Gazete Vatan Logo

26 kişiyi öldürdü ama terörist değil!

ABD Teksas’taki kilisede ibadet eden 26 kişi eski bir ABD askeri tarafından öldürüldü. ABD Başkanı Trump, olaydan bahsederken ‘terör’ değil, ‘akli dengesi yerinde olmayan birinin eylemi’ demeyi tercih etti

26 kişiyi öldürdü ama terörist değil!

ABD, Las Vegas ve New York’taki katliamların ardından bu kez de Teksas eyaletinde bir kiliseye düzenlenen silahlı saldırıyla sarsıldı. Sutherland Springs bölgesinde ayin düzenlenen kiliseye giren otomatik silahlı David Patrick Kelley rastgele kurşun yağdırmaya başladı. Hatta şarjör değiştirip dakikalarca devam etti. 26 kişiyi öldürdü, 30 kişiyi ise yaraladı. Teksas Valisi Greg Abbott gazetecilere yaptığı açıklamada, kilisedeki silahlı saldırıda ölen kurbanların yaşının 2-72 arasında olduğunu söyledi. Vali saldırının eyalet tarihindeki en kötü bireysel saldırı olduğunu vurgulayarak, “Bu saldırı bir kilisede, insanların ibadet ettiği bir mekanda düzenlendi ve masum insanlar öldürüldü” dedi.

Çelik yelek giymiş

Yetkililer tamamen siyah giyinen saldırganın yerel saatle 11.20’de öncelikle bir benzin istasyonunda görüldüğünü, daha sonra ise kiliseye giderek dışarıda ateş açtığını belirtti. Bu sırada iki kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi. Kurşun geçirmez bir yelek giyen saldırganın saha sonra ayinin düzenlendiği kiliseye girerek, ateş açtığı bildirildi. Bu sırada bir vatandaşın kendisine müdahale etmeyi başardığı, silahını düşüren saldırganın arabasına binerek kaçtığı belirtildi. Saldırgan kısa bir süre sonra ise aracında ölü bulundu. Teksas kamu güvenliği yetkilisi Freeman Martin 23 kişinin kilisede, iki kişinin kilise dışında, bir kişinin de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybettiğini söyledi.

Haberin Devamı

‘Akli denge sorunu’

12 günlük Asya ülkeleri gezisinde olan ABD Başkanı Donald Trump, saldırının hemen ardından Twitter hesabından, “Tanrı Teksas’ta Sutherland Springs’deki insanların yanında olsun. FBI ve polis olay yerinde, durumu Japonya’dan takip ediyorum” paylaşımını yaptı. Daha sonra Tokyo’da açıklama yapan Trump, “Kurbanların ailelerinin yaşadığı acı ve yası tarif edemeyiz. Amerikalılar böylesine zor zamanlarda yapabildikleri en iyi şeyi yapabilir: Dayanışma içinde olmak” dedi. ABD’nin bir silah sorunu olmadığını savunan Trump, ‘Sorun silahlar değil akli dengesi yerinde olmayan Amerikalıların sayısının yüksek olması’ dedi.

Haberin Devamı

307’nci saldırı

Ekim ayında ABD’nin Las Vegas kentinde silahlı bir saldırgan 58 kişiyi öldürmüştü. Geçen hafta ise New York’ta düzenlenen saldırıda sekiz kişi hayatını kaybetmişti. ABD’de yayınlanan Boston Globe gazetesinin haberine göre, bu yıl ülkede gerçekleşen ve kitlesel silahlı saldırıların sayısı 307’ye ulaştı.

Eşine saldırmış, ordudan atılmış

New York Times saldırganın 26 yaşındaki David Patrick Kelley olduğunu duyurdu. Amerikan medyası saldırganın Sutherland Springs’e komşu Comal County kasabasında yaşadığını ve aracında çok sayıda silahın bulunduğunu ileri sürdü. Amerikan Hava Kuvvetleri’nden bir sözcü NBC Televizyonu’na yaptığı açıklamada, saldırganın 2012 yılında askeri mahkeme tarafından eşi ve çocuğuna saldırdığı için ceza aldığını, iki yıl sonra ise Hava Kuvvetleri’nden atıldığını söyledi.

Kahraman oldular

Saldırgana ilk müdahaleyi yapıp, ardından olay yerinden kaçmasını da engelleyen iki kişi kahraman ilan edildi. Daha büyük bir katliamı engelleyen Stephen Willeford (55) ve Johnnie Langendorff kiliseden gelen kurşun seslerini duyunca tüfeklerini alıp hemen olay yerine geldi. Willeford, saldırganı vurduktan sonra eylemci aracına atlayıp kaçmak istedi. Ancak ikili kamyonetleriyle saldırganı takip etti ve sonunda yoldan çıkmaya zorladı. Devrilen aracın içindeki saldırganı olay yerine gelen polis öldürdü.

Haberin Devamı

Rahibin kızı da öldü

Ölenler arasında kilise rahibinin 14 yaşındaki kızı Annabelle ile 2 yaşında bir çocuğun da bulunduğu açıklandı. Papaz ve eşinin ayin sırasında Sutherland Springs’de olmadığı bildirildi. Ayin sırasında kilisede toplam 50 kişinin olduğu tahmin ediliyor. Sutherland Springs yaklaşık 400 kişinin yaşadığı küçük bir yerleşim birimi.