Gazete Vatan Logo

25 yıl sonra canlandı pazarda ilk 4’e girdi

25 yıl sonra canlandı pazarda ilk 4’e girdi

1930’lu yıllarda kurulan, 1990’da üretimi duran Salat’ı 3.5 milyon TL’ye 2013’te dünyanın önde gelen gıda şirketlerinden Bunge aldı. Bunge, markanın pazar payını 1 yılda yüzde 1’den yüzde 5’e çıkardı. Pazarda 4’üncü sıraya yerleşen Salat’ın satışı 8 bin tondan 16 bin tona çıktı, marka değeri 3’e katlandı.

Salat, Türkiye’nin en eski ayçiçek yağı markalarından... 1930’larda Balat’ta Pari Ailesi tarafından üretilmeye başlanan Salat, 1966’da el değiştirdi ve Özdoyuran Ailesi tarafından alındı. Aile, fabrikayı Tekirdağ’a taşıdı. 1990’lara gelindiğinde ekonomik krizlerin etkisiyle Salat’ın üretimi durdu.
Yıllar sonra 2013’te markayı 1818’de Amsterdam’da kurulan Bunge 3.5 milyon TL’ye satın aldı. 40’tan fazla ülkede 400’ün üzerinde fabrika, alım merkezi, deposu ve limanı olan Bunge, pazarlamaya odaklandı. Markaya yaptığı yatırımla markanın pazar payını yüzde 1’den yüzde 5’e çıkardı. Pazarda 4’üncü sıraya yerleşen Salat’ın bu yıl sonundaki hedefi yüzde 7 pazar payına ulaşmak.
Tedarikçi değil yatırımcı
Geçen yıl 8 bin tonluk satış yapan Salat, bu yıl rakamı 16 bin tona çıkaracak. 2016 hedefi 32 bin ton. Satışını ikiye katlaya katlaya büyüme planı yapan markanın piyasa değeri ise 3’e katlandı. Tüketiciye yönelik çalışmalarla daha çok sahada görünür olmayı hedeflediklerini belirten Bunge Gıda Banayi Satış ve Pazarlama Direktörü Erman Erol, yeni ürünleri ile hem Türkiye’de hem de yakın pazarlarda etkili olacaklarını anlattı. Erol, Türkiye’de tedarikçi olmaktan ziyade, Türkiye’ye yatırım yapacaklarının altını çizdi.
Erol, “Türkiye’nin potansiyeline inanıyoruz ve sektöre öncülük yapmaya hazırız. Amacımız ürünlerimizi doğallık, lezzet ve yüksek kaliteyle sunabilmek. Bunun için en iyi tohumlardan Salat’ın lezzet ve doğallık ile bütünleşen ürünlerini, modern ambalajlarında tüketiciyle buluşturuyoruz. Ayçiçeğinin yanı sıra mısır ve kanola yağı ile üretimimizi çeşitlendirdik” diye konuştu.
Yeni Hasat ile iddialı
Salat isminin köklü geçmişine ve tüketicide uyandırdığı güven duygusuna bağlı olarak beklenti oluştuğuna da değinen Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu beklentilere cevap vermeye yönelik çalışmalarımız sürüyor. Bunun ilk adımı olarak Eylül ayında yeni ürünümüz ‘Yeni Hasat’ ile Migros raflarında yer almayı hedefliyoruz. Trakya’daki ilk hasatta toplanan en körpe çekirdeklerle elde ettiğimiz altın sarısı yemeklik yağımız ile Yeni Hasat’ta tazelik ve lezzeti bir arada sunuyoruz.”
Tüketimde ayçiçek birinci zeytinyağı ikinci sırada
ERMAN Erol’un verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin toplam yağlı tohum üretimi 2 milyon 750 bin ton. 3 milyon ton da ithalat yapılıyor. Yağ ithalatı ise 1.6 milyon ton. Türkiye’de tüketime bakıldığında ayçiçek birinci, zeytinyağı ikinci sırada.
Ayçiçek yağı tüketimi 750-800 bin ton, zeytinyağı tüketimi 140-150 bin ton, kanola ve mısır yağı ise 50’şer bin ton civarında. Margarin ise ev ve endüstriyel kullanım bir arada hesaplandığında 500-540 bin tonu buluyor. Türkiye’nin 2014 yılında 500-550 milyon ton olarak gerçekleşen dünya yağlı tohumlar üretiminden düşük pay aldığını anlatan Erol, “Türkiye’nin 2 milyon 750 bin tonluk üretiminin 1.25 milyon tonu, ayçiçek tohumu olarak üretildi. İhtiyacın geri kalan kısmı ise Karadeniz havzasındaki ülkelerden ithalat ile kapatıldı. Ayçiçek kategorisinde 2015 yılında ev dışı ve hane tüketimi artış gösterirken arz miktarı 2014 yılının altında gerçekleşebilir. Bu da ithalatın artması anlamına gelir. Bu noktada yağlı tohum üretimi desteklenerek yerli üretimi artırmak hem 4 milyar dolarlık ithalat miktarını azaltmaya hem de atıl duran tohum işleme kapasitelerinin aktif hale getirilmesine yardımcı olur” diye konuştu.
1.5 milyar $ cirosu var
ERMAN Erol, Bunge olarak Türkiye’de 1.5 milyar dolarlık bir ciroya sahip olduklarını anlattı. Erol, “Bu ciroyu sadece yağdan elde etmiyoruz. Yem, un ve diğer temel gıda sektörlerine hammadde temin ediyoruz” dedi. Salat için ihracata dönük projeleri olduğunu da anlatan Erman Erol, öncelikli ihracat lokasyonu olarak komşu ülkeler ve Ortadoğu pazarını belirlediklerini vurguladı.
Günde 2 kaşık yağ tüketiyoruz
Türkiye’de kişi başı yağ tüketiminin yıllık 17-17.2 litre civarında olduğunu söyleyen Erman Erol, “Bunun 11.4 litresi ayçiçek yağ tüketimi. Kişi başı günlük yağ tüketimi
2 yemek kaşığı civarında” dedi.

Haberin Devamı