Gazete Vatan Logo

23.59 yasağı Bodrum'u gerdi!

MUĞLA Mahalli Çevre Kurulu'nun geçen ayın sonunda aldığı kararla turizmin incisi Bodrum'da 23.59'dan sonra her türlü müzik yayınını yasaklaması tepkilere neden oldu. Bodrum Belediye Başkanı DP'li Mehmet Kocadon, “Kararın uygulanması imkansız, Bodrum Belediyesi'ni gürültüye karşı gibi göstermeye çalışıyorlar, doğru değil. Eğlence sektörü ile elele verdik, müzik ve eğlenceyi kontrol altına aldık. Son bir hafta içerisinde tek bir şikayet dahi yok. Tatil ve eğlence için Bodrum'a gelenlere saat 24.00'te gidin yatın demek imkansız” diye konuştu.

İl Mahalle Çevre Kurulu’nun 29 Temmuz 2010 tarihindeki toplantısında, turizmin gözde merkezlerinden Bodrum’da, ‘Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yönetmeliği’nin 62'inci maddesi gereğince, 23.59’dan itibaren canlı ve her türlü müzik yayınının kesinlikle durdurulmasına, belirlenen müzik yayını çalışma saatlerinin takibinin polis ve jandarma gibi benzeri güvenlik kuvvetlerince denetlenmesine’ karar verildi. Bu karara Bodrum’dan tepkiler dinmedi.

‘AMAÇ ÜZÜM YEMEK DEĞİL BEKÇİ DÖVMEK’

Bodrum Profesyonel Otelciler Derneği (BOYD) Başkanı Serdar Karcılıoğlu, turizmin gözde merkezlerinden Bodrum ve beldelerinde alınan kararın asla uygulanamayacağını, dünyadaki turizm merkezlerinde de böyle bir uygulama olmadığını belirtti. Karcılıoğlu şunları söyledi:
“Daha önce yetkiler yerel idaredeydi, ne oldu da bu uygulamayı Çevre ve Orman Bakanlığı üstlendi. Merkezi hükümet tüm kararları kendi siyasi görüşü doğrultusunda uygulamaya koymak istiyor. Bodrum’da turizm sezonunu uzatmak isterken zaten üç aya sıkışmış sezonda bar, disko ve eğlence mekanlarına ‘saat 24.00’te müziği kapatın’ demek her işyerinde çalışan 10 kişinin işsiz kalması ve bu mekanların iflas etmesine neden olur. Yani ‘eğlenceye de turizme de gerek yok kapınıza kilit vurun’ demekle eş anlamlı. Ayrıca bu tür kararlar yatırımını yapmış, ruhsatını iznini almış eğlence mekanlarına sezonun ortasında dayatma yapar gibi karar alıp hemen uygulayın demekle olmaz. Kararları alır işletmelere makul bir süre verirsiniz, eğer iyi niyetliyseniz, yerel yönetimlerle ve turizmcilerle birlikte bu kararı alır, uygulanması için ortak hareket edersiniz, burada amaç üzüm yemek değil bağcı dövmek. Bizler otelciler olarak tabii ki gürültüyü istemeyiz. Ancak Bodrum gibi bir yerde dünyanın en ünlü eğlence mekanlarının bulunduğu bir kentte eğlenceyi yasaklamak mümkün değil. Bunun yerine yapacağınız master planlar ve düzenli denetimlerle, sıkıntı gürültü ise bu günümüz teknolojisi ile rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Yasaklarlarla biryere varılamayacağı kesin, bu uygulamanın ardından içki yasağı da gelirse hiç şaşırmayız.”

BAŞKAN KOCADON: KAOS ORTAMI YARATILIYOR

Bir basın toplantısı düzenleyip uygulamayı eleştiren Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon da, turizm sezonunun başlamasından itibaren gürültüyle ilgili olarak 20 işyerine uyarı, üç işyerine para cezası verildiğini belirterek şöyle konuştu:
“Bodrum Belediyesi’ni eğlence sektörünün karşısında gibi göstermeye çalışıyorlar doğru değil. Vahşi müziğe, dinlenmeye gelen turisti rahatsız ve huzursuz eden müzik ve gürültüye biz de karşıyız. Bu nedenle geçen yıl belediye bünyesinde Çevre Denetimi Birimi’ni kurduk, sürekli denetim yapıyoruz. Örneğin son iki hafta içerisinde gürültü ile ilgili tek bir şikayet almadık. Eğlence sektörü temsilcileri son teknolojiyi kullanarak gerekli ses izalosyonu ve yalıtımını yaptılar ve devam ediyorlar. Önümüzdeki yıl hiçbir sorun kalmayacak. Kontrollü müziğe kesinlikle karşı değiliz. Ayrıca Bodrum ve benzeri turizm kentlerinde dinlenmeye ve eğlenmeye gelen insanlara gece 24.00’ten sonra ‘müzik bitti gidin yatın’ dememiz mümkün değil. Geçtiğimiz yıla kadar bu denetimler belediyelerdeydi, ne oldu da bu denetim yetkisi belediyelerden alındı anlayamadık. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Valiliğin aldığı ve yayınladığı bu kararlar kaos ortamı yaratmaktan başka bir işe yaramıyor.”

Haberin Devamı