Gazete Vatan Logo

223 milyar euro ‘lüks’e gitti

Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu açıklandı. Geçen yıl yüzde 7 olan küresel lüks pazarındaki büyüme bu yıl yüzde 5’e geriledi. Lüks ürün pazarı 2014 yılını 223 milyar euro ile kapatacak

Bain&Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma işbirliği ile hazırladığı 13. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu’nun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre, 2013 yılını yüzde 7 büyüme ile tamamlayan pazar, 2014’te yüzde 5’lik bir büyüme göstererek yılı 223 milyar euro ile kapatmayı hedefliyor.

Kişisel lüks ürünleri, pazarı ayakta tutan ana kategorilerden biri olmayı sürdürüyor. Lüks aksesuarların yüzde 4 büyüyerek pazardan yüzde 29’luk bir pay aldığı görülüyor. Bu oran, aksesuarı takip eden en büyük iki kategori olan lüks giyim ile daha çok saat ve mücevherin yer aldığı ziynet eşyası kategorilerindeki büyüme oranından daha yüksek. Lüks ayakkabılardaki büyüme 2007’den bu yana ilk kez deri giysi kategorisini solladı.

Çinliler ilk sırada

Rapora göre, lüks tüketim harcamaları bazında en çok ve en hızlı büyüyen Çinli tüketiciler, yurt dışı seyahatlerinde kendi ülkelerinde olduğundan 3 kat daha fazla alışveriş yapıyorlar. Bunun aksine Japon tüketiciler, 2012’den bu yana Japon Yen’inde yaşanan ortalama yüzde 30’luk değer kaybı nedeniyle, lüks harcamalarının çoğunu Japonya’da yapıyorlar.

Haberin Devamı

Küresel lüks tüketim malları pazarında 2014’ten başlamak üzere daha yavaş, ancak uzun vadede daha istikrarlı bir büyüme beklendiğini ve pazarda yeni normlar oluştuğunu belirten Bain Türkiye Yöneticisi Serhan Nadir, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Japonya, Çin ve Güney Amerika hariç küresel pazarların tamamı turizm harcamaları ile şekilleniyor. Türkiye’de de lüks ürün alışverişleri için yurtdışını tercih eden yadsınamayacak sayıda müşteri var. Böylece, harcamanın nerede yapıldığından çok kimin yaptığı daha önem kazanmış durumda. Bu gelişmeler, lüks markaların ürünlerini daha küresel bir bakış açısıyla sunmalarını gerektiriyor; ayrıca lüks tüketim malları endüstrisinin temel taşlarından olan mevsim konsepti de geçerliliğini yitiriyor.”

Jet satışlarını Brezilyalılar artırdı

LÜKS otomobil pazarı yüzde 10 büyüme kaydetti. Bunda lüks otomobillerin hâlâ bir statü sembolü olarak kabul edildiği gelişmekte olan pazarların büyük bir katkısı var. İyi kalite şarap lüks ile eş anlamlı kabul edilirken, su dahil premium alkolsüz içecekler de prestij kazanıyor. İçecek kategorisi, yiyecek-içecek pastasından yüzde 30’luk bir pay alırken, yaratıcı hediyeler ve seyahat hediyelikleri olarak da satın alınan gurme yiyeceklere olan talepte de yavaşlama yok.

Haberin Devamı

Yat satışları yüzde 2 oranında büyüme kaydederek toparlanıyor. Özel jet satışlarının gelişmekte olan pazarların özellikle Brezilya’nın katkısıyla yüzde 9 arttığı görülüyor.