Gazete Vatan Logo

25 ay sonra domatese vize

Rusya uçak krizinden sonra 1 Aralık 2015’te ambargo uygulamaya başladığı Türk domatesine ‘yeşil ışık’ yaktı.

25 ay sonra domatese vize

Rusya Başbakan Yardımcısı Arkadiy Dvorkoviç, Rusya Tarım Bakanlığı’nın Türkiye’den yılda 50 bin ton domates alınmasına izin verilmesi yönünde teklif verdiğini açıkladı. Dvorkoviç’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de üretilen domateslerin Rusya pazarına girmesi 2018 yılını bulacak. Teklifin yıllık 50 bin tona kadar domates ithalatını kapsadığını belirten Dvorkoviç, “İthalat, domatesin Rusya’daki yetiştirme sezonu haricini kapsıyor” diye konuştu.

Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen hafta Türkiye’ye gerçekleşen resmi ziyareti sonrası açıklama yapan Nihat Zeybekci, domates ithalatına uygulanan yasağın kalktığına dair sözlü teyit alındığını belirtmişti. Krizden önce Türkiye, Rusya’ya yılda 276 milyon dolar değerinde 380 bin ton domates ihraç ediyordu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Rıza Seyyar, yıllık 50 bin tona kadar domates ithalatına izin verilmesi için teklifi olumlu karşıladıklarını belirtti.

Haberin Devamı

Seyyar, şöyle konuştu: “Ayrıntılar henüz netleşmedi. Ayrıca ithalat yapacakları firma sayısını 6 ile sınırladılar. Bu sınırlamanın doğru olmadığını ifade ettik. Bu sorunun aşılmasını bekliyoruz.”