Gazete Vatan Logo

250 Türk’ü transfer ediyor!

İspanyollar 250 başvuru aldı

Türkler’e özel emlak satışı için ilk kez turizm fuarı EMITT’e gelen İspanyol emlakçılar, 5 günde 250 başvuru aldı. Ev alanlara belli şartlarla 10 yıllık oturma izni veren İspanya’da konut fiyatları kriz nedeniyle yüzde 70 düştü. Barselona’nın Beyoğlu’su olan Las Ramblas’ta 105 bin euroya bile 2+1 daire var

Avrupa’daki borç krizi nedeniyle zora giren İspanya’da Ruslar ve Çinliler’den sonra Türkler de ‘ucuzluktan’ ev almaya başladı. Emlak satışı için ilk kez 24-27 Ocak arasında İstanbul’da düzenlenen Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı EMITT‘e katılan İspanyol emlak danışmanlık şirketi TCA Barcelona, 5 günde 250 başvuru aldı. Konut yatırımı yapanların belli şartlarla 10 yıllık oturma izni alabildiği İspanya’da konut fiyatlarının son 4 yılda yüzde 70 düşmesi ülkenin cazibesini artırdı. Barselona’nın Beyoğlu sayılan Las Ramblas’ta 2+1 dairelerin fiyatı bile 105 bin euroya kadar düştü. Bu rakamla neredeyse İstanbul’dan daha ucuza gelen evlerin kira getirisi de İstanbul’daki rakamları geçiyor. İspanyol hükümeti kriz nedeniyle geçen yılın sonunda ülkede konut ve gayrimenkul alanlara oturma izni ve Avrupa Birliği içinde seyahat-çalışma izni vereceğini duyurmuştu. Bundan önce de bazı Türk yatırımcılar ülkede ev alıyordu.

Türkiye’ye ilk kez tanıtım için gelen TCA Barcelona, yasanın da etkisiyle beklentilerinin üzerinde ilgi gördü. Şirketin ortaklarından Dinçer Ezgeç, “Fuarda 250 kişi ile görüştük. Sunum yaptık. Yakında İspanya’daki evleri göstereceğiz. Görüşmelerin büyük bölümünün satışa döneceğini düşünüyoruz. Çünkü İspanya’da ev almak Türkiye’den cazip hale geldi” dedi.

İspanya’da emlak danışmanlığı yaparak ülkenin en popüler turistik merkezlerinden Costa Brava, Barcelona, Madrid, İbiza, Mallorca ve Granada’da 100 bin-10 milyon euro fiyat aralığında, apartman dairesinden müstakil eve kadar farklı alternatifler sunduklarını söyleyen Ezgeç şöyle konuştu:

“Alım satım sürecindeki tüm bürokratik işlemleri yatırımcı için gerçekleştiriken, satış sonrası yatırımlarını değerlendirmeleri için finansal danışmanlık hizmeti de veriyoruz. Konutu İspanya’da yaşamak için alanalara ise İspanya’da oturma izni, çalışma izni, mortgage kullanımı ve gayrimenkul yönetimi gibi konularda danışmanlık yapıyoruz. Türkiye’de 20 yıl olan yatırımı amorti etme süresi İspanya’da euro geliri nedeniyle 10 yıla kadar iniyor.”

Denize 15 dakika mesafede

Ezgeç’in verdiği bilgiye göre Barselona’nın merkezindeki konutlar daha çok değer kaybetti. Cadde üzerindeki evlerin fiyatı üçte bir oranında düştü. 100 bin euroluk evler Barselona’nın içinde denize 15 dakika ve Barselona’nın Beyoğlu olan Las Ambras’a 3 dakika mesafede yer alıyor. Evlerin büyük bölümü geleneksel Katalan tarzında inşa edilmiş binalarda bulunuyor.

İspanya’yı her yıl 50 milyonun üzerinde turist ziyaret ediyor. Ayrıca büyük bir öğrenci turizmi yaşanıyor. Sadece Barselona’da 50 üniversite bulunuyor. Merkezi noktalardaki evler daha çok öğrenciler tarafından uzun dönemli kiralanıp yaklaşık 1000 euro kira getirisi sağlıyor.

NASIL OTURMA İZNİ ALINIYOR?

- Oturma izni başvurusu mali durum, sağlık ve kriminal geçmişe bakılarak veriliyor. Nefes yoluyla bulaşan herhangi bir hastalığı olanlar ve geçmişte suç işleyenler izin alamıyor.

-Alınan oturma izniyle 10 yıla kadar İspanya’da yaşanıyor. Bu hakla oy vermek dışında İspanyol vatandaşlarına tanınan her türlü imkandan yararlanılıyor. Yani vatandaşlık almaya gerek kalmıyor.

-Gelir olarak asgari ücretin 3 katı kadar (2100 euro) geliri yılın her ayı için banka hesabında göstermek gerekiyor.

-İspanya’da konut sahibi olanlar oturma izni ile Avrupa’da vizesiz seyahat ederken banka hesabı açtırıp çalışma izni alabiliyor. Kendi işlerini de kurabilen konut sahipleri 10 yılı dordurduklarında vatandaşlık hakkı da alabiliyor.

Mortgage kredisini İspanyol bankalar veriyor

İspanya’dan banka kredisiyle de ev alınabiliyor. Bunun için krediyi İspanyol bankalardan çekmek gerekiyor. Örneğin 200 bin euroluk konutun 100 bin eurosu için kredi kullanılabiliyor.

10 yılda amorti ediyor TCA Barselona ortaklarından Dinçer Ezgeç, kredi faizinin Türkiye’deki bankalardan daha uygun fiyata geldiğini söylüyor. 200 bin euroluk evin kira geliri 100 bin euroluk kredinin aylık ödemesini karşılıyor. Yani ev 10 yıl içinde kendi borcunu kapatıyor.

Bu ev 105 bin euro

Barselona’nın merkezindeki bu evin fiyatı 300 bin eurodan 105 bin euroya kadar indi. 2 odası ve banyosu bulunan evin içi de dayalı döşeli drumda. Havuzlu bir rezidansın fiyatı da 161 bin euroya kadar düştü.

950 bin euroya otel var

İspanya’da sadece konut değil işyeri ve otellerin fiyatı da geriledi. Madrid’in en merkezi bölgesinde bulunan 30 yataklı bir otelin fiyatı 3 milyon eurodan 950 bin euroya kadar düştü. Barselona’da ise 10 milyon euroluk bir otel 2.5 milyon euroya indi.

Haberin Devamı