Gazete Vatan Logo

215 milyon liralık ithalatın önünü kesti

Anadolu İplik, Çerkezköy’de Avrupa’nın en yeni teknolojisine sahip iplik fabrikasını kurdu ve burada Türkiye’nin yıllık 300 milyon euroluk ithalat yaptığı naylon cipsin yüzde 25’ini üretmeye başladı.

Anadolu İplik ve Tekstil Fabrikaları, Çerkezköy’de Avrupa’nın en yeni teknolojisine sahip iplik fabrikasını kurdu. 80 bin metrekare arazi içerisinde 55 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikayla Anadolu İplik’in naylon iplikte hammadde, ara mamul ve nihai ürün üretim kapasitesi yıllık 70 bin tona, pamukta ise 13 bin 500 tona ulaştı. Fabrikada Türkiye’nin yıllık 300 milyon euro ithalat yaptığı naylon iplik hammadesi cipsin yüzde 25’ini üretmeye başlayan Anadolu İplik, bu hammadeyi ambalajdan beyaz eşyaya, halıdan otomotive birçok sektöre de sunuyor. Bu üretim yaklaşık 215 milyon liralık ithalatın yapılmaması anlamına geliyor. Şu anda 23 bin tonluk üretim yapan şirket, ihracat için de çalışmalarına başladı.

İhracat da yapacak

Şirket olarak son dönemde bu fabrika dahil 75 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Anadolu İplik Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Uzun, “Türkiye’nin ithal ettiği bir ürünü üretmekten dolayı mutluyuz. Anadolu İplik, bugün özellikle naylon iplikte her çeşitlilikte iplik üreterek; aktif spor giyimden çoraba, iç giyimden penyeye, halıya kadar her tekstil grubuna ürün sunuyor. Daha önce ithal edilen chips gibi hammaddeleri de kendi bünyemizde üreterek hızlı, kaliteli ve entegre üretimi tamamlamış oluyoruz. Amacımız; hammadde, yarı mamul ve naylon iplik üretimimizin yüzde 50’sini ihraç etmek” dedi.

İtalya’da ofis açtıklarını, Sri Lanka üzerinden de Uzakdoğu’ya mal satmayı planladıklarını kaydeden Uzun, “Şu anda Avrupa’nın en modern teknolojisine sahip firmasıyız. Çin’in bile kısa sürede üretemeyeceği çeşitlilikte iplik üretiyoruz. Bu durum özellikle ihracatta büyük bir avantaj sağlıyor. Anadolu İplik; Çin ve Hindistan gibi büyük ihracatçı ülkelerden sadece fiyata dayalı kısır rekabetten ayrışıyor. Türkiye’nin iplik ihracatına kalite ve değer katıyor. Yatırımlarımızı bu çerçevede planlıyoruz. Sri Lanka’yı lojistik bir üs haline getireceğiz. Oradan bölge ülkelere satış yapacağız. Ayrıca orada iplik üretme planlarımız da var” diye konuştu.

Türkiye’nin tekstil ihracatının geçen yıl yüzde 7-8 arttığına dikkat çeken Uzun, büyümede ipliğin rolünün de çok önemli olduğunu vurguladı. Uzun, Türkiye’de iplik sektörünün iş gücü yüksek bir pazar olduğunu belirterek, yeni yapılan Çerkezköy’deki fabrikalarında 600 kişiyi istihdam ettiklerini ifade etti.

HAYALİ GERÇEKLEŞTİ

Tuncay Uzun, aileden tekstilci olduklarını, 2004’e kadar ticaretle uğraştıklarını anlattı. Uzun, yeni fabrikayla hayalinin gerçek olduğunu kaydetti.

Halı yatırımına ikna etti

TUNCAY Uzun, yeni fabrikayı yaparken sanayici dostlarını da yeni yatırıma ikna ettiğini söyledi. Uzun, şöyle konuştu: “Bu yatırımı yapmadan önce Brezilya’dan Japonya’ya bir çok ülkeyi gezdim, benzer yatırımları inceledim. Üretime başlayınca yarısını ben kullanırım yarısını satarım dedim. Bu çerçevede arkadaşlarımı da yatırıma ikna ettim. Örneğin büyük bir halıcı olan dostum yeni bir yatırım yaptı.”

Zara ürünlerinde ipliği kullanılıyor

ANADOLU İplik yeni fabrikasında, tüm üretim faaliyetlerinde enerjisini sağlamak amacıyla kojenerasyon tesisi de kurdu. Fabrika üretim için gerekli olan tüm enerjiyi 13Mw’lık tesis karşılıyor. Tuncay Uzun, Malatya’da da 15 milyon dolara hidroelektrik santrali yaptıklarını anlattı. Uzun, Anadolu İplik’in yurtiçi ve yurtdışında dev markalara ürünlerini sattığını da vurguladı. Uzun, “Anadolu İplik, dünya elyaf üretiminin yüzde 8’ne sahip olan Türkiye üretiminin yüzde yüzde 30’unu gerçekleştiriyor. Zara ve birçok dünya devine üretim yapan tedarikçilere iplik veriyoruz” diye konuştu.

Değeri verilirse Olivium satılır

Kemer Country’nin ortaklarından olan Tuncay Uzun, aynı zamanda Zeytinburnu’ndaki Olivium AVM’nin de sahiplerinden... Olivium’un başarılı bir yatırım olduğunu anlattı. Fonların sık sık kapılarını çaldığını anlatan Uzun, “Fonların ilgisi var. Ben Malatyalıyım. Bizim oralarda mal satmayı sevmezler. Babam da sevmez ama ben aynı fikirde değilim. Diş fırçanız hariç herşeyin satılabileceğini düşünüyorum. Değeri verilirse AVM’yi de satarız, yeni bir yatırım yaparız” dedi.

Haberin Devamı