Gazete Vatan Logo

23 Nisan’da ‘20 Temmuz’ gerilimi!

Meclis’teki 23 Nisan özel oturumunda CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun, “Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır ki üzülerek söylüyorum bu kötü bir mirastır. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum” sözleri tansiyonu yükseltti

23 Nisan’da ‘20 Temmuz’ gerilimi!

TBMM’de 23 Nisan özel oturumu düzenlendi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kürsüde sert bir üslupla yaptığı konuşmasında 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sonrası 20 Temmuz’da da darbe yapıldığına ilişkin sözlerini yineledi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

24 Haziran’da yapacağımız seçimlerde görev süresini dolduracak milletvekillerinin torunlarımıza bırakacağı en güzel miras 15 Temmuz darbe girişimine karşı topyekün direnmektir. Bu kutsal çatı altında arkadaşlarımız darbecilere direnmiş vatandaşlarımıza da moral vermiştir. O gece TBMM’de bulunan 107 milletvekili arkadaşımı bir kez daha yürekten kutluyorum. 15 Temmuz’da darbecilerin başarısız kalmasıyla kahraman sıfatını hak eden milletvekillerimizin bazıları üzülerek söylüyorum ki 20 Temmuz darbesiyle TBMM’nin yetkilerini devretmişlerdir. Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır ki üzülerek söylüyorum bu kötü bir mirastır. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum.

‘Dedikodu yapacaksanız...’

Bu sözlerinin ardından AK Parti sıralarından ‘yuh’ sesleri yükseldi. Tansiyon yükselince Meclis Başkanı araya girdi. Sözü birkaç kez kesilen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

Güçler ayrılığının olmadığı bir ülkede seçimlerin bir anlamı vardır: Sandıktan çıkarım istediğimi yaparım. Biz bunu kabul etmiyoruz. Üzülerek ifade etmeliyim ki, bugün hükümet edenler bırakın millete hesap vermeyi yasamanın asli unsuru olan milletvekillerinin soru önergelerine bile cevap vermemektedirler. Bu, yürütme organının, yasama organını tanımaması demektir. Bu bayram gününde bu gerçekleri bu çatının altına dile getirmek benim borcumdur.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın araya girmesiyle sona eren tepkilerin ardından Kılıçdaroğlu, “Beni dinleyeceksiniz”, “Beni dinlemek zorundasınız” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, AK Parti sıralarında bulunan bir milletvekiline de, “Hanımefendi, oradan niye bağırıyorsunuz? Biz mahallede değiliz. Dedikodu yapacaksanız çıkın dışarıda konuşun” diye tepki gösterdi.

‘Yenilginin belirtisi’

Haberin Devamı

CHP lideri TBMM Genel Kurulu’nda yaşananlarla ilgili soru üzerine, tartışmaların demokrasi ayıbı olduğunu savunarak, “İçine sindiremiyorlar. Başarıyı sindirememek yenilginin belirtisidir” dedi

‘Rezalet’

TBMM’deki özel oturumu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi. Meclis’ten ayrılmak üzere Şeref Holü’ne geldiği sırada gazetecilerin Genel Kurul’daki tartışmalara ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, “Rezalet” dedi. Erdoğan, daha sonra, TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın tarafından resmi törenle uğurlandı.

‘Alçakları vurun dedim’

Başbakan Binali Yıldırım, CHP’li Özgür Özel’in “Binali Yıldırım 15 Temmuz gecesini Ilgaz Tüneli’nde geçirdi” şeklindeki sözlerine sert cevap verdi. Yıldırım, “Burada anamuhalefet partisinin hatibi, şahsımı hedef alarak, darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı, emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. O gecenin gerçeği şudur: O gece tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin başbakanı uçaklara “Alçakları vurun” demiştir. Bu mücadeleyi yapmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Kahraman: Yok öyle bir şey!

TBMM’deki 23 Nisan oturumunda bir gerilim de HDP’li Pervin Buldan ve Meral Danış Beştaş’ın konuşmaları nedeniyle yaşandı. Buldan ve Beştaş’ın konuşmalarında “Kürt illeri” ifadeleri kullanmasına tepki gösteren TBMM Başkanı İsmail Kahraman, sözlerin geri alınmaması halinde milletvekillerinin Genel Kurul’dan çıkarılacağını bildirdi. Kahraman, “Kürt illeri, neresi o yer; yok öyle bir şey. Kürt illeri nedir hanımefendi? Türkiye’yi böldürmeyiz” dedi. Beştaş ve Buldan’ın konuşmalarında Kürtlerin yoğunluklu olduğu iller için bu ifadeyi kullandıklarını belirtmelerinin ardından Kahraman, ‘Kürt illeri’ nitelendirmesinin nüfus yoğunluğu bağlamında kullanıldığının ortaya çıktığını belirterek, HDP’li milletvekillerinin Genel Kurul’dan çıkarılmasına gerek olmadığını söyledi.

Elitaş: Vekilleri kiraya verdi!

‘Sataşma var’ diyerek kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kılıçdaroğlu’na yanıt verdi. Elitaş şöyle konuştu: Genel Başkan anlaşılan o ki, 15 Temmuz günü kahramanca direnen direnci gösteremeyip, kahvesini içerken, sonuç ne olacak diye beklemekte ve aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor. Bugün 20 Temmuz tarihine geldiğimiz süreçte bütün grup başkanvekilleri, olağanüstü hal ilan edileceğiyle ilgili bilgisi vardı. Demek ki Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin farkında değil. TBMM’nin yaptığı çalışmalarla ilgili tamamen yanlış bilgi vermiştir. 26. dönemde 24287 yazılı soru sorulmuş 10075’i cevaplanmıştır. En çok soru AK Parti dönemlerinde cevaplanmıştır. 26. dönemde 1226 sözlü soru sorulmuş 568’i cevaplanmış. Gördüğüm hadise şu, milletvekillerini kiraya vermenin rahatsızlığını bu kürsüde yansıtıyor.

Haberin Devamı