Gazete Vatan Logo

241 milyar doları buluta yükleyeceğiz!

Bulut teknolojileri gümbür gümbür geliyor...

Cloudturk’ün çalışmasına göre geçen yıl dünyada yüzde 7’lik kullanım alanına sahip olan bulut teknolojileri, 2020 yılında 241 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşacak.

Bulut hizmeti sağlayıcısı Cloudturk, Türkiye’nin ve dünyanın bulut bilişim verilerini mercek altına aldı. Bulut bilişim teknolojisinin bugününü ve yarınını ortaya koyan çalışma, pazar hacminden sektördeki istihdam haritasına kadar birçok öngörüyü de içinde barındıran rakamlarla bulut hakkındaki soru işaretlerini gidermeyi hedefliyor.

“Bulut Bilişim: Gelecek Gökyüzünde” başlığıyla hazırlanan infografikte, geçen yıl dünya çapında yüzde 7’lik kullanım alanına sahip olan, 2016’da ise yüzde 36’lık bir orana erişeceği düşünülen bulut teknolojilerinin 2020 yılında 241 milyar dolarlık bir pazar hacmine ulaşacağı öngörülüyor.

Fırtınadan etkilenir!

Çalışma, çoğumuzun bulut teknolojisini pek tanımadığını gösteriyor. Çünkü bulut kullanan ama bulutun ne olduğunu bilmeyenlerin oranı yüzde 47 iken, hiç bulut kullanmadığını iddia edenler de yüzde 25 olarak kayıtlara geçiyor.

Fırtınalı ve kötü havalarda bulutun olumsuz etkileneceğini düşünenlerin oranı ise hiç de az değil: Yüzde 23. Bulut teknolojilerinin gerçek işlevini ve kullanım alanlarını bilenler ise yalnızca yüzde 7 ile sınırlı.

Çalışmaya göre Gmail, Hotmail, Yahoo gibi web tabanlı bulut hizmeti alan kişilerin oranı yüzde 41, fotoğraflarını internette depolayanların yüzde 26, videolarını internette depolayanların yüzde 5 ve online programlar kullanarak çalışanların oranı ise yüzde 22.

Sabit diskinin kopyasını bir internet sitesinde depolayan ve bunun için para ödeyenlerin oranı ise aynı: Yüzde 3. Bulut bilişim teknolojilerinin dünya çapında en yaygın şekilde kullanıldığı sektörler ise sigortacılık, profesyonel hizmetler ve ulaşım olarak sıralanıyor. İnfografiğe göre, yüzde 52’lik bir oranla en çok iş uygulamalarında kullanılan bulut, geçtiğimiz yıl da en çok online bankacılık, online alışveriş, sosyal medya ve online oyun işlemlerinde kullanılmış.

4.250 kişiye istihdam sağlayacak

ÇALIŞMADA “Bulutlu Meslekler” başlığı altında Yenibiris.com ilanlarından alınan veriler değerlendiriliyor. Buna göre, son yıllarda bulutun hayatımıza girmesiyle birlikte bulut teknolojilerinin Türkiye’de 4 bin 250 kişiye istihdam yaratacağı öngörülüyor. Bu süreçte ön plana çıkan meslekler arasında ise, Sistem Analistleri, Uygulama Yazılım Geliştiricileri, Ağ ve Veri İletişimi Analistleri, Web Geliştiricileri, Bilişim Sistemleri Güvenlik Uzmanları gibi özel uzmanlık gerektiren kalifiye meslekler yer alıyor.

Türkiye 24 ülke arasında 17’nci

ÜLKE sıralamasında Business Software Alliance’ın 2012 araştırmasını temel alan Cloudturk, Türkiye’nin 24 ülke arasında 17’nci sırada olduğunu belirtiyor. 2011-2012 yılları arasında en iyi bulut mevzuatına sahip olan ülkeler ise ABD, İngiltere, Almanya, Japonya ve Avustralya olarak listeleniyor.

Haberin Devamı