Gazete Vatan Logo

24 yaşında görünüp 150’sine gelmenin hayali: Telomer

ABD’li biyolog doktor Bill Andrews, yaşlanmayı engellemek için geliştirdiği ilacın testlerine başladı. Andrews yaşlanmanın bir hastalık olduğunu ve tedavi edilebileceğini söylemişti. Telomerlerin sayısı doğuştan bellli. Yıllar geçtikçe sayıları azalıyor, boyları kısalıyor; bu da yaşlılık demek

24 yaşında görünüp 150’sine gelmenin hayali: Telomer

ABD’nin Georgia üniversitesi’nden Moleküber Biyolog Bill Andrews araştırmalarını kromozomların uçlarında bulunan ve ‘telomer’ adı verilen yapının üzerinde yoğunlaştırıyor. Telomerler, hücre bölünmesi sırasında kısalıyor. Kısalmasının engellenmesi halinde insanda ölümsüzlüğün anahtarı olabileceği iddia ediliyor. Andrews, kromozomdaki telomerin üretimini artıran ve boyunu uzatan molekülü bulacağını, bu sayede de yaşlanmanın önüne geçeceğini belirtiyor. 63 yaşındaki biyolog, başarılı olduğu takdirde 24 yaşında görünüp, 150 yaşına kadar yaşayacağına inanıyor.

Özkan’a göre 140 mümkün

DNA yapısındaki telomerin uzunluğuna göre ömrün doğarken belirlenmiş olduğunu anlatan Türkiye’nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan da trafik kazası ya da terör kurbanı olunmazsa insanın telomer uzunluğuna göre yaşayabileceğini söyledi. Günümüzde yapılan tüm tıbbi müdahalelerle bilinen en uzun ömrün 120-140 gibi göründüğünü belirten Özkan, ancak ünlü bir iş adamının daha uzun ömür için yaptırdığı birçok organ nakillerine rağmen daha kısa yaşadığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Telomer hapıyla gençleştiğini söyleyen Sertab Erener gündem yarattı. Sertab, “9 aydır kullanıyorum Biyolojik yaşım 3 yıl geriledi” diyor.

Telomerlerin yaşlanma rolü

İnsan kanındaki telomerler yaşlanma için son derece önemli. Doğumda 8.000 baz çift uzunluğunda, yaklaşık 35 yılda bu sayı 3.000 baz çift uzunluğunda ve 65 yaşına kadar 1.500 baz çift uzunluğunda olabilirler. Hücreler genelde ömür boyu 50-70 kez bölünürler ve her bölünme sırasında 20 ila 300 telomer baz çiftleri kaybolur. Telomere uzunluğu, herhangi bir yaşta kişiden kişiye değişir. Araştırıldığında, aynı yaştaki diğer kişilere göre daha az telomer baz çiftine sahip olan 65 yaşındaki kişilerin, kalp rahatsızlığı veya kanserden ölme ihtimalleri daha yüksekti. Telomerler hayvan yaşlanmasında önemli bir rol oynamaktadır, ancak tek faktör de değildir. Ortalama olarak, aynı yaştaki diğer insanlara göre daha uzun telomer zincirleri olan insanlar yaklaşık 5 yıl daha yaşayacaktır. Yaşlanma diğer yönleri oksidatif stres, kronolojik yaş, iltihap ve alkol ve sigara kaynaklı enfeksiyon ve glikozasyondur (şeker). Yaşlanan bu faktörlerin hepsiyle mücadele etmek ve neden oldukları hastalıkları önlemek için birçok önlem alınabilir.

Haberin Devamı

Bill Andrews ‘Ürün B’nin mucidi. 63 yaşında. Keşfi onda pek etkili olmuşa benzemiyor.

Ayda 350 lira harcarsanız uzuyor

TA-65: Artık online olarak satılıyor. Uzun geçmiş sicili, kapsamlı çalışma verileri mevcut. Yaklaşık. aylık maliyeti 100 ABD doları (yaklaşık 350 lira)

Astragalus kök özütü: Ucuz ve hazır. Telomerler için destek yardımlarını görmek için büyük miktarlarda kullanmak gerekebilir. Ancak büyük dozlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Yaklaşık. aylık maliyeti 20 dolar (70 lira)

Cycloastragenol: TA-65’in aktif içeriği. TA-65’den ayrı, uzun süreli çalışma verileri ve sonuçları yok. Bazıları sinerjik etkiler için astragalus özü ile birlikte alınmasını öneriyor. Aylık ücret: 70 dolar (240 lira)

Ürün B: “Telomer desteği” bileşiklerini ve antioksidanları içerir. Uzun süreli test verileri mevcut değildir. İnsan telomerazının protein bileşeninin orijinal mucidi Bill Andrews tarafından destekleniyor. Genç hücre fonksiyonu ile yardımcı olur ve telomerleri destekler. Yaşlanma sürecini hızlandıran zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olur. Antioksidan desteğini artıran doğal enzimlerin etkinliğini korumaya yardımcı olur. Yaklaşık. aylık ücret: 100 dolar (350 lira)

Haberin Devamı