Gazete Vatan Logo

24 bağımsız aday Meclis'e giriyor

YURT çapında açılan sandıklardan çıkan ilk sonuçlara göre, 23 bağımsız aday şu anda barajı aşmış durumda

Mesut Yılamz Canlı yayında konuştu....

Yılmaz harekete geçecek

Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz: "AKP’nin oyu tahminimin üstünde CHP ise tahminimin altında aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimini bekleyeceğim. Daha sonra merkez sağın yeniden birleşme ve güçlenmesine hız kazandıracağım. Cumhurbaşkanlığı seçimi meclis içinde bir adayı seçmekte güçlük çekecek. AKP doğru iş yaparsa karşısında durmam ama yapmazsa tabi ki karşısında olacağım."



Türkiye genelinde saat 20.55 itibarıyla, mevcut durama göre, 24 Bağımsız aday, milletvekili olmaya hak kazandı.

Hakkari’den Sabahattin Suğracı ve Hetem İlke, Mardin’den Ahmet Türk ve Emine Ayna, Muş’tan Sırrı Sakık, İstanbul 3. Bölge’den Sebahat Tuncel ve 1. Bölge’den Mehmet Ufuk Uras, Rize’den Mesut Yılmaz, Şanlıurfa’dan İbrahim Binici, Van’dan Fatma Kurtulan, Şırnak’tan Hasip Kaplan ve Sevahir Bayındır, Bitlis’ten Mehmet Nezir Karabaş, Diyarbakır’dan Akın Birdal, Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, Siirt’ten Osman Özçelik, Sivas’tan Muhsin Yazıcıoğlu, Tunceli’den Kamer Genç ve Şerafettin Halis, Batman’dan Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız, Iğdır’dan Pervin Buldan mevcut oy durumuna bağımsız milletvekili olarak TBMM’ye giriyor.

CEZAEVİNDEKİ BAĞIMSIZ ADAY MECLİS’E GİRİYOR

Resmi olmayan seçim sonuçlarına İstanbul 3. bölgede DTP’nin desteklediği bağımsız milletvekili adaylarından ve Gebze Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sebahat Tuncel Meclis’e girecek.
"Bin Umut Adayları" 3. Bölge Sorumlusu Ferhat Tagay, bağımsız milletvekili adayı ve Gebze M Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Sebahat Tuncel’in TBMM’ye gireceğinin kesinleştiğini bildirdi.
Tagay, sonuçlara göre, 3. bölgede dördüncü sırada olduklarını belirterek, “Sebahat Tuncel’i rekor bir oyla Meclis’e taşıyoruz" dedi.

DTP’lilerden erken kutlama

ŞANLIURFA'da oy verme işleminin sona ermesi ve sandıkların açılmasının ardından DTP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adaylarının yüksek oranda oy almaları, partililer arasında büyük sevinçle karşılandı. Parti binası önünde toplanan yaklaşık 200 partili, halay çekerek sevinç gösterisinde bulundu.
Seçimlere bağımsız adaylarla giren DTP üyeleri, sandıkların açılmasının ardından seçim sonuçlarını parti merkezinde kurulan dev monitörde izlemeye başladı. Sandık sonuçlarının gelmesiyle birlikte parti merkezinde büyük bir hareketlilik yaşanırken, dışarıdaki partililer ise çalınan Kürtçe müzik eşliğinde halay çekip, zafer sloganlarını attı.

BAĞIMSIZLAR REKOR KIRDI

Genel seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre 23. dönem Meclisi’ne en az 23 milletvekili sayısına ulaşacağı tahmin edilen bağımsızlar rekora imza attı. 1946 yılından bu yana yapılan seçimlerde toplam 47 bağımsız milletvekili Meclis’e girerken, en çok bağımsız milletvekili 1969’da seçilmişti.
Kesin olmayan sonuçlara göre Meclis’e girecek bağımsızların arasında eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, DTP’li Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk gibi isimler bulunuyor.
Genel seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlara göre 23. Dönem Meclisi’ne en az 23 milletvekili sayısına ulaşacağı tahmin edilen bağımsızlar rekora imza attı. 1946 yılından bu yana yapılan seçimlerde toplam 47 bağımsız milletvekili Meclis’e girerken, en çok bağımsız milletvekili 1969’da seçilmişti.
Genel seçimlere ilişkin kesin olmayan sonuçlar, AKP’nin oy oranını artırarak bir kez daha tek başına iktidar olacağını ortaya koyarken, bağımsız milletvekillerinde de daha önceki seçimlerle kıyasla büyük bir patlama yaşandı. Çok partili siyasi yaşama geçilen 1946’dan bu yana yapılan genel seçimlerde toplam 47 bağımsız milletvekili Meclis’e girmişti. Meclis’e en çok bağımsız milletvekilinin girdiği seçim ise 1969 seçimleri olmuştu. TİP’in katılmadığı 1969 yılındaki seçimlerde, 13 TİP’li bağımsız milletvekili olarak Meclis’e girmişti.

DTP DE AYNI YÖNTEMİ İZLEDİ

22 Temmuz genel seçimlerinde ise Demokratik Toplum Partisi (DTP) aynı yöntemi izlerken, seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre, Diyarbakır’dan Aysel Tuğluk, Ahmet Türk, Akın Birdal gibi isimler 23. dönem Meclisinde yer alacak. Bu isimlerin yanı sıra Meclis’e girecekleri kesinleşen diğer bağımsız adaylar da Rize’den eski ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ve Sivas’tan Muhsin Yazıcıoğlu oldu. Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre yeni dönemde Meclis’te en az 23 bağımsız milletvekilinin yer alacağı belirtiliyor. Aday oldukları illerde Meclis’e giren adaylar şöyle:

Ağrı: Naci Kutlay.
Batman: Bengiz Yıldız, Ayla Akad.
Bingöl: Mehmet Nuri Özmen.
Bitlis: M. Nezir Karabaş.
Diyarbakır: Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Akın Birdal.
Hakkari: Hamit Geylani, Sabahattin Suvac, Hatem İke.
Iğdır: Pervin Buldan, Nevzat Aras.
Kars: Mahmut Alınak.
Mardin: Ahmet Türk.
Muş: Sırrı Sakık.
Rize: Mesut Yılmaz.
Siirt: Osman Özçelik.
Şırnak: Hasip Kaplan.
Tunceli: Şerafettin Halis, Kamer Genç, Sinan Şamat.
Van: Fatma Kurtulan.
Sivas: Muhsin Yazıcıoğlu

Haberin Devamı