Gazete Vatan Logo

250 gram ve fazlasını devlet küçültüyor

SGK’nın ödeme kapsamına aldığı meme küçültme ameliyatları ile ilgili bilgi veren Antalya Eğitim Hastanesinden Doç. Dr. Dilek Şenen, “3 hekimden oluşan kurul, ameliyata karar veriyor” dedi

250 gram ve fazlasını devlet küçültüyor

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi öğretim üyesi Doç. Dr. Dilek Şenen, son 4-5 yıldır SGK kapsamına alınan meme küçültme ameliyatları ile ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Şenen, “Hastada memenin büyüklüğünün yanında sırt ve omuz ağrısı, meme altlarında pişik, sütyen askısının olduğu yerde ağırlık nedeniyle iz varsa ve biz bunları görüyorsak, 3 plastik ve rekonstrüktif hekimden oluşan kurul, bu hastanın ameliyat olmasına karar veriyor” dedi. Memeden çıkarılan dokunun tek memede 250 gram ve üzeri ise orta büyüklükte meme, 250 gram ile 1200 gram arasında ise büyük meme, 1200 gramdan fazla ise dev meme olarak adlandırıldığını söyleyen Doç.Dr. Şenen, “Bu kişiden kişiye değişiyor tabii. Zayıf bir kadındaki 500 gram ile kilolu bir kadındaki 500 gram çok farklı” dedi.

‘Zayıfla gel sonra sarkar’

2016 yılından bugüne kadar 200’ün üzerinde hastayı ameliyat ettiklerini belirten Doç.Dr. Şenen, sözlerini şöyle sürdürdü, “Bize başvuran kadınlarda genel olarak gördüğümüz kilolu olmaları. Bir kadın ne kadar kilo alırsa, memeleri de o kadar büyük olacaktır. Bize başvuran kadın kilolu ise ben ilk başta ‘Kilo verecek misin?’ diye soruyorum. ‘Evet ama öncelikle bu ameliyatı olayım sonra kilo vereceğim’ diyorsa hastayı uyarıyorum. ‘Eğer ameliyat sonrası kilo verirseniz memeler de sarkacak, form değiştirecek ve siz tekrar ameliyat olmak için geleceksiniz’ diyorum.”

Haberin Devamı

İnsan içine çıkmaktan utanıyorum

Kendilerine başvuran hastalara meme küçültme ameliyatı sonrasında iz kalacağını söylediğini de kaydeden Doç.Dr. Dilek Şenen, “Ancak hasta artıları ve eksileriyle bir teraziye koyacak ve tartacak” dedi. Doç.Dr. Şenen, “Spor yapamayan kadınlar var ‘Utanıyorum insanların içine çıkmaktan’ diyen kadınlar var. O nedenle ölçüp biçerek hastaların bize gelmesi gerekiyor. Bir şey yaparken bir şeyleri de feda etmek gerekiyor. Bu da meme ameliyatı izsiz olamayacak. Bu iz parmak izi gibi. Herkesin izi kendine özgü. Biz plastik cerrahız ama bu arada estetik cerrahız. Attığımız dikişler estetik fakat iz kalıyor. Bu hastanın kendi vücudunun imzası olarak düşünülmeli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erkekler de devlete ödetiyor

Doç.Dr. Dilek Şenen, bu ameliyatların erkeklerde de uygulandığını belirterek, “Erkeklerdeki meme büyüklüğü ‘Jinekomasti’ olarak adlandırılıyor. Eğer ultrasonografi sonrası memede kadın tipi büyüme varsa erkek hastalar da ameliyat olabiliyor ameliyat masrafları da devlet tarafından ödeniyor” dedi.