Gazete Vatan Logo

25 bin çocuk sahte çıktı

Sigortalı gösterilen yaklaşık 25 bin bebek işçi, SGK müfettişlerine takıldı

Emeklilik yaşının 65'e yükseltilmesinin ardından, erken emekli olabilmeleri için aileleri tarafından sigortalı gösterilen yaklaşık 25 bin bebek işçi, İzmir Sosyal Güvenlik (SGK) İl Müdürlüğü müfettişlerine takıldı.

SGK müfettişleri yaptıkları araştırmada, İzmir'de 24 bin 931 çocuğun sigortalı yaptırıldığını ve bunlardan sadece 199'nun gerçek sigortalı olarak reklam ajanslarında çalıştığını belirledi. Denetimler sonunda 24 bin 732 çocuk işçinin sigortaları iptal edildi. Ailelerin ödedikleri toplam 2.5 milyon liralık prim devlete gelir olarak bırakıldı. Sahte evraklarla sigortalı yaptıran 6 bin 746 işyeri hakkında ise 2.5 milyon liraya yakın para cezası kesildi.

25 BİN ÇOCUK İNCELENDİ

Emeklilik yaşını 65'e yükselten ve sosyal güvenlik sisteminde köklü değişiklikler öngören yasanın çıkmasına kısa bir süre kala, Türkiye genelinde 1 milyon 400 bin aile 15 yaş altı çocuğunu reklam ajanslarında çalışıyormuş gibi sigortalı yaptırdı. İzmir'de de binlerce aile SGK önünde kuyruklar oluşturarak, çocuklarını en az 15 gün bir yerde sigortalı göstererek devlete prim ödedi. O dönemde yapılan uyarılara rağmen aileler erken emekli olabilmeleri için çocuklarına birer sigorta numarası alarak ilk primlerini yatırdı. Ancak bu çocukların büyük bölümünün çalışmadığı halde sigortalı olduğu ihbarlarını değerlendiren SGK İzmir İl Müdürlüğü, Ağustos 2008 yılından itibaren İzmir'de 6 bin 746 işyerinde 15 yaş altı 13 bin 217, 15-18 yaş arası 11 bin 515 çocuğun çocuk işçi olarak gösterildiğini belirledi. Çocuk işçi çalıştıran şirketlerden çoğunun reklam ajansları olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmaların sonucunda sadece 199 çocuğun gerçek sigortalı olduğu, 24 bin 732 çocuğun ise çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi gösterilip, sigorta primlerinin yatırıldığı belirlendi.

FİLM BİLE ÇEKTİLER

Aileler ve para karşılığı çocukları sigortalı yapan reklam şirketleri, SGK'nın denetimlerine karşı da ilginç yollar seçti. Çocukların çalıştığını göstermek için amatör kameralarla reklam filmlerinde oynamış gibi gösterip, katalog ve broşürlerde modellik yaptığını ispatlamak için de fotoğraf çektirdikleri ve dergi bastırdıkları belirlendi. Profesyonel mankenlerin bulunduğu dergilere kendi çocuklarının fotoğraflarını fotomontaj yoluyla yapıştırarak çekimlere katılmış gibi gösterdiği ortaya çıktı. Ailelerin daha gerçekci olması için çocuklara palyaço kıyafetleri giydirilerek alışveriş merkezlerinde çalışmış gibi gösterdiği tespit edildi.

SGK'NIN 5 MİLYON LİRA KARI OLDU

SGK'nın çocuk işçilerine yönelik yaptığı denetimlerin sonucunda devletin kasasına yaklaşık 5 milyon lira girdi. Aileler tarafından sigortalı yapılan yaklaşık 25 bin çocuğun 2.5 milyon liraya yakın yatırdığı primlerin tamamı devlete kaldı. Sahte evrak düzenleyerek, çalışmayan çocukları çalışıyormuş gibi gösteren 6 bin 746 işyeri için de geçersiz kayıt yaptığı iddiasıyla 2.5 milyon lira para cezası kesildi.

DENETİMLER SÜRECEK

SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, ailelerin çocuklarını 5510 sayılı yasadan etkilenmemeleri için sigortalı göstermeye çalıştıklarını ve şikayet üzerine denetimleri sürdürdüklerini belirterek, "Yasa yürürlüğe girmeden önce aileler çocuklarını sigortalı ettirmek için çaba gösterdi. Arkadaşlarımız çocuk sigortalılarda sahte işlem olabileceğini düşünerek, İzmir'de 25 bine yakın çocuk sigortalıyı takibe aldı. Tek tek incelenen evrak ve işyerlerinde yapılan denetimlerde, çocuklardan çoğunun çalışmadığı belirlendi. Çocukların sigortalarını iptal ettiğimiz gibi, işyerlerine de geçersiz kayıt yaptıkları için para cezası kestik. Usulsüz sigortalılara karşı SGK denetimlerine devam etmektedir" dedi.

YASA NE DİYOR?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Mayıs 2008'de yürürlüğe girdi. Yasaya göre 1 Mayıs'tan sonra işe başvuran erkek ve kadınların kademeli olarak 65 yaşında emekli olması öngörüldü. Kamuoyunda 'Mezarda Emeklilik' olarak bilinen yasanın çıkacağını duyan anne ve babalar çocuklarının daha erken yaşta emekli olmalarını sağlamak amacıyla farklı sektörlerdeki işyerlerine başvurdu. Türkiye genelinde ve İzmir'de binlerce aile, yüksek ücretler ödeyerek bir aylık bebeklerini bile sigortalı yaptırdı. Çocukların sigortalı gösterilebileceği işyerleri sınırlı olması nedeniyle, en çok başvuru reklam ajanslarına oldu. Ailelerin yaptığı başvurular sayesinde çocuklar yeni yasanın hükümlerine göre değil, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu çerçevesinde 5 yıl önce emekli olacaklardı.

Haberin Devamı