleri arasında havayolu ücretlerini MSB tarafından karşılanmasına yönelik yönetmelikte gerekli değişikliğin yapıldığını söyledi.

250 bin personel taşınacak

Söz konusu hizmetin yerine getirilmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlığı ile havayolları şirketleri arasında görüşmeler yaptıklarını belirten Yılmaz, ”Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca bu hizmetin gerçekleşmesi esnasında Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün geçerli tarifesinde yer alan ücretler ve yer hizmetleri ücretleri ile münferit asker taşımalarında ilgili yolcular için iç hat yolcu bedeli alınmayacaktır” diye konuştu. Yılmaz, şöyle devam etti:

“THY ile yapılan sözleşmeyle mevcut havaalanları kullanılarak erbaş ve erlerin tespit edilen 142 güzergah üzerinden uygun fiyatlarla özel havacılık firmalarına ait uçaklardan da istifade ile taşınması sağlanacaktır. Protokol kapsamında tahmini olarak 250 bin erbaş ve erin taşınması planlanmaktadır. Bu bir ilktir, yapılacak bir işbirliği ile bu çalışma devam edecektir. Gelecek sözleşmede de eksiklikler ve aksaklıklar giderilecektir. Daha iyi sonuca ulaşacağız.” Bakan Yılmaz, uygulamanın 28 Aralık’ta başlayacağını da belirtti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, erbaş ve erlerin sivil havayolları ile taşınmasına yönelik imzalanan protokol sayesinde artık askerlerin çok daha kısa sürede, konforlu bir şekilde birliklerine en yakın noktaya ulaştırılabileceğini söyledi. Yıldırım, ülkenin güvenliği ve halkın huzuru için gece gündüz demeden görev yapan askerlerin, terhis, izin ve hava değişimlerinde havayolu ile seyahat edebilmelerine imkan sağlayan sözleşmenin Milli Savunma Bakanlığı ile THY arasında imzalandığını anlattı. Bunun, Milli Savunma Bakanlığı’nın, Mehmetçiklere bir hizmeti olduğunu ifade eden Yıldırım, böylece silah altına alınacak Mehmetçiklerin artık gidiş ve gelişlerde ücret ödemeyeceklerini, havayolu ile taşınma hizmetlerinden kaynaklanan masrafların bakanlık tarafından karşılanacağını söyledi.

“Bedeli 11 milyon lira”

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, protokolün imzalanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yılmaz, erbaş ve erlerin sivil havayollarıyla taşınmasıyla ilgili, ”İlk defa birliğine katıldığı zaman, terhis olduğu zaman Mehmetçiğimiz hiçbir ücret ödemeyecek. Dağıtım izni olduğunda da hiçbir ücret ödemeyecek” dedi. Yıllık taşınacak askerlerin sayısına ve maliyetine ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, sözleşme bedelinin 11 milyon lira olduğunu söyledi. Yılmaz sözleşme kapsamında, taşınması öngörülen asker sayısının 6 aylık dönem için 250 bin olduğunu açıkladı askerlerin ve yaklaşık 142 güzergaha taşınacağını söyledi.

Haberin Devamı