Gazete Vatan Logo

25 Aralık polislerine ‘darbe’ suçlaması!

Emniyette 3’üncü paralel operasyonu

Dün, 25 Aralık’ta Bilal Erdoğan başta olmak üzere 96 kişi hakkında başlatılan operasyonla ilgili soruşturmaya takipsizlik verildi. Aynı zamanda da emniyette operasyon başlatıldı. 33 polis, ‘’darbeye teşebbüs’’, ‘’casusluk’ ve ‘’resmi belgede sahtecilik’ iddialarıyla gözaltına alındı.

Emniyette ‘’paralel yapı’’ iddialarına ilişkin dün İstanbul merkezli 17 ilde 3’üncü dalga operasyonu gerçekleştirildi. Operasyonlar kapsamında aralarında eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Yakup Saygılı ile eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mahir Çakallı ve Mali Şubeden Sorumlu Emniyet Müdür Yardımcısı Hamza Tosun’un da yer aldığı 33 polis hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Şüpheliler hakkında ‘’görevi kötüye kullanmak’’, ‘’resmi belgede sahtecilik’’, ‘’Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek’’, ‘’casusluk’’, ‘’gizliliğin ihlali” suçlarından işlem yapılacağı belirtildi.

‘Çıkar amaçlı suç örgütü kurdular’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan sabah saatlerinde başlayan 22 Temmuz’un 3. dalga operasyonuna ilişkin yazılı açıklama yapıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu imzası taşıyan açıklamada, “Kamuoyunda 25 Aralık soruşturmaları olarak bilinen kapatılan TMK 10. madde ile yetkili bölümün yürüttüğü 2012/656 sayılı soruşturma dosyasında yapılan incelemede, soruşturmanın TMK 10 ile yetkili bölümün görev alanına girmemesine rağmen çıkar amaçlı suç örgütü kurulduğu yönünde soruşturma başlatıldığı” belirtildi.

Haberin Devamı

‘Başbakan’ı örgüt lideri yaptılar’

Mali Şube Müdürlüğü görevlilerinin bir takım usulsüz soruşturma yöntemleri kullandığı belirtilen açıklamada, “Mali Şube’nin bilgisayarlarında yapılan teknik incelemede TC Başbakanı ve birçok bakanı dolaylı şekilde dinleyerek Başbakan hakkında suç örgütü lideri olduğu yönünde soruşturma evrakı hazırladıkları ancak bunları bilgisayarda muhafaza ettikleri” söylendi.

‘MİT görüşmesi temin edildi’

Açıklamada, özetle şöyle dendi: “Başbakanın Haliç Kongre Merkezi’nde MİT müsteşarı ile yaptığı görüşmenin görüntülerini usulsüz bir şekilde temin ettikleri, bu kapsamda hükümeti yıkmaya çalıştıkları, casusluk yaptıkları, sahte evrak düzenledikleri, soruşturma belgelerini medyaya sızdırarak yayın yaptırmak suretiyle gizliliği ihlal ettiklerinin tespit edilmesi üzerine İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube eski görevlileri hakkında 1 Eylül 2014 tarihinde soruşturmaya başlanmıştır.”

Haberin Devamı

Çapkın’ın yardımcıları da...
Gözaltına alınanlar arasında Hüseyin Çapkın’ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı dönemde Organize ve Narkotik Suçlarla Mücadele şubelerinden sorumlu il emniyet müdür yardımcılığı görevi yapan Mahir Çakallı ile aynı dönemde Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ve Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden sorumlu il emniyet müdür yardımcılığını yapan Hamza Tosun da bulunuyor.
8 aydır inceleniyor
Soruşturmanın yaklaşık 8 aydır İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde inceleme yapan mülkiye ve polis baş müfettişlerinin çalışmaları sonucunda başlatıldığı öğrenildi.
Yanlış polise gözaltı
Polislere yönelik operasyonda, gözaltı işlemlerini yapan polis ekibinin yanlış kişiyi gözaltına aldığı ortaya çıktı. Gözaltı ekipleri, Mali Şube’de görevli teknikçi Murat Kaya yerine Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele’de görev yapan Murat Kaya’nın gözaltına aldı. Yanlışlığın farkedilmesi üzerine de ilgili kişinin serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

‘Biz zaten sıfırız’
Şüphelilerin bazılarının üzerlerine Türkçe ve İngilizce “Sıfır” yazan siyah tişörtler giydiği görüldü. Bu tişörtlerden giyen şüphelilerden birinin, “Biz zaten sıfırız, buradayız. Ama haram para sıfırlanmaz” diye bağırdı. Gözaltına alınan Başkomiser Mehmet Akif Üner de, eliyle arabanın tepesine vurarak, “Rıza Sarraf soytarısına darbe yapan büro amiriyim” diye seslendi.
Polislere ilk kez ‘darbe’ suçlaması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 22 Temmuz’da başlatılan ilk operasyonda 22, 5 Ağustos’ta yapılan ikinci dalga operasyonda ise 20 polis memuru tutuklanmıştı. Polisler, ‘yasadışı dinleme ve görevi kötüye kullanmak’la suçlanmıştı. Dün yapılan son operasyonda ilk kez sanıklar hükümeti ortadan kaldırma iddiasıyla suçlanıyor.

Haberin Devamı