Gazete Vatan Logo

27 Mart’ta açıklanıyor

100 milyar liranın üzerindeki yatırım teşvik belgelerini 27 Mart’ta açıklayacaklarını belirten Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Türkiye, 7-8 sektörde kendi global devlerini yaratacak” dedi.

27 Mart’ta açıklanıyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son dönemlerde gündemde olan faiz tartışmalarına, imalat sektöründe başlatmayı düşündükleri yatırım seferberliğine ve yatırım teşvik sistemine dair önemli açıklamalarda bulundu.

İhracata dayalı büyüme ile birlikte reel sektörü destekleyen açıklamalarda bulunacaklarını belirten Nihat Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: “Faiz oranlarıyla ilgili, yani üretim sektörlerinde imalat sanayisindeki yatırımların faizle ilgili yüklerini hafifletmekle ilgili önemli adımlarımızı attık ve atmaya devam edeceğiz. Dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemine sahibiz. Bir aksilik olmazsa muhtemelen 27 Mart’ta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 100 milyar liranın üzerinde yatırım teşvik belgelerini yaklaşık 22 yatırımcıya vereceğiz. Belirlediğimiz 7-8 sektörde, Türkiye artık kendi global devlerini yaratacak. En çok cari açık verdiğimiz alanlara proje bazlı yatırım teşvik sistemiyle destek sağlıyoruz.”

Enerjiye 150 milyar $

Dünyada hiçbir ülkenin bugün Türkiye’nin sunduğu imkanları sunmadığını vurgulayan Zeybekci, “Gelecek 10 yılda Türkiye’de 150 milyar dolar civarında enerji alanında yatırım yapılacak. Ulaştırma ve sağlık alanında da bir o kadar daha yatırım yapılacak. Özel sektörün üretim yatırımlarını buna dahil etmiyorum. Bunların her biri Türkiye ve finans piyasaları için bir fırsat. Türkiye’nin büyüme ivmesi devam edecek. Fırsatlar yaratmaya devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

İmalat sanayisinde yatırım seferberliği

2017’de 2016’ya göre özel sektöre verilen yatırım teşvik belgelerinin parasal tutarının yüzde 81 arttığını da ifade eden Nihat Zeybekci, “2018’de yine aynı hızla büyüyeceğiz dedik. İhracatımız Ocak ve Şubat aylarında arka arkaya yüzde 17 ve yüzde 14 artmaya devam etti. Bu kadar hızlı artması kapasite kullanım oranlarımızı da yüzde 80’lere getirdi. Bu şu demek; artık Türkiye’de üretimle ilgili genişleyebileceğimiz alan kalmadı. Önümüzdeki dönemde yoğun bir şekilde imalat sanayisinde yatırım seferberliğini göreceğiz. Aldığımız kararlar ve destek mekanizmaları bunu teşvik edici yönde. Çok yakın zamanda önemli ve kapsamlı açıklamalar olacak” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı