Gazete Vatan Logo

23 milyon kartsız var

56 milyon yetişkin nüfusun 23 milyonunun bir bankacılık sistemine kayıtlı olmadığını belirten BKM Genel Müdürü Soner Canko, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kart sahipliğinin arttırılması gerektiğini söyledi

23 milyon kartsız var

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, kartlı ödemeler ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) internetten kartla alışverişe onay sürecini 31 Aralık’a uzatması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de bugün yaklaşık 56 milyon olan yetişkin nüfusunun yüzde 40’ının cüzdanında bir ya da birden fazla kredi kartı bulunduğunu ve bu oranın giderek arttığını söyleyen Canko, ancak 23 milyon kişinin halen bankacılık sistemine dahil olmadığını, bu nüfusun banka kartı ve kredi kartı bulunmadığına işaret etti. Canko, “Cüzdanında kart bulunanların oranının artması ve ödemelerin kayıt altına alınması ile ülke ekonomisine olan katkısı dikkate alındığında bu olumlu bir gösterge olabilir ancak kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kart sahipliğinin arttırılması konusunda daha fazla yol kat edilmesi gerekiyor” diyerek geçtiğimiz yılın Nisan ayında hayata geçirdikleri Türkiye’nin Ödeme Yöntemi (TROY) ile 23 milyon kişiyi bankacılık sistemi ile tanıştırdıklarının ve bu nüfusun dijital ödemelere geçmesini sağlamaya çalıştıklarının bilgisini verdi.

Haberin Devamı

31 milyon kartla e-ticaret

Canko, internetten kartla alışveriş onay süreci ile ilgili de “Son bir yıllık dönemde, 25 milyon adedi kredi kartı, 6 milyon adedi banka kartı olmak üzere toplam 31 milyon adet kartla en az bir kez e-ticaret işlemi yapıldığı dikkate alınırsa, BDDK tarafından alınan erteleme kararının e-ticaret pazarına olumlu bir etki yarattığı söylenebilir. Aralık 2017 olarak belirlenen yeni uygulamaya geçiş tarihine kadar talep toplama seviyesi de iyi bir noktaya gelecektir. İnternet kullanımının hızla arttığı ve mobilleşmenin yaygınlaştığı dünyada, internet ve mobil üzerinden yapılan ödemeler de giderek yükseliyor” dedi.

- Türkiye’de kredi kartları ve banka kartları ile yapılan ödemelerin tutarının geçen yıl 587 milyar lira olduğunu kaydeden Canko, online ödemelerin toplam kartlı ödeme tutarının yüzde 11.6’sını oluşturduğunu dile getirdi.

- Canko, online seyahat ödemelerinde mobilin payının ise yüzde 36.5 seviyesinde bulunduğunu açıkladı. Havayolları ve seyahatin, online ödemenin en yüksek olduğu sektörler olduğuna işaret eden Canko, bu sektörlerde düşük büyüme oranlarına dikkat çekti.

Haberin Devamı

- Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere göre Temmuz ayı sonunda Türkiye’de 60.8 milyon adet kredi kartı, 125.2 milyon adet banka kartı olmak üzere toplam 186 milyon adet kart kullanılmaya devam ediyor.

- 2017 Ocak-Temmuz döneminde banka kartları ile 775 milyon, kredi kartları ile 1.95 milyar adet alışveriş işlemi yapıldı. Bu işlem adetleri ile banka kartlarında 38 milyar TL, kredi kartlarında 339 milyar TL olmak üzere toplam 377 milyar TL tutarında alışveriş yapıldı.

Kuruşlar kasada kaldı

BKM Genel Müdürü Soner Canko, 2005 yılı başlarında, Türk Lirası’ndan 6 sıfır atılmasıyla kuruş para biriminin tekrar hayata girdiğini hatırlatarak bugünlerde perakendede, özellikle de temel gıda ürünlerinin fiyatlamasında kuruş yoğun olarak kullanılsa da çoğu zaman kuruşların satıcıdan istenmediğini söyledi. Kartla yapılan alışverişlerde fişte yazan gerçek tutarın ödendiğini belirtti. BKM verilerine göre yerli kartlarda Temmuz 2016-Haziran 2017 dönemde yurt içinde yaklaşık 4.36 milyar adet kartlı ödeme işlemi gerçekleştiğini dile getiren Canko, bu işlemlerin yüzde 35’inde (1.53 milyar adet) ödeme tutarı kuruş bareminin 10 kuruş altında olduğunu bildirdi. Canko, “Kuruşlu ödemelerde en fazla işlem adedinin 336 milyon adet işlem ve yüzde 22 pay ile 91-99 kuruş aralığında olduğu görülüyor. Önemsiz gibi görünen kuruşları alt alta topladığımızda son 1 yılda 71 milyon TL’nin kartlı ödemeler sayesinde kullanıcıların cebinde kaldığı anlaşılıyor. Tüm ödemelerin kartlarla yapılması durumunda cebimizde kalan tutar 178 milyon TL’ye kadar çıkabiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı