Gazete Vatan Logo

23 milyon liraya dünyanın ilk ‘akıllı’ köyünü kuracak

Vodafone Türkiye, dünyanın ilk akıllı köyünü 23 milyon liralık yatırımla Aydın’da kuracak. Vodafone Akıllı Köy projesiyle sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanması ve köyden kente göçün azaltılması hedefleniyor.

23 milyon liraya dünyanın ilk ‘akıllı’ köyünü kuracak

Vodafone, dünyanın ilk akıllı köyünü 23 milyon liralık yatırımla Aydın’da kuracak. Proje ile sürdürülebilir verimlilik artışının sağlanması ve köyden kente göçün azaltılması hedefleniyor. Proje kapsamında Aydın’ın Koçarlı İlçesine bağlı Kasaplar Köyü, modern sera uygulamalarından toprak analiz laboratuvarına, modern meyvecilik alanından hayvancılık çözümlerine kadar uçtan uca dijital teknolojilerle donatılacak.

1.4 milyon çiftçi

Vodafone Türkiye ile Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri (TABİT) iş birliğiyle hayata geçirilen “Vodafone Akıllı Köy” projesi hakkında bilgi veren Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “4bucakG” güçleriyle Türkiye’nin dijital kalkınma seferberliğine köylerle devam ettiklerini vurguladı. Öğüt, iş ortakları TABİT ile birlikte 2009 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın himayesinde Vodafone Çiftçi Kulübü’nü hayata geçirdiklerini hatırlatarak, bugün itibarıyla 6 Vodafone ülkesinde daha kullanılan bu programla dünyada 3 milyon, Türkiye’de 1.4 milyon çiftçiye ulaştıklarını anımsattı.

Haberin Devamı

Yeni nesil yaşam

Şimdi de sadece Türkiye’nin değil dünyanın uçtan uca dijital teknolojilerle donatılmış ilk akıllı köyünü Aydın’da kurduklarının altını çizen Öğüt, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 23 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek ‘Vodafone Akıllı Köy’e stratejik ortak olarak destek veriyoruz. Bu desteğimiz, ülkemizin Dijital Dönüşümünü tetikleyeceği gibi, Vodafone’un Türkiye’deki 10’uncu yılına damga vuracak projelerden biri olacak. Proje, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunacak.”

Hedef model köy oluşturmak

PROJE ile Türkiye’deki tüm köyler için bir model oluşturmak istediklerini söyleyen TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın, şöyle konuştu: “İnternet, mobil teknolojiler ve geleneksel yöntemleri kullanarak, yurt içi ve yurt dışı anlaşmalar yaparak çitçilerin ürünlerini pazarlamasına katkıda bulunacağız.”

Çiftçi nesnelerin internetiyle tanışacak

Vodafone Akıllı Köy, 298 dönüm alana kurulacak. Köyde, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin her noktasında kullanılan cihazlar akıllı hale gelecek. Projede sulama, sera, gübre yönetim, kümes, don, süt ve arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırılacak.

Haberin Devamı

Hane başı gelir 40 bin lira artacak

GÖKHAN Öğüt, proje ile çiftçilerin ekonomik, çevresel ve sosyal gelişimine katkıda bulunmayı hedeflediklerini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Vodafone Akıllı Köy, halihazırda 62 milyar dolar seviyesinde olan tarım ekonomisini teknolojinin yardımıyla artırmayı tetikleyecek modeli ortaya koyuyor. Bu projeyle, 2 yıl sonra hane başına yılda yaklaşık 40 bin lira gelir artışı hedefliyoruz. Diğer yandan, burada kuracağımız akıllı sistemler sayesinde toprak ve su kirliliğinin önüne geçerek tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlayabileceğiz. En az teknolojik katkı kadar önem verdiğimiz bir diğer hedefimiz ise sosyal gelişim. Kırsalda refah düzeyini artırmak istiyoruz.”

Haberin Devamı