Gazete Vatan Logo

26.3 milyar dolarlık iştah

Türk şirketleri geçen yıl zor koşullara rağmen yurt dışında 2.3 milyar dolarlık satın almaya imza attı. 10 yılda yapılan 292 işlemin toplam hacmi 26.3 milyar dolara yükseldi

26.3 milyar dolarlık iştah

Türk şirketleri 2016 yılındaki zor koşullara rağmen yaklaşık 2.3 milyar dolarlık 42 adet birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Böylelikle son 10 yılda Türk şirketlerince yurt dışında yapılan 292 işlemin hacmi 26.3 milyar dolara ulaştı.

Deloitte Türkiye raporuna göre, 2016 işlem sayısı geçmiş yıllarla paralel seyrederken işlem hacmi son 5 yılın en düşük seviyesinde kaldı.

Büyükler başı çekti

Doğuş Grubu, Global Liman İşletmeleri, Yıldırım Holding, MNG Holding gibi büyük gruplar, restorancılık ve otelcilik, altyapı ve üretim sektörlerindeki yatırımları ile toplam işlem sayısının yaklaşık yarısını gerçekleştirdi. Trakya Cam, Arçelik ve Vestel gibi Türkiye’nin önde gelen şirketleri yurt dışında satın alımlarla global pozisyonlarını güçlendirmeye devam etti. Yatırımcılar genellikle yüzde 100 veya çoğunluk hisse tercih etti.

Yılın en büyük işlemi Yıldırım Holding’in 750 milyon dolar değerindeki Puerto Bolivar Harbor satın alımı oldu. Söz konusu işlem, tek başına 2016’daki toplam işlem hacminin yüzde 33’ünü oluşturdu. Ortalama işlem hacmi 55 milyon dolara indi. 20 milyon doların altındaki satın alımlar toplam işlemin yarısından fazlasını oluşturdu.

Haberin Devamı

Avrupa bölgesi 1.2 milyar dolarlık 32 adet işlem ile yine öne çıktı. Avrupa’yı, 5 işlem ile Kuzey Amerika bölgesi takip etti. Bununla birlikte Türk şirketlerin Bangladeş, Burkina Faso ve Ekvator gibi ülkelerde de ilk sayılabilecek alımlar yaptı.

Deloitte Türkiye Kurumsal Finansman Ortağı Lideri Başak Vardar, “Yatırım açısından öngörülebilirliğin azaldığı bir dönem olmasına rağmen, Türk iş dünyasının stratejik hedefleri çerçevesinde dış pazarlara açılma iştahının devam ettiğini gözlemliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

5 sektöre yoğunlaştık

Geçen yıl altyapı, restorancılık ve otelcilik ile üretim sektörleri başı çekti. Bu sektörler toplam işlem hacminin yüzde 83’ünü, işlem sayısının yüzde 52’sini oluşturdu. Son 10 yılda en çok ilgi gösterilen sektörler de gıda-içecek, enerji, gayrimenkul, altyapı ve üretim oldu.