Gazete Vatan Logo

28.7 milyon kişi ile rekor

Hızlı nüfus artışı işsizlikte gerilemeye izin vermiyor. Bir yıl öncesine göre, istihdam 1 milyon 50 bin artıp 28.7 milyon ile tüm zamanların rekorunu kırarken, işsizlik oranı % 10.2’de sabit kaldı

28.7 milyon kişi ile rekor

Türkiye’de işsizlik oranı, Haziran’da geçen yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde

10.2 seviyesinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 124 bin kişi artarak 3 milyon 251 bin kişi olarak hesaplandı. İşsizlik oranı, Haziran’da bir önceki aya göre de değişim göstermezken, genç işsizlik oranı yüzde 20.6 olarak kayıtlara geçti. Son açıklanan rakamlar içinde en dikkat çeken unsur, tarımda çalışan kişi sayısının sanayide çalışan kişi sayısına olan üstünlüğü oldu. Geçtiğimiz Mayıs ayında tarımda çalışan kişi sayısı sanayiden 197 bin fazla çıkarak uzun süre sonra tarım lehine durum ortaya çıkarken, fark son veriye göre 374 bine çıktı.

Rekor kırdık ama...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Geçen yılın aynı dönemine göre istihdamı 1 milyon 50 bin işi artırdık. İstihdam edilen kişi sayısı 28.7 milyon kişiye ulaştı ve bu alanda eriştiğimiz en yüksek seviyeyi elde ettik” ifadesini kullandı.

Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Haziran ayı iş gücü istatistiklerini değerlendirdi. Haziranda işsizlik oranının yüzde 10.2 olduğunu hatırlatan Zeybekci, ekonomik büyümedeki artışla beklendiği gibi istihdamın da arttığını ve işsizliğin gerilediğini kaydetti. Zeybekci, iş gücüne katılım oranının yüzde 53.4’lük rekor seviyeye ulaştığına işaret ederek, “Bu seviyeye ulaşılmasında ihracat ve büyümedeki gelişmeler önemli etkiye sahip. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdamı 1 milyon 50 bin kişi artırdık. İstihdam edilen kişi sayısı 28.7 milyon kişiye ulaştı ve bu alanda eriştiğimiz en yüksek seviyeyi elde ettik” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Zeybekci “Bütçe disiplininden ve mali disiplinden taviz vermeden, ekonomik dengeleri bozmadan, cari açığı finanse edilebilir bir seviyede tutarak yüzde 5.5-6 aralığında büyüdüğümüz sürece işsizlik rakamını tek haneli seviyelere getireceğiz” iddiasında bulundu.