Gazete Vatan Logo

27 çeyrektir büyüyoruz

Türkiye 27 çeyrektir kesintisiz büyümesini sürdürüyor. Ekonomi 2’nci çeyrekte güçlü iç tüketimle yüzde 3.1 büyüdü. Suriyeliler’in harcamaları, asgari ücret zammı, kamu maaş artışı tüketimi tetikledi.

27 çeyrektir büyüyoruz

Türkiye ekonomisi jeopolitik riskler ve küresel dalgalanmaların devam etmesine karşın 27 çeyrektir aralıksız büyüyor. Ekonomi yılın ikinci çeyreğinde iç talep öncülüğünde yüzde 3.1 büyüme kaydetti. İlk yarıda büyüme yüzde 3.9 olarak gerçekleşti. Ekonomistler büyümenin yüzde 3.4 seviyesinde çıkmasını bekliyordu.

İç talebin katkısı yüksek

İç talep yüzde 5.2, devletin harcamaları yüzde 15.9’luk artışla büyümeye önemli katkı sağlarken, net ihracat 2.1 puan aşağıya çekti. İç talebi; yaklaşık 3 milyon Suriyeli’nin ekonomiye genel katkısı, kamu maaş artışları ve asgari ücrette yapılan yüzde 30’luk zam olumlu etkiledi.

TÜİK’in Nisan-Haziran dönemine ilişkin verilerine göre, ikinci çeyrekte GSYH, cari fiyatlarla yüzde 9 artarak 525 milyar 932 milyon liraya yükseldi. Söz konusu rakam, 2015’in 2’nci çeyreğinde 482 milyar 383 milyon lira seviyesindeydi. Kişi başına düşen milli gelir ikinci çeyrekte 8 bin 999 oldu. 2015’te bu rakam 9 bin 257 dolardı. Yılın ikinci çeyreğinde GSYH sabit fiyatlarla yüzde 3.1’lik artışla 33 milyar 61 milyon lira oldu.

Haberin Devamı

Devlet harcamaları arttı

Hane halklarının nihai tüketim harcamaları ikinci çeyrekte sabit fiyatlarla yüzde 5.2’lik artışla 22 milyar 104 milyon liraya çıktı. Devletin harcamaları söz konusu dönemde sabit fiyatlarla yüzde 15.9’luk artışla 4 milyar 82 milyon liraya ulaştı.

Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, yılın ikinci çeyreğinde sabit fiyatlarla yüzde 1’lik azalışla 2 milyar 338 milyon liraya indi.

En hızlı ülkelerden biriyiz

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Türkiye, G20, OECD ve AB ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu” dedi. Ağbal, Türkiye ekonomisinin ılımlı bir büyüme performansı sergilediğini kaydetti. Ağbal, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede büyümenin dalgalı seyrederken, Türkiye’nin 27 çeyrektir büyümeye devam ettiğini söyleyerek, “Global konjonktürdeki sorunlar ve yurt içinde meydana gelen gelişmelere karşı iç talepteki canlılığın devam etmesi olumlu” dedi.

OVP’de revizyon olur mu?

TÜİK, 2016 ilk çeyrek için daha önce yüzde 4.8 olarak açıklanan büyümeyi yüzde 4.7 olarak revize edildi. Orta Vadeli Program’a (OVP) göre 2016’da büyüme yüzde 4.5 olarak öngörülüyor. Ancak uzmanlar OVP büyüme hedefinde revizyon yapılacağı değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, GSYH verilerinin ekonominin yavaşlayan bir hızda büyümeye devam ettiğini teyit ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Hükümetin yüzde 4.5’lik büyüme beklentilerine karşın 2016 GSYH büyümesinin yüzde 3.3 olacağı tahminimize devam ediyoruz. İkinci çeyrek GSYH büyümesi verileriyle beraber Türkiye 2016’nın ilk yarısında yıllık yüzde 3.9 büyümeyi başardı. Bizim görüşümüze göre 2016 yılının ikinci yarısında beklenen yavaşlama, bu yıl için agresif büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmeye zorlayacak.”

Taksitte artış ticareti canlandırır

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye’nin ikinci çeyrek büyümesinin bir miktar hedeflerin altında kaldığını belirterek, “Ancak Temmuz’da yaşadığımız hadiseyi, öncesinde de terörle mücadeleyi dikkate aldığımızda büyüme rakamı çok iyi bir rakam” dedi. Canikli, şunları kaydetti: “Alışverişte, ticarette bir daralma söz konusu, hemen müdahale etmemiz gerekiyor. Bu sonucu getiren en önemli unsurlardan biri de kredi kartlarındaki taksit sayısındaki sınırlandırmadır. Ticareti tekrar canlandıracak bir adım atıyoruz. Kredi kartlarında ve bireysel kredilerde taksit sayısını artırıyoruz.”

Haberin Devamı

Yavaşlama kalıcı değil

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin etkisiyle genel koşulların zayıfladığını ama ekonomideki yavaşlamanın kalıcı olmadığını söyledi. İkinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendiren Şimşek, yaşanan jeopolitik gerginliklere ve küresel ekonomideki zayıflamaya rağmen yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 3.9 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Ramazan Bayramı nedeniyle bir önceki yıla göre 2 çalışma günü az olan Temmuz’da darbe girişiminin de etkisiyle genel koşulların zayıfladığını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti: “Bu durum sanayi üretimi ve ihracatta düşüşlere neden oldu. Ekonomide yaşanan bu yavaşlamanın kalıcı olmadığını, Temmuz ayına özgü olduğunu değerlendiriyoruz. Nitekim Ağustos ayı verilerine göre ihracatta önemli iyileşme gerçekleşmiştir.”

Haberin Devamı

İnşaattan % 7’lik performans

Sektörler bazında bakıldığında ikinci çeyrekte sabit fiyatlarla en yüksek büyüme yüzde 11.4’le bilgi ve iletişimde görüldü. İnşaat yüzde 7, imalat sanayi yüzde 3, sanayi yüzde 3.9, hizmetler yüzde 3.6 büyüdü.

Sorunlara reformla cevap veririz

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, büyümenin ikinci çeyrekte ana iticisinin iç talep olduğunu belirterek, “Uzun vadeli perspektifimiz net ihracat ve yatırımlara dayalı ekonomi büyüme modeli. Yapısal sorunlarımıza en uygun reformlarla cevap vererek, büyümenin sürdürülebilir kılınması için her türlü tedbiri alacağız” dedi.