Gazete Vatan Logo

221 vekil 7 gün çalışıp 3 aylık maaş alacak!

22 Temmuz’da 221 milletvekili liste dışı kaldığı için kesin olarak seçilmeyecek.

Önümüzdeki ay milletvekilliğine veda edecek AKP ve CHP’lilerin, 15 Temmuz’da 3 aylık peşin maaş alacak olması yeni bir tartışma yarattı. AKP’lilerin büyük bölümü ‘yasal hak’ diyerek maaşı almayı düşünüyor. Tek istisna ise Turhan Çömez. Bazı vekiller ise “İçimizde kredi borcunu bile kapatamayan arkadaşlar var. Haksızlık edilmesin, popülist davranmanın anlamı yok” eleştirisini getiriyor. CHP’li milletvekilleri ise partinin grup kararı alması durumunda maaştan vazgeçebileceklerini söylüyor.

Hak ettikleri 2 bin YTL

Milletvekillerinin maaşları 3 aylık ödeniyor. Aday listelerine giremeyen vekillere de 15-22 Temmuz arasındaki bir haftalık çalışma karşılığı 3 aylık maaşları peşin ödenecek ve 24 bin 660 YTL alacaklar. Aslında bir hafta için 2 bin YTL’yi hakedecek olan milletvekillerinin ceplerine 22 bin YTL’yi aşkın para fazladan girecek.

AKP’nin 352 milletvekilinden 156’sı, CHP’nin 149 milletvekilinden 65’i liste dışı kaldı. İki partinin 221 milletvekili yeniden aday olamadıkları için seçimden sonra parlamenterliğe veda edecek. Seçim 8 Temmuz’da yapılsaydı, vekillere 15 Temmuz’da üç aylık maaş yatmayacaktı. 15 Temmuz’-da ise 1 hafta için bu vekillere toplam 5.4 milyon YTL ödenecek.

Yasa: Geri alınmaz...

2002 seçimlerinde de vekiller 15 Ekim 2002’de üç aylık peşin maaş almış ve sadece 19 gün çalışmıştı. Seçilmeyen vekillerin büyük bölümü maaşı iade etmedi.

TBMM üyelerinin ödenek, yolluk ve emekliliklerine dair 3671 sayılı kanunda seçimlerin yenilenmesi nedeniyle ödenen maaşların geri alınmayacağı hükme bağlanıyor, ancak konu vicdani açıdan tartışma konusu yapılıyor. İlgili yasa maddesi şöyle:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri bu sıfatı iktisap ettikleri aydan itibaren, bu kanunda belirtilen ödenek ve yolluklara hak kazanırlar. Herhangi bir nedenle TBMM üyeliği sıfatı kalkanların istihkakları, bu sıfatın kalktığı ayı takip eden aybaşından itibaren verilmez. Ancak, ölüm ve çeşitli sebeplerle genel seçimin yenilenmesi halinde önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmaz. Aylık ödenek ve yollukların üç aylığı peşin ödenir.”

Aday listelerinde yer almayan diğer AKP ve CHP’li milletvekillerinin maaş konusundaki değerlendirmeleri ise şöyle:

AKP’liler ne diyor?:

CEBİMDEN HARCADIM Ahmet Rıza Acar (Aydın): Maaşı alacağım. Bunu sorgulamak yerine vekillerin kredi kartı borçlarına bakılmalı. Ben şirketimden maaşımın iki katı harcama yaptım.

GEREĞİNİ YAPARIZ İrfan Yazıcıoğlu (Diyarbakır): Ben daha düşünemedim. Hakkı hukuku iyi düşünen insanlarız. Maaşı alsak da gereğini yaparız...

MAAŞ KULLANMADIM Niyazi Özcan (Kayseri): Şimdiye kadar maaş hiç cebime girmedi. 15 Temmuz’da gelen de bir yerlere (hayır işlerine, burs...) gidecek. Ancak sıkıntılı arkadaşlar var.

POPÜLİZM YAPMAYIN Hacı Turan (Kırşehir): Benim ihtiyacım yok. Ama kredi borcu olan arkadaşlar var. Onları rencide edecek bir şey söylemem, popülizm de yapmak istemiyorum.

YORUM YOK Abdullah Cantimur (Kütahya): Seçim bölgeme gidip AKP için çalışmaya başlayacağım. Maaş konusunda yorum yapmak istemiyorum.

FAZLA MESAİ VERİLSİN Cahit Can (Sinop): 24 saat çalıştık, 22. dönem 3 yasama dönemi gibi çalışma ortaya kondu. Maaşın kesilmesini düşünenler, fazla mesai de gündeme getirsin.

CHP’liler ne diyor?:

İHTİYACI OLAN VAR Hasan Ören (Manisa): Eğer partimiz bir grup kararı alırsa ben de memnuniyetle maaşımı almayabilirim. Bireysel olarak böyle bir davranış yanlış olur ama grup kararına uyarım. Ancak maaşa ihtiyacı olan arkadaşlarımız da var.

PARTİ DERSE ALMAM İsmail Özay (Çanakkale): Kişisel olarak bir tasarrufta bulunmam. Ama partimiz maaşları almayın derse ben de almam.

KARARA UYARIM Mustafa Özyurt (Bursa): Böyle bir düşüncem yok. Konuşuruz, eğer ortak bir karar çıkarsa ben uyarım.

HERKES DERSE OLUR Yakup Kepenek (Ankara): Arkadaşlarımın hepsi maaşı bırakalım derse olur. Aksi halde yanlış olur.

DÜŞÜNÜRÜZ Ziya Yergök (Adana): Maaşla ilgili bir düşüncem yok. Bu 15 Temmuz’un işi. Şu anda seçimlere yoğunlaştık. 15 Temmuz gelsin düşünürüz.

KABUL EDERİM Vahit Çekmez ( Mersin Milletvekili ): Bugüne kadar ben milletvekili maaşı ile geçinmedim. Ekonomik durumum iyi. Böyle bir düşünce gelişirse ben de kabul ederim. Almamam çok önemli değil.

Çömez: İçime sindiremem

AKP Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, 22 Temmuz’da aday olmayacağını açıkladıktan sonra maaş almayacağını da ilan etti. Çömez, dün de VATAN’a “Bir hafta çalışılarak 3 aylık maaş alınacak. Bunu kabul etmem mümkün değil. Miktar, devlet bütçesi için önemsiz olabilir ama bu ülkede böyle bir parayı hayatı boyunca bir arada göremeyen milyonlarca insan varken hiç çalışmadan bunu almayı içime sindiremem” dedi.

Haberin Devamı