Gazete Vatan Logo

25 milyar lira çöpte

Metro Toptancı Market, gıda kayıp ve atıklarının önlenmesi için ‘Gıda Hareketi’ başlattı. 11.6 milyon ton meyve sebzenin atığa dönüştüğünü söyleyen Genel Müdür Kubilay Özerkan, “100 milyar liralık ticaretin 25 milyarlık bölümü kayıp” dedi

25 milyar lira çöpte

METRO Toptancı Market, gıda kayıp ve atıklarının önlenmesi ve milli kaynak israfının son bulması için Türkiye’nin önde gelen restoran ve şeflerinin katılımıyla Metro Gıda Hareketi’ni başlattı.

Metro Toptancı Market Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Türkiye’de her yıl üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25 ile 40’ı arasında değişen miktarın, üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğradığını ya da satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüştüğünü söyledi.

Tedarikte başlıyor

Özerkan, TÜBİTAK verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11.6 milyon ton olduğunu belirterek, “Bu da yıllık yaş sebze meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Türkiye’de sebze meyve ticareti 100 milyar TL civarında bulunuyor. Bu miktarın en az 25 milyarlık bölümünün atık ve kayıp olduğu hesaplanıyor. Metro olarak gıda atık ve kayıplarının en yoğun yaşandığı ev dışı tüketim sektöründeki restoran ve şefleriyle gücünü birleştirerek Metro Gıda Hareketi’ni başlattık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Meyve ve sebzede yaşanan ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK ile birlikte fire nedenlerini araştırdıklarını anlatan Özerkan, şöyle devam etti: “Yaptığımız araştırma bize, kötü koşullarda tedarik edilen ürünün iyi koşulda tedarik edilene oranla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gösterdi. Yaşanan kayıpların en çok olduğu aşamaların paketleme ve nakliye olduğu ortaya çıktı. Bu araştırma bize gıda kayıp ve atıklarında da sürece bütünleşik bakmanın çok önemli olduğunu gösterdi. Bunun yanı sıra iyi tedarik zinciri uygulamaları ile önemli miktarda ürünün kaybedilmesinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu gördük.”

Farkındalık yaratacak

Gıda kaybını ve atıklarını azaltmada önemli görevleri olduğunu söyleyen Özerkan, “Bu bakış açısıyla üretimle başlayan, tedarik zinciri adımlarıyla devam eden ve profesyonel mutfaklara ulaşan süreçte yeni bir adım atıyoruz. Restoran Haftası 2017 kapsamında sektörün öncü restoranlarının şefleri ve işletmecileriyle güçlerimizi birleştiriyor, kamuoyunda gıda atık ve kayıpları ile ilgili bir farkındalık yaratmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Özerkan, işletmelerin ihtiyaçlarını doğru tespit ederek yapacakları planlı satın alma, atığı azaltacak doğru menü planlaması ve estetik olarak tercih edilmeyen ancak tadı ve tazeliği yerinde olan ürünlerin daha sık kullanılmasıyla gıda kayıp ve atıklarının azaltılmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Fazla kalanı yanınıza alın

KUBİLAY Özerkan, 20 kooperatifle çalıştıklarını ve hedeflerinin, tüketicilere israf etmeme bilincinin yanı sıra kooperatiflerle talebe dayalı bir üretim modeli oluşturmak olduğunu ifade etti. Özerkan, şunları anlattı: “Mutfakta en yüksek atık ön hazırlık ve pişirme kısımlarında oluyor. Yanlış pişirme teknikleri nedeniyle servis edilemeyen, porsiyonlama sırasında parçalanan gıdalar atık oluyor. Mutfaktan çıkan tabak müşteriye sunulduktan sonra da atık olabiliyor. Müşterinin yiyebileceği kadar sipariş vermesi, fazla gelen gıdayı paketletip yanına alması faydalı olacaktır.”